Els berguedans blinden els col·legis electorals fins l'últim moment

El dia s'omple de concentracions davant de locals electorals

01 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 23:40h
La plaça Maragall repleta de gent fins l'últim moment.
La plaça Maragall repleta de gent fins l'últim moment. | Aida Morales
Fita aconseguida. El dia ha estat dur. Molt dur, fins i tot. Físicament, els catalans han resistit i, psicològicament, Catalunya ha viscut una situació inèdita, lluny de tot allò imaginable, entre la fortalesa i la debilitat. La determinació per aconseguir el referèndum i el dret a l'autodeterminació, però, ha estat crucial per tirar endavant l'empresa. Una voluntat que ha anat més enllà d'independències, i que ha acabat defensant valors de democràcia, llibertat i justícia.

Al Berguedà, la població s'organitzava des de divendres amb diverses activitats. No ha estat fins la nit de dissabte a diumenge, però, quan els nervis s'han accentuat davant d'una realitat que es tornava crua. De bon matí, els diferents col·legis han rebut la visita dels Mossos. Una carícia, en comparació amb el que es veuria en diferents punts del territori català, poques hores després.

Setge policial, por i molta organització. Finalment, el Berguedà ha viscut una diada tranquil·la, tot i que el neguit ha fet saltar llàgrimes i temors. Càrregues policials i repressió arreu de Catalunya han encès totes les alarmes. Des de les grans ciutats, fins als pobles més petits. Davant d'aquesta situació, però, els berguedans no s'han acovardit, i lluny d'amagar-se en el temor, han sortit doblement al carrer durant la tarda. Els locals s'han reforçat, els Bombers s'hi han implicat i la ciutadania ha pres, si era possible, encara més consciència del moment històric.

A la tarda, i després que bona part de la població hagi votat amb un nivell notable de participació, els voltants dels col·legis electorals han tornat a omplir-se de gent. La crida de l'ANC i els ajuntaments era clara; calia ser-hi per evitar l'entrada de la Guàrdia Civil.

En conjunt, i davant d'un sí clar, si més no al Berguedà, emoció i línies vermelles. Tenacitat i sensibilitat. Agressions i victòries. Durant els propers dies, els catalans hauran de reflexionar, de la mateixa manera que ho farà la ciutadania de l'estat espanyol i la comunitat europea. Caldran conclusions, respostes i responsabilitats.
 

Casino de Berga, a una hora de tancar les votacions. Foto: NacióBerguedà

Casserres, a poques hores de tancar la votació. Foto: Cedida

El local electoral de Guardiola, a poques hores de tancar la votació. Foto: Cedida

La Pobla de Lillet, a poques hores de tancar la votació. Foto: Cedida

Local electoral de Cal Rosal, a poques hores de tancar la votació. Foto: Cedida

Saldes, a poques hores de tancar la votació. Foto: Cedida

Viver i Serrateix després de la votació. Foto: Cedida