
Biomassa. Foto: Adrià Costa
D'aquesta manera, seguint l'estratègia que es va plantejar a començaments del 2014 per promoure la gestió sostenible dels bolscos en base a l'aprofitament energètic de la biomassa forestal i agrícola, un total de 24 escoles, ajuntaments, sales polivalents i museus, entre d'altres, de Bagà, Berga, Cercs, Gisclareny, Gósol, la Pobla de Lillet i Saldes començaran a funcionar a partir del mes d'octubre amb calderes de biomassa. Aquest fet, permetrà un estalvi econòmic del 20% en cada ajuntament, així com 1.020,66 tones menys de C02 l'any. D'altra banda, també permetrà una major eficiència en la gestió dels boscos, així com la creació de 40 llocs de feina.
Segons el conseller, el Berguedà és el cas més clar de model tancat de gestió forestal entre propietaris de boscos públics. L'aprofitament de la biomassa forestal per a usos tèrmics pot “millorar la competitivitat” de moltes indústries, així com ajudar al desenvolupament econòmic de la comarca. A més, el model circular “facilita la gestió sostenible del bosc, la prevenció d'incendis i l'ús d'energies renovables”. En total, la superfície gestionada per la Mancomunitat és de 15.977,6 hectàrees, amb una possibilitat anual de generació de 13.418 tones forestals.
Per a Pelegrí, aquest model s'ha d'exportar a d'altres zones de Catalunya perquè garanteix la persistència de les masses forestals i les fa compatibles amb l'aprovisionament de bens i serveis a través dels boscos i terrenys forestals “de manera sostenible en el temps”. Alhora, ha destacat, ajuda el desenvolupament socioeconòmic del territori, redueix residus i ajuda a mantenir els boscos nets.