La cuina típica del Berguedà està lligada als productes locals, en alguns casos, únics de la comarca. L'aprofitament d'allò a l'abast és un dels principals trets característics, a més de les pinzellades mediterrànies del territori i el plantejament tradicional de grans plats a compartir entre els comensals. T'oferim un recull dels tres plats més típics del Berguedà que no pots deixar de degustar en la teva visita a la comarca.
Patates emmascarades
El que aparentment podria semblar una simple elaboració a partir de patates presenta uns matisos que fan del plat tota una experiència al paladar. D'entrada, les patates que se solen utilitzar són les denominades d'alçada, és a dir, conreades en indrets a força elevació, com són molts dels horts de la comarca i, en especial, els de l'Alt Berguedà, a tocar del Pedraforca. Ara cal entendre el perquè de la màscara, i és que la preparació s'ennegreix en barrejar-lo amb la sang cuita o la botifarra negra, que és l'altre producte estrella del plat. Se sol guarnir amb unes rostes de cansalada.
![patates emmascarades bergueda berguedaturisme patates emmascarades bergueda berguedaturisme](/uploads/s1/18/46/89/83/patates-emmascarades-bergueda-berguedaturisme-jpg_28_754x424.jpeg)
Blat de moro escairat
Passem als productes únics de la comarca, en aquest cas, un cereal. A Berguedà trobarem una varietat del blat de moro que, a través del procés que es coneix com a escairat, en un molí, se li treu la pellofa. Un procés que, a més, li dona el color blanc característic a l'hora de cuinar-lo. És l'estrella dels preparats de sopa o l'escudella que elaboren en moltes cases, però també en restaurants, on els nous comensals podran delectar-se d'aquest plat tan adient pel fred.
![blat moro escairat bergueda bergaturisme blat moro escairat bergueda bergaturisme](/uploads/s1/18/46/88/69/blat-moro-escairat-bergueda-bergaturisme-jpg_28_754x424.jpeg)
Pèsols negres amb cansalada
Una recepta senzilla, però molt gustosa. El fonament del plat són una variant de pèsol que només es cultiva a la comarca, amb una coloració molt distintiva que passa d'un verd grisós en cru al marró tirant a negre un cop cuit. També tenen una forma més irregular que els tradicionals. Es pot comprar en botigues especialitzades en llegum i gra, i també en moltes cartes de restaurants de cuina berguedana.
![pesols negres bergueda.turismeberga pesols negres bergueda.turismeberga](/uploads/s1/18/46/94/33/pesols-negres-bergueda-turismeberga-jpg_28_754x424.jpeg)