Instagram censura fotografies d'una campanya de Ginkgo amb afectades de càncer de mama

L'associació ha compartit les imatges a les xarxes socials coincidint amb el Dia mundial del càncer de mama amb l'objectiu de trencar tabús

19 d'octubre de 2020, 17:34
Actualitzat: 21:36h
Un pòster de la campanya afectada per la censura d'Instagram.
Un pòster de la campanya afectada per la censura d'Instagram. | Cedida
Les polítiques d'Instagram segueixen sent notícia i fent córrer rius de tinta. La plataforma ha censurat diverses fotografies d'una campanya de l'associació berguedana Ginkgo en què hi sortien afectades pel càncer de mama. "Avui Instagram ens ha censurat fotos d'afectades de càncer de mama, dones que s'ofereixen a mostrar les seves cicatrius. En cap cas es tracta de fotos censurables, és la seva realitat i es mostren com són", ha explicat la presidenta de Ginkgo, Aurora Fernández. "El càncer de pit és quelcom més que un llaç rosa", ha reiterat. Es dona la circumstància que aquest dilluns, 19 d'octubre, se celebra el Dia mundial del càncer de mama i que l'associació havia compartit expressament aquestes imatges "per mostrar dones valentes" que han patit mastectomies.

L'entitat ha denunciat la situació a les xarxes socials amb una il·lustració d'Oda Sales.
 

"Són unes fotografies que tenim exposades a la nostra botiga i que es van fer pel desè aniversari de l'entitat, que aquest dilluns compartíem per primera vegada amb tothom. No és un nu eròtic ni sexual, es veu perfectament que són sòcies i col·laboradores que van acceptar participar en una campanya per conscienciar sobre el càncer de mama", ha explicat la presidenta de Ginkgo. "És una censura molt il·lògica, estem molt enfades. El que cal és acabar amb el tabú que rodeja el càncer de pit i posar en valor l'enorme esforç que han fet aquestes dones per mostrar la seva realitat. Hi ha un treball molt important d'acceptació al darrere", ha destacat Aurora Fernández. "La Montse Putrony, la Ventu Rubio i la Teresa Roma, que són les dones que surten en les fotografies censurades, són un exemple per a tots", ha afegit Fernández. També s'han compartit a les xarxes de l'entitat les fotografies de la dissenyadora Mar Guixé que ha fet públic que pateix la malaltia. 

La censura a Instagram dels mugrons femenins és habitual, però això no passa amb els torsos masculins. "No hem volgut insistir i tornar a penjar les imatges a la mateixa plataforma perquè sabem que a la tatuadora Mireia Ortega, que ha fet tatuatges oncològics per a les afectades de càncer berguedanes, li van tancar un compte per aquest motiu", ha lamentat Aurora Fernández. Instagram sí que ha permès la publicació de la imatge d'un pòster de la campanya on surten diverses de les afectades per una mastectomia, però que té menor resolució d'imatge.  

Després de diverses queixes arreu del món per la censura de pits de dones, Instagram va aclarir l'any 2015 que "les fotos de cicatrius post-mastectomia i de mares donant al pit, així com de nus procedents de pintures i escultures" estaven permeses. Així consta també encara a les seves normes d'ús, tal com ha pogut comprovar aquest diari. Tanmateix, amb una simple recerca sobre censura de fotografies a les xarxes socials es pot comprovar que les queixes d'usuàries per aquest tipus de censura són sovintejades. El mes d'agost Instagram va censurar el compte de Teta&Teta, que visibilitza diferents realitats respecte als pits de moltes dones. Va reactivar-lo una setmana després enmig de la polèmica. 
 

Fotografia censurada per Instagram. Foto: Cedida

 

Fotografia censurada per Instagram. Foto: Cedida

 

Fotografia censurada per Instagram. Foto: Cedida