
Joan Miquel Oliver, de concert a l'Heliogàbal Foto: Heliogàbal
El mateix dia que l’Heliogàbal fa públic el tancament temporal per la insostenibilitat del bar sense la programació de cultura, entra en vigor la circular que l’Ajuntament de Barcelona portava mesos treballant. L’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i el consistori municipal han aprovat el document que permetrà que qualsevol restaurant, bar o cafeteria pugui fer concerts. Amb aquesta normativa es vol legalitzar i regular l’activitat musical garantint el dret al descans dels veïns. El conjunt de mesures per la música en viu ha estat la proposta de cultura més votada en el procés participatiu de PAM (Decidim Barcelona).
El permís perquè els establiments d’aquestes característiques puguin realitsar música amplificada es donarà si es compleixen una sèrie de requisits. Entre els quals hi ha la instal·lació d’un limitador de so, disposar de dobles portes de tancament hermètic o garantir uns aïllaments que van dels 45dB a façana a 30 o 25 en funció de si hi ha un habitatge adjacent al local. Per fer les obres d’insonorització i els estudis d’impacte acústic l’ICUB obrirà una línia de subvenció de 400.000 euros.
El cas de la sala Heliogàbal continuarà aturat perquè encara estan esperant que s’aprovi el pla d’usos del districte. Aquest document permetrà saber si el bar musical es troba en una de les zones que la circular anomena d’especial saturació d’espais de pública concurrència. Ciutat Vella, Gràcia, l’Eixample i Sants-Montjuïc són els districtes on s’ha establert aquesta categoria, que marca una franja d’horaris responsables amb limitació de la música en directe més tard de les 11 de la nit. Tot i això, la lletra petita s’haurà de discutir carrer per carrer, a través del Pla d’Usos de cada districte. El procés de normalització de la circular es farà a través d’una Taula de Mediació i un Espai de Música Viva.