La cuina típica del Berguedà està lligada als productes locals, en alguns casos, únics de la comarca. L'aprofitament d'allò a l'abast és un dels principals trets característics, a més de les pinzellades mediterrànies del territori i el plantejament tradicional de grans plats a compartir entre els comensals. T'oferim un recull dels tres plats més típics del Berguedà que no pots deixar de degustar en la teva visita a la comarca.
Patates emmascarades
El que aparentment podria semblar una simple elaboració a partir de patates presenta uns matisos que fan del plat tota una experiència al paladar. D'entrada, les patates que se solen utilitzar són les denominades d'alçada, és a dir, conreades en indrets a força elevació, com són molts dels horts de la comarca i, en especial, els de l'Alt Berguedà, a tocar del Pedraforca. Ara cal entendre el perquè de la màscara, i és que la preparació s'ennegreix en barrejar-lo amb la sang cuita o la botifarra negra, que és l'altre producte estrella del plat. Se sol guarnir amb unes rostes de cansalada.
Blat de moro escairat
Passem als productes únics de la comarca, en aquest cas, un cereal. A Berguedà trobarem una varietat del blat de moro que, a través del procés que es coneix com a escairat, en un molí, se li treu la pellofa. Un procés que, a més, li dona el color blanc característic a l'hora de cuinar-lo. És l'estrella dels preparats de sopa o l'escudella que elaboren en moltes cases, però també en restaurants, on els nous comensals podran delectar-se d'aquest plat tan adient pel fred.
Pèsols negres amb cansalada
Una recepta senzilla, però molt gustosa. El fonament del plat són una variant de pèsol que només es cultiva a la comarca, amb una coloració molt distintiva que passa d'un verd grisós en cru al marró tirant a negre un cop cuit. També tenen una forma més irregular que els tradicionals. Es pot comprar en botigues especialitzades en llegum i gra, i també en moltes cartes de restaurants de cuina berguedana.