
Presentació de l'estudi de l'Observatori de Vulnerabilitat de Creu Roja Foto: Aida Morales
Més d'un centenar de nens i nenes han rebut, aquest 2014, algun tipus d'assistència alimentària per part de la Creu Roja del Berguedà. Entre aquests, llet d'iniciació, cereals sense gluten, potets de fruita, carn, peix i verdures, galetes i llet de continuació, que l'entitat sense ànim de lucre ha repartit a les famílies amb criatures de fins a tres anys que viuen dificultats econòmiques a la comarca.
Aquestes són algunes de les dades que aquest dijous s'han fet públiques en una roda de premsa amb diverses autoritats locals i comarcals, on també s'ha presentat el 8è estudi de l'Observatori de Vulnerabilitat, que organitza a nivell català la Creu Roja. En el cas berguedà, i segons ha precisat la coordinadora de l'entitat a la comarca, Queralt Escobet, la carència alimentària “no creix”, ja que les dades són similars a les d'anys anteriors, tot i que caldria un estudi detallat de la situació alimentària de la infància a la comarca per poder precisar-ne les particularitats.
En qualsevol cas, i entre les dades presentades aquest dijous, consta que s'han repartit fins a 729 paquets de bolquers, i 88 kits de suport alimentari i com, 19 famílies amb infants al càrrec han pogut beneficiar-se de les targetes de prepagament que distribueix la Creu Roja. Aquestes, ha precisat, són una manera “digníssima” d'empoderar les famílies, així com de conscienciar-les i formar-les en temes alimentaris.

El coordinador de Creu Roja Catalunya, Enric Morist, i la coordinadora del Berguedà, Queralt Escobet Foto: Aida Morales
En aquest sentit, el president en funcions del Consell Comarcal del Berguedà, Sergi Roca, ha volgut agrair en nom de l'ens la “magnífica” tasca de la Creu Roja dins l'àmbit social, i ha remarcat la “importància” de la col·laboracióentre institucions, societat civil i entitats, per fer front a la situació de dificultat de moltes famílies.
Inseguretat alimentària a Catalunya
El coordinador de la Creu Roja de Catalunya, Enric Morist, ha posat de rellevància algunes de les conclusions de l'estudi realitzat aques 2014 a partir de 1.001 enquestes telefòniques a famílies amb fills i filles, usuaries de programes de lluita contra la pobresa. Entre aquestes, ha alertat de que el 40,7% i el 21,7% de les famílies tenen inseguretat alimentària moderada o greu, respectivament, és a dir, que els és difícil d'aconseguir productes frescos o de qualitat o, en els casos més greus, que a això se suma un problema de quantitat. Per això, d'entre aquest darrer col·lectiu, s'han detectat 165 famílies amb menors que “tenen gana i no poden menjar”.
A més, el 6,2% dels enquestats afirma seguir una poc equilibrada, i el 54,5% reconeix que necessitaria millorar la qualitat dels aliments. A més, es coneix que un 16% dels infants no esmorzen “mai”. Aquestes dades, segons Morist, són “preocupants”, ja que mostren la “cronificació de la situació de moltes famílies”. D'altra banda, el sou mitjà d'aquestes és de 500 euros, dels quals més de la meitat prové de prestacions i ajudes socials, un altre element de cronificació, ha apuntat.
Davant d'aquesta situació, l'única solució és continuar ajudant, però, sobretot, empoderar les famílies perquè puguin “fer-se càrrec dels nens i de la seva alimentació”. En aquest sentit, ha recordat la importància de les targetes de prepagament, que permeten una compra “normalitzada”.

Enric Morist, Montserrat Pont, Sergi Roca i Queralt Escobet a la presentació de l'estudi de Creu Roja Foto: Aida Morales