Les pensions contributives pujaran l'any vinent un 2,8% amb la fórmula de revaloració recollida a la llei de reforma de les pensions en què es té en compte, com a referència per fixar la pujada de les prestacions, l'IPC interanual mitjà de 12 mesos (de desembre de l'any anterior a novembre de l'exercici en vigor). L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha confirmat aquest divendres que l'IPC interanual de novembre es va situar en el 2,4%, amb la qual cosa és possible determinar quant es revaloritzaran les pensions contributives el 2025 fent la mitjana dels 12 mesos anteriors, en aquest cas desembre 2022-novembre de 2023. El càlcul obtingut és del 2,8%, amb la qual cosa les pensions contributives i les de classes passives de l'Estat pujaran l'any vinent aquest percentatge. El 2024, les pensions contributives es van revaloritzar un 3,8% perquè la inflació mitjana va ser més alta, mentre que l'any passat ho van fer en un 8,5%.
600 euros extres per a una pensió mitjana de jubilació
Aquesta revaloració del 2,8% suposarà, aproximadament, 600 euros addicionals a l'any per a les persones amb una pensió mitjana de jubilació, mentre que les pensions mitjanes del sistema augmentaran entorn de 500 euros anuals el 2025, segons ha donat a conèixer aquest mateix divendres el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions. Aquest increment beneficiarà els prop de 9,3 milions de persones que reben 10,3 milions de pensions contributives, a banda de les 720.148 pensions corresponents al Règim de Classes Passives de l'Estat, que també es revaloritzaran un 2,8%, segons dades del Ministeri.
Amb la pujada del 2,8%, un pensionista que percebi una pensió de 1.441 al mes (xifra que coincideix amb la pensió mitjana d'enguany de jubilació) passarà a rebre el 2025 una pensió de 1.481,35 euros mensuals, la qual cosa suposa un increment anual de 564,87 euros o de 40,3 euros per mes en 14 pagues.
Des de l'entrada en vigor de la llei 20/2021, fruit de l'acord entre el govern estatal i els agents socials, les pensions s'actualitzen cada any conforme a la pujada de preus per garantir el poder adquisitiu, en línia amb les recomanacions del Pacte de Toledo. En aquesta línia, la ministra de Seguretat Social, Elma Saiz, ha destacat que aquesta mesura "és una garantia de tranquil·litat per als 10 milions de pensionistes, ciutadanes i ciutadans que han treballat i cotitzat durant dècades". I ha destacat: "El manteniment del poder adquisitiu és un dret dels pensionistes i, gràcies a ell, amb la publicació de la dada definitiva de l'IPC de novembre ja sabem el percentatge de l'augment de les pensions contributives per a l'any que ve". Saiz ha afegit que la Moncloa continuarà treballant per reforçar el sistema de protecció social.
Creixen les bases màximes i de la pensió màxima
En virtut de la reforma de les pensions que va dur a terme José Luis Escrivá quan era ministre de Seguretat Social, aquest mateix 2024 ha entrat en vigor la revaloració anual de les bases màximes i del complement de la bretxa de gènere en funció de l'IPC. En el cas de les bases màximes, a la inflació se li suma una quantia fixa d'1,2 punts cada any del període 2024-2050.
Això suposa que, per al 2025, la base màxima de cotització pujarà al voltant un 4% (el 2,8% de l'IPC mitjà més un 1,2% addicional), la qual cosa la situaria en 4.909 euros mensuals. Al mateix temps que augmenta la base màxima de cotització, la pensió màxima s'incrementarà el 2025 amb l'IPC més un 0,115% addicional, segons va determinar la reforma de pensions. D'aquesta manera, amb la revaloració del 2,8% de l'IPC més aquest percentatge addicional, la pensió màxima se situarà l'any vinent en 3.267,5 euros mensuals per 14 pagues, enfront dels 3.075,04 euros d'enguany.
En virtut de la reforma de les pensions, el destopall de la pensió màxima inicial començarà a aplicar-se el 2025 i consistirà a revaloritzar-la amb l'IPC més un increment addicional de 0,115 punts percentuals cada any fins al 2050, la qual cosa suposarà un increment aproximat del 3% en aquest període. Així mateix, la reforma de pensions determina que el complement de la bretxa de gènere (33,2 euros en l'exercici actual) pujarà un 10% addicional a l'IPC en el bienni 2024-2025, que es distribuirà entre tots dos exercicis al 5%. D'aquesta manera, per a 2025, el complement de la bretxa de gènere pujarà al voltant d'un 7,8% (l'IPC mitjà més un 5% addicional), la qual cosa el situarà en 35,6 euros.
Les pensions mínimes i no contributives pujaran per sobre de l'IPC
Per millorar l'equitat i suficiència de les pensions, la reforma que va aprovar el govern espanyol amb Escrivá contempla millores en aquelles que són no contributives per igualar-se al llindar mínim de pobresa. Enguany, l'increment que van experimentar va ser del 6,9%, per sobre de l'alça del 3,8% de les contributives, i l'any que ve pujaran més que l'IPC mitjà del 2,8%.
Així, en virtut d'aquesta reforma, una vegada revaloritzades d'acord amb l'IPC, les pensions no contributives s'incrementaran addicionalment per reduir en un 20% la bretxa existent fins a aconseguir el 0,75 del llindar de risc de pobresa calculat a partir de l'Enquesta de Condicions de Vida de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) per a una llar unipersonal.
L'Ingrés Mínim Vital (IMV) s'incrementarà el 2025 d'igual manera en estar la seva quantia referenciada a la de les pensions no contributives. Així mateix, la quantia mínima de la pensió de jubilació contributiva per a una persona de més de 65 anys amb cònjuge a càrrec, una vegada revaloritzada en funció de l'IPC, pujarà addicionalment per reduir en un 20% la bretxa existent fins a aconseguir l'1,5 del llindar de risc de pobresa. L'objectiu és que la pensió mínima de jubilació contributiva amb cònjuge a càrrec arribi almenys el 2027 als 16.500 euros anuals (1.178,5 euros al mes dividits en 14 pagues).
La quantia mínima de la pensió de viduïtat amb càrregues familiars, les de pensions contributives amb cònjuge a càrrec, excepte la d'incapacitat permanent total de menors de 60 anys, seran iguals a la quantia de la pensió mínima de jubilació contributiva per a un titular de més de 65 anys amb cònjuge a càrrec. La resta de les quanties mínimes de les pensions contributives, una vegada revaloritzades, s'incrementaran addicionalment en un percentatge equivalent al 50% dels percentatges resultants de l'increment addicional de la quantia mínima de la pensió de jubilació contributiva per a un titular de més de 65 anys amb cònjuge a càrrec referenciat al llindar de risc de pobresa indicat. Les pensions no contributives, per la seva banda, creixeran també per sobre de la revaloració mitjana de les pensions, fins a convergir el 2027 amb el 75% del llindar de la pobresa calculat per a una llar unipersonal.