Venturós avisa que «no acata» i que treballarà al costat de l'equip de govern de Berga

Després d'un debat polític que ha omplert a vessar la sala de sessions de l'ajuntament, l'alcaldessa ha abandonat la cadira perquè pogués començar el ple ordinari

04 d'octubre del 2018
Actualitzat el 05 d'octubre a la 1:18h
Regidors de tots els colors polítics dempeus després del discurs de Montse Venturós.
Regidors de tots els colors polítics dempeus després del discurs de Montse Venturós. | Pilar Màrquez Ambròs
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha assegurat aquest vespre, en el debat polític per la seva inhabilitació, que "no acata" la sentència que la inhabilita i que seguirà treballant al costat de l'equip de govern i coordinant-lo "sigui qui sigui el signador dels papers". Venturós ha recordat que no podrà signar cap document ni presidir els plens municipals perquè "tots els acords serien invalidats automàticament". Després d'un debat polític que ha omplert a vessar la sala de sessions de l'ajuntament, l'alcaldessa ha abandonat la cadira perquè pogués començar el ple ordinari que d'acord amb la sentència ja no ha pogut encapçalar. 

La nit a la sala de sessions plenàries de l'Ajuntament ha començat amb un debat polític que ha reivindicat la figura de Montse Venturós. Després que aquest dijous s'hagi fet efectiva la seva inhabilitació com a alcaldessa, unes 200 persones s'han congregat a la plaça de Sant Pere i la sala de sessions de l'ajuntament ha lluït una pancarta amb el lema "Cap tribunal té dret a canviar el nostre a vot" i una estelada. La sala del plenari s'ha quedat petita per donar suport a Venturós, inhabilitada per haver-se negat a treure l'estelada de l'ajuntament en dos períodes electorals de l'any 2015. 
 
Montse Venturós no ha pogut presidir el plenari però sí que ha dirigit el debat que s'ha celebrat a les 8 en punt del vespre, hora prevista per a la sessió ordinària d'octubre. Ho ha fet sense que el secretari municipal ni l'interventor ocupessin el seu lloc a la sala, si bé els 17 regidors de l'Ajuntament de Berga s'han assegut als seus llocs habituals i hi ha hagut un minut de silenci pels presos polítics i exiliats com és habitual en l'inici dels plens. 

Venturós ha reiterat als regidors i al públic que continuarà treballant "políticament" per Berga a partir d'una estratègia de confrontació que passarà perquè mantingui el lideratge del càrrec a nivell polític, però no administrativa ni jurídicament. Venturós ha acomiadat la intervenció amb "un visca la terra!" que ha estat rebut amb aplaudiments. Durant una llarga ovació, tots els assistents al plenari s'han posat dempeus. 
 

La sala de sessions de l'Ajuntament de Berga s'ha omplert a vessar. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Els portaveus dels grups municipals han manifestat la seva opinió sobre la inhabilitació de Venturós en el transcurs del debat que ha generat màxima expectació entre el públic. Els assistents han ovacionat llargament la majoria de discursos. Ha obert els torns de paraula el regidor Joan Torres d'ICV que ha rebutjat la judicialització de la política i ha expressat el seu suport a Montse Venturós. Joan Torres s'ha mostrat partidari de debatre sobre els símbols que hi ha d'haver a l'edifici consistorial, però ha rebutjat la inhabilitació de l'alcaldessa sense pal·liatius. Rosalia Monroy del PSC,  la persona que ha tingut una opinió més discordant respecte la majoria aquesta nit, ha donat "suport personal" a l'alcaldessa, però ha recordat que la política s'ha d'ajustar "a la legalitat".

"Som aquí per fer de regidors en base al que diu la llei, no m'atreveixo a posar en dubte la decisió d'un jutge que en sap més d'aquesta qüestió", ha afirmat la socialista. Les paraules de Monroy s'han rebut amb alguns xiulets des de la plaça Sant Pere, on alguns assistents seguien el ple a través d'una pantalla de televisió que s'havia col·locat per qui no pogués accedir a la sala de sessions.
 

Montse Venturós durant el debat polític. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 
Jordi Pujals d'ERC ha denunciat que "des d'avui no hi ha normalitat a la ciutat", de la mateixa manera que "en tots aquests mesos no n'hi ha hagut al país". Per la seva banda, Ramon Minoves del PDECat també ha criticat la sentència i ha assegurat que no faran el joc "a l'estat" i respectaran els actuals equilibris al consistori.  Pel que fa a la CUP, qui ha parlat ha estat Francesc Ribera Titot. L'equip de govern ha garantit, tal com ha fet la mateixa Venturós, que continuaran treballant al costat de l'alcaldessa "colze a colze". L'executiu local ha posat en dubte la "legitimitat" d’una ordre judicial que inhabilita, també, el resultat de les eleccions municipals en les quals van votar els berguedans i berguedanes. 
 

El plenari de Berga amb la cadira buida de Montse Venturós. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


En acabat el debat, ha començat el ple ordinari d'octubre en què Venturós ja no ha assistit a la sessió. Encara que no s'ha ocupat el seu seient en cap moment, el plenari ha estat presidit pel primer tinent d'alcalde Oriol Camps. 
 
Arxivat a