El ple ordinari del mes de juny a Berga ha aprovat el canvi en la forma de gestió del servei de la Residència Sant Bernabé amb els vots a favor de la CUP, ERC i Junts, l'abstenció de BeGI i els vots contraris del PSC. En el debat del punt, els portaveus de l'oposició han celebrat el canvi de rumb que prendrà pròximament el centre amb la licitació, els mesos vinents, per a la gestió externalitzada de l'equipament i després que la integració a l'Ajuntament no hagi resultat com s'esperava. Això sí, també han aprofitat les seves intervencions per posar en evidència el fracàs de la Regidoria de Municipalitzacions creada el mandat anterior.
"El resum és fàcil: cap model dels que s’han volgut implementar han servit", sintetitzava a l'inici de la seva intervenció el portaveu de Junts, Ramon Caballé, qui ha assegurat que "des del 2021 no hi ha hagut una direcció ferma a la residència". Una situació de desgovern, indica, que ha portat al consistori a "tapar amb el millor que es pot" i a "fer l’equilibrista". És per aquest motiu que Caballé ha carregat contra la passada Regidoria de Municipalitzacions, que va encapçalar el republicà Ramon Camps: "Hi havia una Regidoria de Municipalitzacions pensada per redissenyar la gestió del centre, i tres anys després ens hem trobat que no hi havia feina feta. No ens han deixat ni un paper, ni un estudi, ni absolutament res". "El treball de Ramon Camps va ser de zero", ha reclamat Caballé, que també ha etzibat que "qui ho diria que els impulsors de la Regidoria de Municipalitzacions apostarien per externalitzar".
Amb tot, el de Junts per Berga ha assenyalat que fer el traspàs de la gestió de la residència és el més adequat. En tot cas, creuen que, durant aquest impàs, l'Ajuntament ha de vetllar per millorar la situació del centre. "En els mesos de transició, hi ha d'haver una actitud més proactiva perquè la residència sigui més eficient i atractiva", ha apuntat Caballé, que ha recordat que la comissió d'estudi sobre el comandament del centre també ha conclòs que "hem d’apostar per incrementar els ingressos". Tenint en compte el conjunt de la casuística, Ramon Caballé ha clos indicant que "si avui es privatitza la residència amb gestió delegada és perquè és l'única opció que tenim sobre la taula", valorant que "l’estat actual de la residència, de com està incrustada a l’Ajuntament i els problemes de gestió del dia a dia, és insostenible".
En la mateixa línia s'ha expressat el portaveu del PSC, Abel Garcia, malgrat que el seu sentit de vot ha estat diferent. "He patit molt amb aquest expedient i creia que, per on anàvem, cada dia empitjoràvem", ha començat relatant el socialista, que ha tornat a recordar que "el PSC va ser el primer que va alertar que anàvem a la independència sense estructures d’estat". Una situació, ha incidit, que també va suposar que "aterrés una pandèmia que ens va agafar en baixa forma i ningú sabia on havíem d’anar", havent de recórrer a l'assistència del CatSalut, ha asseverat. Passat aquest entrebanc, Garcia ha remarcat que el lideratge va tornar en la seva plenitud a les mans del consistori de la capital, que tot i això, va ratificar-ne la gestió directa des de l'Ajuntament: "No calia reiterar el fet de la municipalització, però semblava que es volia treure musculatura d'un discurs que sovint ens ha fet presos, com hem trobat aquí".
El socialista també ha fet esment de la Regidoria de Municipalitzacions i la decisió de reforçar BRG Serveis per tal que, en el moment donat, es fes càrrec tant de la residència com de la gestió de l'aigua, els dos grans objectius de l'àrea. És en aquest punt que els regidors del PSC han detectat l'escull que els ha fet optar pel no en la votació sobre el canvi de gestió tot i estar-ne convençuts, i és que segons Garcia, "es va crear un reglament que blindava el tipus de gestió perquè fos directa", i posant en dubte si, actualment, des del plenari "podem prendre aquesta decisió". "Em sento molt traït amb mi mateix, però no tinc clar que, avui dia, puguem aprovar això", va culminar Abel Garcia. En aquest sentit, la secretària de l'Ajuntament ha determinat que es podia procedir a la votació i que, si escau, es feran les esmenes corresponents al reglament citat.
En darrera instància, des de Berga Grup Independent s'ha optat per l'abstenció, ja que tal com ha compartit la seva portaveu, Judit Vinyes, "tenim algun dubte". Vinyes ha delatat en la seva intervenció que l'estudi de viabilitat, elaborat per una empresa externa, "ha evidenciat la mala gestió de la residència". Una circumstància, ha afegit, que "es veu ple rere ple, amb els reconeixements extrajudicials de crèdit". Algunes de les casuístiques amb marge de millora, segons la del BeGI i a partir de l'estudi, són el cost del càtering, el rendiment del centre de dia o la penalització de les baixes laborals, entre altres. Amb tot, Vinyes ha posat l'accent en el fet que el canvi "és un fracàs per la CUP", reblant que "al seu programa van dir que treballarien per la municipalització de la residència i l'aigua i no se n’han sortit". Sigui com sigui, i malgrat els canvis que s'acosten, els independents han reclamat a l'equip de govern que s'ocupi de les actuacions compromeses al voltant de la residència, i més concretament, a la zona de jardí, que va guanyar el pressupost participatiu i que estava acordat per executar aquest mes.
"La realitat és tossuda"
En resposta a les paraules dels grups de l'oposició, la titular de Salut i drets socials, Andrea Corominas, ha declarat que "tots voldríem molts més serveis públics a casa nostra, i que s’hagi intentat és un punt a favor". De la mateixa manera, ha puntualitzat que "també és de savi reconèixer que no ha anat prou bé i que hem de canviar el rumb" pel fet que "la realitat és tossuda, i a vegades un s’ha d’enfrontar a la diferència del que més ens agradaria i el que és possible". Cal recordar que, d'ençà de la presa de possessió de la regidora, fa tot just un any, Corominas ha defensat i cercat que fos el Departament de Drets Socials de la Generalitat qui s'ocupés de la gestió del centre, però aquesta opció no ha prosperat.
"Penso que el passat, passat està i, a partir d’aquí, hem d’obrir els ulls i fer un canvi de direcció", ha insistit Corominas, que ha confirmat que, mentre no es faci efectiu el canvi, vetllarà per donar resposta a les urgències i complir amb les demandes de l'oposició, els treballadors i els residents i familiars per aconseguir un millor funcionament de la residència. En aquest sentit, ha fet referència a les opcions per fer més rendible el centre de dia, observades per l'estudi extern. També ha justificat, en relació amb els RECs, que donat el rumb per a la subrogació de la gestió, s'ha optat per no fer nous contractes i que sigui la nova direcció que lligui els serveis pendents al centre. "No entreguem tampoc un desastre de residència, però sí amb moltes possibilitats de canvi per a la millora", ha defensat Corominas.
D'aquesta manera, l'equip de govern espera poder publicar, de cara al mes de setembre, la licitació per a la gestió de la Residència Sant Bernabé de Berga, a la qual podran concórrer les empreses, públiques o privades i acreditades per la Generalitat, que formin part de la Xarxa de Serveis Socials d'Atenció Pública. El contracte tindrà una durada mínima de 4 anys i màxima de 10 i, a tot tardar, la regidora delegada de l'àrea espera que es posi en funcionament l'1 de gener de 2025.