El Berguedà comptarà per primera vegada amb autobús a la UAB

Els alumnes universitaris que cada dia es traslladen a la UVic també tindran sortides adaptades als horaris de classe a partir del 12 de setembre

05 de juliol del 2019
Actualitzat a les 14:01h
El vicepresident i conseller de Transports, Abel García, el president Josep Lara, i el secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín.
El vicepresident i conseller de Transports, Abel García, el president Josep Lara, i el secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín. | Pilar Màrquez Ambròs
Els estudiants universitaris del Berguedà gaudiran de novetats importants en el servei de transport públic a partir del pròxim 12 de setembre. El Consell Comarcal del Berguedà i la Generalitat han anunciat aquest divendres que s'obrirà una nova línia de bus que connectarà per primera vegada la comarca amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). L'arribada al campus serà a les 8 del matí i hi haurà tornades a dos quarts de 3 i a les 7 de la tarda. A més, s'ampliarà la freqüència de la línia que va de Berga a Vic (Osona). Aquesta línia d'autobús en concret es dirigirà a la Universitat de Vic (Uvic) d'acord als horaris d'entrada i sortida de la facultat i farà parada a Gironella i Prats de Lluçanès.

També s'enfortirà la línia de transport públic que permet arribar als joves a l'Institut de Bagà, coincidint amb el fet que aquest proper curs s'hi començarà a impartir el Cicle Formatiu de Grau Superior d'Ensenyament i Animació Sociesportiva, que complementa el Grau Mitjà de Conducció d’Activitats Fisicoesportives en el Medi Natural que s'ofereix des de fa més d'una dècada. 

El secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, acompanyat del president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, i del vicepresident de l'ens i conseller de Transports, Abel García, ha presentat en roda de premsa aquestes noves millores en el transport públic de la comarca. La nova línia de transport a la UAB unirà diàriament Berga amb el centre universitari ubicat entre Cerdanyola del Vallès i Bellaterra, fent parades a la resta de municipis del Berguedà i a Navàs, Balsareny i Sallent (Bages). Segons ha explicat Gavín, el preu serà el de la tarifa integrada disponible a la comarca des de fa dos anys. Isidre Gavín ha posat l'accent en el fet que la nova línia adaptarà els horaris a les entrades i sortides dels alumnes de classe. 

Pel que fa a la UVic, també s'han adaptat els horaris de la línia que va de Berga a Vic, passant per Gironella i Prats de Lluçanès, coincidint amb les entrades i sortides dels estudiants. En aquest sentit, hi haurà un bus que arribarà al campus a tres quarts de 8 del matí i servei de tornada a les 12 del migdia, a les 3 de la tarda i a les 7 del vespre.

L'objectiu és que els joves de la comarca tinguin l'opció d'anar i tornar cada dia dels centres universitaris, a diferència del que passava fins ara. Per exemple, els joves que estudien a la UAB no hi tenien connexió directa amb transport públic. Les opcions eren baixar en autobús a Barcelona i enfilar amb Renfe rodalies o Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) cap a la universitat, o bé agafar el tren a Manresa. 
 
Millora de freqüència a les línies de l'Alt Berguedà

El president comarcal Josep Lara ha explicat que s'afegirà també un nou horari de servei a la línia que connecta Berga amb la Pobla de Lillet. "Hi ha un autobús que surt de Berga a les 2 de la tarda, però després no n'hi ha cap altre fins a les 7 de la tarda. Hem rebut demandes al respecte i hem estudiat el cas. De manera que hem incorporat un nou servei que sortirà a les 5 de la tarda de Berga; i facilitarà als usuaris tornar abans a casa si han d'anar al metge o fer gestions, i no poden arribar a agafar el transport de les 2 de la tarda", ha afirmat Lara. Alguns veïns havien realitzat una recollida de signatures lamentant la poca freqüència, segons ha revelat el president comarcal. 

El vicepresident i conseller de Transports, Abel García, ha avançat, a més, que s'ampliarà la línia de transport a la demanda de la zona de les Valls del Pedraforca. "La idea és que hi hagi més freqüència en aquest transport entre Tuixén, Saldes i Vallcebre, que connecta amb la línia regular de Guardiola de Berguedà, per facilitar la mobilitat als veïns i també als turistes del cap de setmana", ha exposat. "Acabarem de treballar-ho segons les possibilitats de la línia regular", ha afegit Abel García. El conseller de Transports, Abel Garcia, ha apel·lat al fet que amb les millores es busca "donar resposta a una comarca que ha de formar el seu futur amb joves i que ha d'importar turistes els caps de setmana".

Les millores en el transport públic, presentades conjuntament pel Consell Comarcal del Berguedà i el Departament de Territori i Sostenibilitat, busquen satisfer una demanda que va a l'alça. I és que el servei de transport públic al Berguedà ha crescut un 31,5% els darrers tres anys, passant dels 185.000 usuaris als 237.000 usuaris. La integració tarifària i les ampliacions d'horaris i línies, així com una millor implantació comarcal del transport a la demanda són, segons els responsables polítics, els principals motius d'aquest creixement. Des del Departament de Territori, ha recalcat Gavín, s'inverteix mig milió d'euros anuals al transport públic al Berguedà. 

Isidre Gavín ha posat el Berguedà com a exemple del bon funcionament del transport públic a demanda "que busca que la gent allunyada de les capitals puguin desenvolupar el seu projecte de vida". 

Una nova 'app'

Les millores en el transport públic comptaran, a més, amb la posada en marxa d'una nova aplicació mòbil que, a banda de permetre contractar el transport a demanda, permetrà als usuaris pagar utilitzant el seu telèfon.
Arxivat a