La van protagonitzar a les muntanyes de Naut Aran (Val d’Aran) un equip de 15 persones format per tècnics del cos d’Agents Rurals, del Conselh Generau d’Aran, del Departament de Territori i Sostenibilitat i de Forestal Catalana, que van participar plegats en un dispositiu especial de captura de l’os Goiat per canviar-li el collar de seguiment GPS, tal i com estava previst, en el marc del projecte Piroslife.

Imatge del GPS emissor que Goiat porta en un collar. Foto: Territori
Amb el suport d'un helicòpter dels Agents Rurals, amb el qual es va poder efectuar el seguiment visual, es va localitzar l’animal per posteriorment adormir-lo amb un dard. Un cop adormit, els tècnics li van poder treure mostres i canviar-li el collar, perquè la bateria estava a punt d’esgotar-se. Posteriorment, l’animal es va despertar i es va comprovar el correcte funcionament del nou dispositiu de seguiment.
Canviar les bateries al GPS de Goiat era una prioritat després del seu comportament anòmal atacant i matant animals grans com egües o vaques. Goiat es va alliberar al Pallars l'any 2016 provinent d'Eslovènia i ara el Govern el vol extreure del medi. És la primera vegada als Pirineus que es realitza una captura d’os per mitjans aeris.

Equip tècnic que ha protagonitzat l’operatiu. Foto: Territori
Es preveu que en les properes setmanes els ossos comencin el període d’hibernació, coincidint amb la baixada de temperatures. En paral·lel, s’està treballant en l’elaboració d’un protocol d’intervenció i gestió d’ossos problemàtics als Pirineus amb la resta de comunitats autònomes afectades. Es tracta d’un document tècnic i de consens que ha de guiar la presa de decisions en aquest àmbit.
A continuació podeu veure un vídeo del moment de la captura de l’os Goiat.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=dwp9mvHNknw[/youtube]