La xef de Berga Marta Minoves ha guanyat l'European Young Chef Award 2024, el guardó que la reconeix com la millor cuinera jove d'Europa. Amb només 22 anys, ha estat la representant de Catalunya a la 8a edició del certamen celebrat a Sicília (Itàlia), després d'imposar-se com la millor cuinera jove catalana. De fet, s'ha alçat amb el títol per unanimitat del jurat.
El plat guanyador, “Fonda Tor”, és una actualització de la recepta “Interpretació de les patates emmascarades de la iaia Marta”, un plat tradicional de muntanya típic del Berguedà i que el passat març ja va fer destacar Minoves com a Millor Cuinera Jove de Catalunya en la 36a edició del concurs que es va celebrar a l’Escola d’hostaleria i Turisme de Sant Pol de Mar (EUHT). L’establiment familiar de la jove cuinera, la Fonda Tor, ha donat nom al plat guanyador.
"Volia mostrar el respecte que sento pel producte, per la meva terra i per la cuina catalana que m’ha llegat l’àvia, cuinera de la Fonda Tor", ha explicat la flamant guanyadora. En aquest sentit, ha detallat que ha fet un plat de tradició minera tot respectant l’essència de la cuina d’aprofitament. "Voldria apropar al jurat la cuina de muntanya catalana, que és encara desconeguda”, ha destacat.
Prèviament a la celebració del certamen, la cuinera berguedana ha comptat amb el mentoratge de l'escola CETT-UB Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy, així com l’acompanyament de la cuinera Carme Ruscalleda, amb qui va treballar la disposició de les diferents elaboracions en el plat final. També amb el suport del taller especialitzat en vaixelles gastronòmiques Luesma Vega que, per l’ocasió, ha elaborat els plats que Minoves ha portat al concurs.