Laura Vilagrà advoca pel finançament singular de Catalunya des de Berga

La vicepresidenta ha reivindicat l'Estatut de Municipis Rurals i ha tret pit de les inversions del Govern al Berguedà

L'acte electoral d'ERC celebrat a Berga, amb la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà
L'acte electoral d'ERC celebrat a Berga, amb la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà | Lídia López
04 de maig del 2024
Actualitzat el 06 de maig a les 10:17h

"Estem en campanya, encara que aquí Berga no ho sembli". Així arrencava Moisès Masanas, portaveu del grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a l'Ajuntament de Berga, quart tinent d'alcaldia i mestre de cerimònies en l'acte de la formació aquest divendres a la capital del Berguedà. I és que el compte enrere per Patum comença a impregnar l'ambient de Corpus, fent oblidar per moments el context més enllà de la festa. Però, en efecte, hi ha una campanya electoral força viva a la comarca, a la qual s'hi ha sumat la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, qui ha aprofitat el míting amb Alba Camps i Marc Pons per defensar el finançament singular de Catalunya.

"Som independentistes des de sempre", ha afirmat Vilagrà, que ha remarcat que la formació va ser la responsable d'esperonar la reforma de l'Estatut i també "vam fer possible l'1 d'octubre". És amb aquesta idiosincràsia i la voluntat de "no renunciar a millorar la vida de la gent" que ERC proclama que, mentre es fa el camí a l'autodeterminació, "apostem per aconseguir un finançament singular per Catalunya". La vicepresidenta ha declarat que "cal abordar d'una vegada" aquesta carpeta, amb una fórmula similar a la del concert econòmic del País Basc: "Que Catalunya recapti el 100% dels impostos; pagar a l'Estat pels serveis que ofereix; i aportar un percentatge acordat en concepte de solidaritat". A més, recorda, aquest és un dels acords recollits en l'entesa per la investidura de Pedro Sánchez.

I com planteja la formació aquesta via cap a la independència? Acordant la celebració d'un sufragi pactat amb l'Estat. "La pròxima estació és la negociació d'un referèndum", ha clamat Vilagrà, que ha reivindicat que fer-lo possible esdevé "una qüestió de voluntat política". De fet, referèndum i finançament singular són algunes de les pedres angulars del programa del 12-M d'ERC, on també s'inclouen l'impuls del català, el reforç dels serveis públics o l'acció respecte de l’emergència climàtica, entre altres. 

Equitat territorial i municipalisme

Laura Vilagrà ha aprofitat l'ocasió per treure pit d'allò que ha fet el Govern d'Esquerra els tres últims anys, en especial, de les actuacions al Berguedà. En primer lloc, ha destacat que, en conèixer per part de l'alcalde, Ivan Sànchez, la problemàtica al Barri Vell, s'ha apostat per incloure'l en la prova del projecte Barris amb futur, per a la intervenció social i urbana en les zones escollides, arreu de Catalunya. També s'ha escoltat i desencallat, emfatitza la vicepresidenta, el desenvolupament del Polígon d'Olvan, en una mostra de la defensa per la "industrialització del Berguedà". A més, també ha posat en relleu les actuacions i projectes en comunicacions, que tal com ha enumerat i celebrat Camps, inclouen l'Eix del Lluçanès, la C-26 o la C-16. Però, entre totes les actuacions, la cirereta han estat els "sis milions d'euros invertits en les noves Urgències de l'Hospital de Berga", aclamava Pons.

En aquest sentit, la vicepresidenta i els dos candidats berguedans d'ERC per Barcelona han emfatitzat l'aposta per l'equitat territorial que han implementat des del Govern, destacant la vertebració de l'Estatut de Municipis Rurals i l'atenció singular als pobles més petits. "No podem tractar igual Gisclareny que Barcelona", exposava Vilagrà, que afirma que aquest text legal "canvia el concepte" amb la voluntat que "la gent es vulgui quedar a viure al territori". Així, la vicepresidenta ha posat d'exemple algunes mesures implementades com les oficines mòbils de la Generalitat, els serveis bancaris itinerants o els incentius a la ruralitat en el sector de la salut.

Crida a les urnes

Més enllà de defensar la proposta d'Esquerra, Vilagrà, Camps i Pons han fet una crida a la ciutadania a exercir el dret de vot el pròxim 12 de maig, insistint especialment en la convocatòria dels seus simpatitzants. "Si no ens mobilitzem nosaltres, el feixisme sí que ho farà", ha asseverat Alba Camps, que ha declarat que "el 12 de maig va de decidir qui som i què volem ser". "Ens toca fer-nos més forts que mai per no haver de dependre d'aquests grups que han actuat per interessos partidistes", ha etzibat la diputada respecte del bloqueig als pressupostos, fent una crida a favor dels valors d'ERC: el feminisme, la defensa de la classe treballadora i l'independentisme. "Ens avalen 93 anys d'història i una trajectòria impecable pel que fa a la corrupció", ha sentenciat Marc Pons.

Arxivat a