La CGT Berguedà lamenta l'externalització de la gestió de la residència

La secció sindical afirma que han intentat pactar prèvia a la licitació unes millores de les condicions laborals que assumís l'empresa entrant, però que l'Ajuntament de Berga no ha volgut negociar-ho

Imatge d'arxiu de la residència Sant Bernabé de Berga
Imatge d'arxiu de la residència Sant Bernabé de Berga | Lídia López
20 de gener de 2025, 19:25
Actualitzat: 19:25h

La CGT Berguedà, principal sindicat a la Residència Sant Bernabé, lamenta que l'Ajuntament de Berga hagi optat finalment per delegar la gestió del centre sociosanitari. En un comunicat publicat a les xarxes socials, la secció sindical alerta que "la privatització és una opció que precaritza la vida dels residents i de les treballadores" i lamenta que l'equip de govern no hagi volgut pactar una millora de les condicions laborals que hauria d'haver assumit la futura empresa responsable de l'equipament.

Després que el plenari del darrer dijous aprovés per unanimitat el plec de bases reguladores per a la gestió externalitzada de la Residència Sant Bernabé, la CGT exposa el seu rebuig a la decisió, apuntant que "la gestió de la residència hauria de seguir sent municipal i una prioritat per qualsevol consistori, en especial per un governat per partits suposadament d'esquerres". En el text defensen que "en una residència de gestió pública, l'objectiu principal ha de ser el benestar dels residents i de les treballadores, en contra de les opcions privades, on el negoci és el principal objectiu".

Aquest posicionament va en la línia de l'exposat pel secretari general de la CGT Berguedà, Josep Cara, el novembre de 2023, quan en declaracions a Nació Berguedà va apostar fermament per la continuïtat de la gestió municipal del centre. "Ens sap greu, perquè creiem que és una gran oportunitat per demostrar que les coses es poden fer bé, també a escala municipal", deia aleshores Cara, hores després que el govern de la ciutat comencés a posar sobre la taula una externalització de la residència per les dificultats de dirigir-la directament des del consistori.

D'aquesta manera, i després que els 17 regidors donessin llum verda a la delegació, el sindicat posa de manifest que "treure-se-la de sobre és una irresponsabilitat majúscula que acaba donant força als arguments privatitzadors dels serveis públics", tot i reconèixer que "no és cap secret que l'Ajuntament de Berga no ha gestionat bé la residència". A més, en l'escrit publicat per la secció sindical, també fan públic que des que es va posar sobre la taula la possible delegació de la gestió del centre, "vam proposar a l'Ajuntament pactar amb les treballadores una millora de les condicions de treball que hauria d'acceptar l'empresa que n'assumís la subrogació", un escenari que no ha acceptat l'equip de govern local.

Amb tot, des de la CGT Berguedà recalquen que "lluitarem perquè els serveis universals com ara les residències siguin públiques, municipals, ben gestionades i que el seu principal objectiu sigui el benestar dels seus usuaris i de les seves treballadores, com no hauria de ser de cap altra manera".

Prioritzar l'atenció centrada en la persona

La regidora de Drets Socials, Andrea Corominas, ha estat l'encarregada de guiar el procediment d'ençà que va prendre possessió del càrrec. Malgrat que la CUP, formació al govern juntament amb ERC, inclogués en el seu programa electoral la voluntat de cedir la gestió del centre al Departament de Drets Socials, la negativa d'aquest deixava l'Ajuntament de Berga amb només dos camins: continuar amb la municipalització o optar per l'externalització. Després d'encaminar la governança del centre amb canvis en la direcció del centre i de fer estudiar l'organigrama, necessitats i possibilitats de la residència, l'equip de govern va assumir fa set mesos que el camí viable seria el de la delegació. "No és viable per un ajuntament fer-se'n càrrec", assumia la regidora el juny de 2024, reconeixent a més que "no és el que ens hauria agradat del tot".

El nou escenari ha portat l'equip de govern a elaborar un plec "pensant en l'atenció acurada dels usuaris", exposant que defugiran de les empreses que sobreposin el lucre al servei. Ara bé, també valoraran positivament les concursants que plantegin fulls de ruta que permetin augmentar els ingressos del centre i reduir-ne les despeses, per ajustar-ne el dèficit. En l'aspecte laboral, assenyalen que la plantilla actual no ha de patir pels seus llocs de feina, i si bé aposten per una millor eficiència del treball de cara els anys vinents, consideren que els ajustos es podran fer realitat amb les jubilacions i baixes voluntàries. La nova data per fer realitat l'externalització és la de l'1 de juny, ha compartit Corominas.

Arxivat a