El festival d’arts lumíniques Llum BCN 2025 presentarà més propostes a l’aire lliure i ampliarà l’horari en una edició amb 30 instal·lacions, obres de 15 artistes nacionals i internacionals i alumnes de 17 escoles de grau universitari de disseny i arquitectura. Del 7 al 9 de febrer, per 14a vegada, la capital catalana tornarà a ser aparador de l’excel·lència en arts lumíniques amb un ambient “festiu” i “participatiu”.
El cineasta Isaki Lacuesta, el fotògraf i artista digital Joan Fontcuberta i l’escenògrafa i il·luminadora Laura Clos ‘Closca’ seran algunes de les figures més destacades de la programació. Daniel Rossa, Playmodes, Lateral Office i CS Design, Anna Rierola i Rosa Tharrats mostraran també les seves creacions.
La direcció artística del festival és de Maria Güell Ordis i la curadoria internacional de Martin Pošta. L’edició de 2025 reforçarà la línia per a professionals, el Llum Pro, amb diverses activitats de fer contactes que culminaran en les conferències performatives d’Antoni Arola i Playmodes, obertes al públic. També es connectarà creadorsemergents amb grans agents internacionals com ISE i Yamaha. De nou, s’impulsarà OFF Llum, una programació d’obres d’onze artistes i estudis destacats a càrrec de Poblenou Urban District.
En roda de premsa a la seu de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), han explicat que de nou el districte de Sant Martí es transformarà en un escenari vibrant de “creació i innovació”. Els horaris s’ampliaran i divendres i dissabte hi haurà programació de 19.00 h a 1.00 h, i diumenge, de 19.00 h a 23.00 h.
Principalment, s’han organitzat instal·lacions a espais exteriors perquè la ciutadania pugui visitar les obres de manera lliure i gratuïta en un ambient festiu i participatiu. D’aquesta manera, s’explora els límits de la percepció visual i les narratives urbanes, combinant art, llum i tecnologia per resignificar l’espai públic amb l’acció de la llum. De fet, només quatre de les més de trenta instal·lacions de la programació oficial del Llum BCN 2025 estaran situades en un espai interior.
Llum BCN 2025 es presenta també com l’edició del festival “més multidisciplinària”, transcendint els límits de l’arquitectura i l’art, per incorporar disciplines com l’escenografia, la dansa, l’art visual i la fotografia. Aquesta diversitat permet explorar la llum com a recurs transversal, capaç de connectar llenguatges creatius molt diversos. “Artistes i creadors de diferents àmbits treballen conjuntament per transformar la percepció de l’espai urbà, aprofitant el potencial de la llum per mutar els espais públics i generar noves formes d’interacció ciutadana amb l’entorn”, han explicat.