Berga dona forma a la gestió delegada de la residència

El plenari aprova per unanimitat les bases de la licitació, que prioritzarà l'atenció centrada en la persona i sense afany de lucre

Ivan Sànchez, Andrea Corominas i Aleix Serra, en la roda de premsa d'aquest dijous
Ivan Sànchez, Andrea Corominas i Aleix Serra, en la roda de premsa d'aquest dijous | Lídia López
16 de gener de 2025, 21:00
Actualitzat: 21:00h

L'Ajuntament de Berga ha donat llum verda a les bases reguladores i les condicions tècniques de la gestió delegada de la Residència Sant Bernabé. La corporació va votar a favor del canvi el passat mes de juny i, des d'aleshores, la regidoria de Salut i Drets socials ha treballat en el plec de licitació que es farà públic les pròximes hores. L'oposició, malgrat expressar la seva crítica al passat, també hi ha donat el seu vistiplau.

"Els dos anys de municipalització ens han servit per fer una bona radiografia del centre i per adonar-nos de la dificultat que representa gestionar una residència des de l'administració local", ha reconegut la titular de l'àrea, Andrea Corominas, que ha afirmat que l'objectiu des de l'inici del mandat ha estat "desencallar" la situació. Una missió accelerada en el moment que, tal com ha apuntat, el Departament de Drets Socials va declinar fer-se càrrec de l'equipament.

D'aquesta manera, la corporació ha preparat una licitació "pensant en l'atenció acurada dels usuaris" i que no s'enfoqui en l'afany de lucre. Ara bé, sí que planteja que la nova direcció encamini les accions necessàries per reduir el dèficit actual, que se situa en els 138.000 euros anuals d'un cost global d'1,9 milions d'euros l'any. "Com a govern d'esquerres, creiem que la residència ha de costar uns diners, però hi ha marge millora", ha apuntat la regidora, fent referència a la necessitat d'incrementar ingressos i reduir despeses.

En aquest sentit, algunes de les accions que es posen sobre la taula són equiparar el preu de les places privades "al que paga el Departament", millorar l'eficiència energètica de l'edifici de la residència, redistribuir el treball i ajustar les ràtios de personal a la normativa vigent. En relació amb els aspectes laborals, la regidora ha incidit que "hem d'intentar horitzontalitzar la feina per fer-la més eficient", ja que actualment, el centre està estructurat d'una forma molt vertical i suposa més mobilització de treballadores. I sobre les ràtios, ha recordat que la normativa marca la d'1 treballadora per 10 usuaris, quan hi ha torns al centre on n'hi ha 1 per cada 6.

Aquests reptes els haurà d'entomar la nova gestora, que haurà de ser una empresa que formi part de la Xarxa de Serveis Socials d'Atenció Pública o estigui acreditada per la Generalitat. La relació s'establirà per un mínim de quatre anys, prorrogable fins a un màxim de 10 amb períodes de dues anualitats. Es donarà prioritat als projectes que ofereixin una "atenció centrada en la persona" i que no sobreposi el rendiment econòmic, que es pagarà des de la corporació amb una fórmula que constarà d'una part fixa i una de variable, en funció del nombre d'usuaris. També es demanarà la subrogació del personal, que actualment consta de 43 professionals, amb opció d'ajustar la plantilla amb el temps a través de les jubilacions i les baixes voluntàries. A més, s'establirà una persona que farà de pont entre la residència i l'Ajuntament, que vetllarà pel correcte funcionament del centre.

Crítiques a la municipalització, però unanimitat en la decisió

La votació ha resultat en l'aprovació per unanimitat del punt. Ara bé, abans d'alçar la mà favorablement, l'oposició ha expressat els seus matisos. Per part de Junts, Ramon Caballé ha valorat que, durant el traspàs de l'Hospital, "no es va pensar en la residència", amb un context de dificultat agreujat durant l'etapa de la regidoria de Municipalitzacions del mandat passat, respecte de la qual s'ha tornat a mostrar molt crític. "Vostè avui fa la feina que hauríem pogut fer durant quatre anys", ha expressat el de Junts, titllant de "nyap administratiu" el format vigent encara. Finalment, ha celebrat el gir ideològic de la CUP respecte de la gestió delegada.

Abel Garcia, del PSC, ha certificat que l'experiència ha demostrat que "l'Ajuntament de Berga no tenia capacitat per gestionar la residència", tot i procedir a un càrrec directe "quan tots els informes deien que no es podia fer". El portaveu socialista ha lamentat que, durant aquests anys, "hem perdut diners i prestigi davant de moltes famílies" mitjançant no només una regidoria sinó tot un equip de govern que "jugava amb el discurs, va implementar accions i va impulsar estudis" que, avui dia, han quedat en no res. En tot cas, ha posat en relleu que, amb el canvi, "ha guanyat la raó per sobre del dogma".

En darrera instància, des de Berga Grup Independent, Judit Vinyes ha deixat de banda la crítica afirmant que "som de mirar endavant i anar per feina". En tot cas, s'ha interessat per alguns punts que, al seu parer, no quedaven prou detallats, com qüestions sobre l'impacte laboral, de possibles canvis tarifaris i de serveis, els indicadors que hauran de determinar la qualitat del servei o els escenaris en cas d'una hipotètica fallida de la gestora.

En resposta, Andrea Corominas ha agraït els posicionaments a tots els portaveus, afirmant que les seves crítiques i fiscalització l'han esperonat en la ressolució de la carpeta. Amb la llum verda del plenari, la regidora s'ha marcat la data d'1 de juny com a termini per haver fet realitat la nova gestió indirecta de la Residència Sant Bernabé.

Arxivat a