L'IRL projecta al món Mayte Martín i el flamenc de Catalunya

Publicat el 17 de gener de 2013 a les 12:05
Mayte Martín, a l'Atlàntida de Vic. Foto: Joan Parera.

Mayte Martín, Juan Ramón Caro, Belén Maya, Salao, José Andrés Cortés, Las Migas amb Raúl Rodríguez, Sonia Sánchez i Jordi Molina. Els màxims exponents catalans del gènere flamenc participaran, de la mà de l'Institut Ramon Llull (IRL), a la quarta edició de la Biennal de Flamenc d'Amsterdam, que se celebrarà entre el 19 de gener i el 3 de febrer. Segons el director de l'IRL, Vicenç Villatoro, la visibilitat d'aquests artistes contribuirà a la visibilitat de la cultura catalana.

El president del Taller de Músics, Lluís Cabrera, ha remarcat avui la importància del flamenc a Catalunya i ha assegurat que el cercle Jérez i Triana no és l'únic que pot produir un flamenc artístic i de qualitat. "Des de qualsevol racó del món es pot estimar aquesta música com qualsevol altra", ha apuntat, al temps que ha recalcat que "està bé no perdre de vista com ha crescut i s'ha consolidat el flamenc, que es fa més universal a partir de realitats com la de Catalunya i per això la Biennal d'Amsterdam hi ha una àrea dedicada al flamenc que es fa a Catalunya".

El cantant català Miguel Poveda ja havia actuat a la Biennal de Flamenc del 2008 i en aquesta edició hi actuaran Mayte Martín, Juan Ramón Caro, Belén Maya, Salao, José Andrés Cortés, Las Migas amb Raúl Rodríguez, Sonia Sánchez i Jordi Molina. En total seran cinc cites, en la qual alguns dels músics tocaran junts.

Villatoro ha volgut reconèixer al principi de la roda de premsa la importància del paper del Taller de Músics. Ha indicat que el Focus Català a la Biennal d'Àmsterdam "és una activitat significativa perquè el Llull busca que als llocs centrals de la cultura de tot el món hi hagi presència d'artistes i empreses catalanes". Ha remarcat que és important crear un focus català amb presència catalana i que té "una unitat i una marca".

El director de l'Institut Ramon Llull ha indicat que el Focus Catalunya fa que "la visibilitat dels artistes catalans contribueixi a la visibilitat de la cultura catalana". Ha recalcat que és una forma de mostrar "una marca de cultura catalana de cara el món, que vagi associada a coses bones com la diversitat i fins i tot a la contradicció".

Villatoro ha explicat que al catàleg del Llull sempre hi ha estat el flamenc. "No és novetat històrica que hi hagi el flamenc al catàleg del Llull", ha recalcat. En total el Llull es gastarà amb aquesta participació 13.500 euros.