La posada en marxa de la depuradora d'Avià s'ajorna fins al 2019

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) havia d'expropiar terrenys per fer passar els col·lectors, però s'ha trobat amb "problemes legals"

09 d'octubre de 2018, 18:47
Actualitzat: 19:40h
Estat actual de l'EDAR d'Avià.
Estat actual de l'EDAR d'Avià. | Cedida
L'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) d'Avià no estarà llesta aquest octubre, tal com s'havia previst. Ho ha explicat aquest dimarts a NacióBerguedà el regidor de Medi Ambient, Josep Subirana. Segons ha detallat el regidor, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) havia d'expropiar terrenys per fer passar els col·lectors, però hi ha hagut "problemes legals" que han impedit enllestir aquest últim pas a temps. "Tota l'obra civil està acabada", ha assenyalat Subirana, que ha apuntat que la inauguració podria tenir lloc la primavera de 2019.

La depuradora d'Avià és un projecte de 2,5 milions d'euros, lluitat des de la base ciutadana, que l'Ajuntament del municipi va arribar a reclamar en diverses ocasions a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i a la Generalitat de Catalunya; i que el 2016 finalment va desencallar-se. Una de les previsions inicials era que l'equipament pogués estar llest a principi d'any, però l'ACA va modificar el pas d'alguns trams de col·lectors i això ho va retardar d'entrada uns mesos més. Aquest octubre tampoc podrà ser, però el compromís de l'ACA continua vigent. "Està tot acabat, només falta enllaçar tubs i ho tenen tot a punt", ha apuntat Josep Subirana. 
 

Equipament de la depuradora d'Avià. Foto: Cedida


Avià celebra aquest dissabte la Festa de la Depuradora, una jornada impulsada per l'Associació Aigües Netes d'Avià amb el suport del consistori. S'aprofitarà per explicar el projecte als veïns i per reivindicar la necessitat que té Avià de depurar les aigües brutes com més aviat millor. Hi intervindran responsables de l'empresa constructora OMS Sacede, de l'ACA i de l'Ajuntament d'Avià. "Els recordarem que és una necessitat, encara que ja ho fem tot sovint", ha apuntat Subirana. Diumenge també s'oferirà als avianesos una visita de portes obertes a la depuradora, malgrat que no estigui encara en funcionament. 

El projecte fa 14 anys que està sobre la taula i ha viscut un no parar de traves burocràtiques i l’abandonament de les obres inicials. La Generalitat va redactar el primer document executiu de l’obra l’any 2002, amb l’objectiu que els treballs es duguessin a terme el 2005. Les obres finalment no es van començar fins al segon semestre del 2010, i van quedar aturades poc després. Les controvèrsies en l’adjudicació i en l’afectació de carreteres pel pas de col·lectors van fer que els terminis s’allarguessini. El 2016 va poder-se desencallar la construcció. Avià és a hores d'ara el poble més gran que hi ha a Catalunya sense depuradora. 

El municipi dota de cabdal ecològic la riera 

Avià ha dotat de cabdal ecològic la riera de Coforb a l'espera que es posi en funcionament la depuradora. "Hem instal·lat una electrovàlvula, que un cop al dia ha de deixar anar entre 10 i 20 metres cúbics, perquè la riera no es quedi seca", ha explicat Subirana.

"El que passava fins ara és quan no plou, no baixa aigua; perquè no arribar a sobregir pel pantanet, i així assegurem que quan hi hagi la depuradora, sempre hi hagi un volum d'aigua constant; que permetrà mantenir-hi la vida i la reintroducció d'espècies autòctones, quelcom que estem plantejant realitzar a la riera d'Avià i a Graugés", ha dit Subirana. 
 

S'ha col·locat una electrovàlvula a la riera per un cabdal ecològic. Foto: Cedida