Junts revalida el triomf en les eleccions catalanes al Berguedà

PSC i ERC s'han repartit majoritàriament el títol de segona força més votada en els diferents municipis, com és el cas de Berga, Gironella i Puig-reig

Dues persones votant al col·legi situat a l'Institut Guillem de Berguedà, a Berga
Dues persones votant al col·legi situat a l'Institut Guillem de Berguedà, a Berga | Lídia López
12 de maig del 2024
Actualitzat el 23 de maig a les 19:20h

Junts ha guanyat de forma evident les eleccions al Parlament de Catalunya a la comarca del Berguedà. La llista liderada per Carles Puigdemont s'ha imposat a 30 dels 31 municipis de la comarca, a excepció del reducte de Sant Jaume de Frontanyà, on la força més votada ha estat el PSC. De fet, la formació turquesa revalida i amplia el triomf dels darrers comicis en clau berguedana, l'any 2021, quan es va imposar en 27 de les 31 poblacions. Aleshores, els dissidents van ser La Quar, on l'opció més escollida va ser la CUP, així com Fígols, Sant Jaume de Frontanyà i Cercs, on la papereta més freqüent a les urnes va ser la d'ERC.

A la capital, Berga, Junts ha rebut el suport del 38,99% de l'electorat, corresponent a 2.675 vots. El PSC ha resultat la segona força més votada, amb 1.147 paperetes dipositades a les urnes (16,72%) i marcant un creixement de sis punts percentuals. En canvi, ERC, la tercera llista més escollida, ha protagonitzat el descens d'electors més destacat a la ciutat en comparació amb el 2021: registra un 23,92% dels vots dels berguedans, 11,41 punts percentuals menys que fa tres anys. En concret, li han fet confiança 927 persones. La formació d'ultradreta Aliança Catalana irromp en les eleccions catalanes situant-se com a quarta llista més votada a Berga (10,58% i 726 vots), seguida de la CUP, que també perd força respecte dels anteriors comicis (543 vots, un 7,91% del total). Els últims partits més votats han estat, el PP (3,89%), VOX (3,13%) i Comuns (2,28%).

A Gironella, el segon municipi més poblat del Berguedà, Junts s'ha imposat amb un 37,59% dels vots, seguit d'ERC (16,57%) i PSC (16,39%). És el mateix podi que a Puig-reig, tercer poble amb més habitants, on el triomf del partit de Puigdemont ha estat amb el suport del 37,32% de l'electorat, i continuant pel 18,56% dels de Pere Aragonès i el 15,12% dels de Salvador Illa. El socialista sí que ha aconseguit conquistar els votants del segon poble més petit de Catalunya, Sant Jaume de Frontanyà, on ha rebut 6 vots, el 37,50% del total i molt seguit de l'altra formació d'ultradreta participant en les eleccions, VOX (5 vots).

Un cop sabent que Junts s'ha situat com a primera opció a pràcticament la totalitat de la comarca, socialistes i republicans s'han repartit majoritàriament el títol de segona força més votada. Els d'Illa ho han fet a Bagà, Olvan, Cercs, Borredà, Guardiola de Berguedà, la Nou de Berguedà, Vallcebre, Montmajor, mentre que els d'Aragonès ho han fet a la Pobla de Lillet, Vilada, Saldes, Gisclareny, Sagàs, Castellar del Riu, Gósol, Sant Julià de Cerdanyola, Avià, La Quar. A Casserres, Castellar de n'Hug, L'Espunyola, Viver i Serrateix i Montclar ha estat Aliança Catalana i, en canvi, la CUP ha sigut la segona llista més present a les urnes de Capolat i Santa Maria de Merlès. En darrera instància, els Comuns han estat la segona força a Castell de l'Areny i el PP a Fígols.

Al conjunt de Catalunya, la victòria és de Salvador Illa, que s'emporta 42 diputats. Junts en suma 35 i 20 ERC, seguits dels 15 del PP i 11 de VOX. En xifres menors, els Comuns en sumen 6, 4 la CUP i 2 Aliança Catalana.