La batalla (empresarial) de Madrid: Foment i Pimec intensifiquen la pugna per la primacia patronal

L'organització que lidera Josep Sánchez Llibre inaugura a la capital espanyola la seu d'un dels seus "think tanks" mentre l'entitat de les pimes veu reconeguda la presència en el diàleg social a nivell estatal

  • El president de Foment, ahir amb el ministre de Turisme, Jordi Hereu, i els alcaldes de Barcelona, Madrid i València, entre d'altres. -
Publicat el 21 de febrer de 2024 a les 06:00
És la batalla (empresarial) de Madrid. L'eterna pugna que protagonitzen Foment del Treball i Pimec per la representativitat patronal catalana arriba a Madrid, on les dues organitzacions reforcen la seva estructura. Aquest dimarts s'ha conegut la decisió del Ministeri de Treball, que dirigeix la vicepresidenta Yolanda Díaz, de reconèixer a la patronal de les pimes Pimec el dret a participar en la Comissió Consultiva Nacional de Convenis Col·lectius (CCNCC), com a organització empresarial més representativa de Catalunya. D'aquesta manera, s'obre la participació de les pimes catalanes als espais de participació estatals.

La decisió de Treball dona, de fet, compliment al que estableix l'Estatut dels Treballadors, que reconeix el dret de les organitzacions més representatives d'àmbit autonòmic a participar en el diàleg social d'àmbit estatal. Un fet que en el cas de Catalunya beneficia Pimec, que ostenta el 50% de la representativitat empresarial catalana. El pols per la representativitat va ser una llarga batalla entre Foment i Pimec, que va culminar el 2019 amb un acord, facilitat per l'arribada de Josep Sánchez Llibre al capdavant de Foment. En aquell moment, les dues entitats van pactar un repartiment paritari de la presència de totes dues patronals en les meses de negociació i en les subvencions públiques.

[noticia]220281[/noticia]
Per Pimec, la decisió del Ministeri de Treball suposa una "fita històrica". El seu president, Antoni Cañete, s'ha referit sempre a la normalització de la presència de les pimes en les meses de negociació del diàleg social com "la fi de la Transició en el terreny empresarial". Una referència clara a l'hegemonia existent fins ara de la gran patronal espanyola, la CEOE -a la qual està adscrita Foment-, a nivell estatal. Cal recordar que Pimec va jugar un paper determinant en la creació el maig del 2021 de Conpymes, la confederació de petites i mitjanes empreses que no amaga la seva voluntat de plantar cara a la CEOE

El suport a ampliar les entitats patronals presents en el diàleg social ja el va explicitar la mateixa vicepresidenta Yolanda Díaz en una visita a la seu de Pimec, l'octubre passat. Un fet que s'ha de situar també en un context de bona sintonia entre la patronal de les pimes i el govern espanyol. De fet, Pimec va mostrar la seva comprensió pels acords de legislatura entre el PSOE i Junts. Un any abans, Pedro Sánchez havia assistit als Premis Pimes que organitza la patronal.   

[noticia]263628[/noticia]
Pimec ha intensificat la seva estratègia de penetració en tots els àmbits de decisió possibles. L'activisme d'Antoni Cañete és evident en aquest camp. Ho expressava clarament en aquesta entrevista a Nació. El president de Pimec va ser reelegit desembre passat vicepresident de la gran organització de les pimes europees, la SME United. Fa uns mesos, segons expliquen fonts patronals, es va decidir clavar una pica a Madrid, amb el nomenament de l'exdiputat del PDECat Ferran Bel com a delegat de l'entitat a la capital de l'Estat. Un moviment amb contingut estratègic, recorrent a un polític amb força bagatge i una agenda farcida de contactes a Madrid. Però Pimec també s'ha mogut per enfortir la seva presència territorial a Catalunya. Per això va crear una presidència de Pimec a Barcelona, que dirigeix Alex Goñi, un dirigent amb pes específic a l'organització.  


Citant Cambó... i elogis a Ayuso 

Aquest dimarts, Foment va inaugurar a Madrid, molt a prop del Congrés dels Diputats, la seu d'un dels seus think tanks, la Societat Barcelonesa d'Estudis Econòmics i Socials (SBEES). Ho fa amb un col·loqui amb els alcaldes de Barcelona, Jaume Collboni; de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, i València, María José Català. Hi va ser present també el president de la CEOE, Antonio Garamendi, una manera de mostrar que les relacions entre CEOE i Foment passen per un bon moment, després d'un seguit de tensions entre la cúpula de totes dues patronals.   

Fa mesos que es preveia l'obertura de la nova seu a Madrid. Només el llarg període transcorregut des de les eleccions espanyoles del 23-J fins que ha començat la legislatura expliquen que s'hagi ajornat. Foment ha preparat el terrenyi una mostra l'ha donat l'entrevista concedida a El Mundo de fa uns dies, on Sánchez Llibre explicitava el seu suport a les polítiques de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i criticava el Govern de Pere Aragonès a l'assenyalar que "no existia normalitat política i econòmica a Catalunya".
 

El president de Foment, ahir amb el ministre de Turisme, Jordi Hereu, i els alcaldes de Barcelona, Madrid i València, entre d'altres. Foto: europa press



En l'acte a Madrid, Sánchez Llibre va citar Francesc Cambó, l'històric líder de la Lliga fa cent anys, quan advocava perquè els catalans "s'interessin per tots els ideals que afectin qualsevol regió espanyola". L'objectiu de la SBEES és ser present en els debats econòmics a Madrid i per "influir i liderar en positiu". A diferència de Pimec, Foment ja fa molts anys que té bones arrels a Madrid, ara si cal encara més reforçades gràcies a l'experiència de Sánchez Llibre com a diputat al Congrés. De fet, va ser com a responsable de la CEOE de les relacions amb el Congrés, el 2016, que l'exdiputat de CiU va donar el primer pas per liderar Foment del Treball.

Foment tampoc perd pistonada pel que fa a la representativitat de les pimes, un terreny que no vol deixar per a Pimec. Per això ha creat el Consell Territorial de Pyme, que presideix Xavier Panés, president també de Cecot, la patronal del Vallès. Greixar les relacions entre Foment i Cecot ha estat un altre dels moviments de fons produïts darrerament en el si de la patronal catalana.