La pluja, però, no va deslluir la festa per celebrar els 10 anys de l'Andorra Ultra Trail Vallnord, en una edició en que 2.631 corredors dels 3.140 inscrits (de 50 països) van prendre la sortida d’una de les sis proves, una mostra més del caràcter global d'un esdeveniment consolidat en el panorama internacional de curses de muntanya.
Una edició global, múltiples històries
Aquest any s'han escoltat moltes llengües a l'Andorra Ultra Trail Vallnord. Corredors de 50 països –rècord de la prova- han participat en alguna de les cinc proves. Entre ells alguns de regions amb poca tradició de trail running com Xina, Emirats Àrabs o Indonèsia. A banda dels andorrans, catalans francesos i espanyols, destaca la presència dels portuguesos, amb més de 90 corredors inscrits, i els japonesos que han fet més latent que mai la seva presència a Andorra.
Ordino va acollir fins el vespre de diumenge els corredors que van afrontar els 233 quilòmetres i 20.000 metres de desnivell positiu d'Eufòria. Els últims en creuar la meta va ser la parella formada pel Miguel Madrid i el Juan Manuel Griñán que, després de 109 hores recorrent les muntanyes d'Andorra, van rebre el diumenge l'escalfor del públic que els esperava a meta a les 20.00 hores.
Un total de 124 valents, dels quals 76 van ser finishers, va acceptar el repte de començar una prova de resistència que van dominar de principi a fi Imanol Aleson i Julián Morcillo amb un temps de 67 hores i 15 minuts. La primera parella mixta en arribar va ser la formada pel francès Nahuel Passerat i Nerea Martínez, mentre que Zhanna Andreeva i Petra Vladimorov va ser el primer equip femení en completar el repte.
Més enllà del resultat final, el més emocionant eren les cares de cansament i satisfacció dels 36 equips de 2 o 3 persones -un total de 76 corredors- que van creuar l'arc de meta d'Ordino, on van veure com la gent es bolcava per reconèixer la magnitud del seu repte. I no és per menys. Enrere deixaven 20.000 metres de desnivell positiu, en què van passar per cinc cims superiors als 2.900 m i un total de 32 pics o colls superior als 2.500 metres.
Un esforç no només present en els participants, sinó també en els acompanyants, que van haver de recórrer molts quilòmetres i acumular poques hores de son. L'Ángel, germà de l'Imanol Aleson, va sortir el divendres de la feina i va recórrer prop de 500 quilòmetres en cotxe per viure les últimes hores de cursa a prop del seu germà. Va arribar a temps per donar aliments i ànims a l'Imanol durant l'últim tram, que no donava crèdit quan el va veure. Tot i el cansament pel viatge, l'Ángel el va esperar a les 2:15 hores de la matinada a la línia de meta amb la condició que dissabte anessin a fer un bon sopar a Ordino.

Andorra Ultra Trail 2018 Foto: AUTV/David Gonthier
La Ronda dels Cims i el Mític afectats per les tempestes
La meteorologia és un dels elements incontrolables que sempre s'han de tenir en compte en un esdeveniment com l'Andorra Ultra Trail Vallnord. El dissabte per la tarda un aiguat acompanyat de pedregada va afectar la zona de la Vall de Madriu, on s'hi trobaven 289 corredors de la Ronda dels cims i del Mític. L'organització va parar ambdues proves per tal d'assegurar la seguretat dels participants.
Tots els corredors que es trobaven als Refugis de Prat Primer, de Claror, de Perafita o al punt de control d’Estall Serrer, se'ls va fer baixar a l'entrada de la vall on un servei d'autobusos els va tornar a Ordino. Mentrestant més de 50 participants van haver de passar la nit al Refugi de l'Illa. A primera hora del diumenge, membres de l'organització els van guiar fins a Escaldes on els esperaven uns autobusos. Tots els corredors afectats per aquesta incidència, que van tornar a Ordino amb normalitat, rebran un regal per part de l'organització.
"La seguretat és una obsessió en terrenys de muntanya com els que estem. No hem d'escatimar esforços per protegir els corredors. Un cop donem el tret de sortida estan sota la nostra responsabilitat i hem d'estar allà per ocupar-nos d'ells les 24 hores", argumentava el director de cursa, Gerard Martínez.
Les condicions meteorològiques adverses van provocar que el nombre de finishers en ambdues proves hagi sigut sensiblement inferior si es compara amb altres anys. En el cas de la Ronda dels Cims, van acabar la cursa un total de 83 persones de les 386 que van prendre la sortida d'Ordino. Els més ràpids en recórrer els 170 kilòmetres i 13.700 metres de desnivell positiu van ser el català Albert Herrero i la estatunidenca Darcy Piceu. En el Mític, la xifra de finishers també es va veure reduïda. Un total de 57 corredors van creuar la meta d'aquest ultra de 112 kilòmetres i 9.700 metres de desnivell positiu. Jonatan Cuesta i Eva Belles van endur-se la victòria
Menys acte de presència va fer la pluja en el Celestrail i la Marató dels Cims. Sota la llum de la lluna, 436 corredors afrontaven dissabte a mitjanit el repte de completar la clàssica 50 milles andorrana de 5.000 m D+, en què va destacar Anne Marie Flammersfeld. La corredora suïssa va donar una classe magistral de regularitat i no només va endur-se el triomf, sinó que va registrar un nou rècord de la prova amb un temps de 12 hores i 41 minuts, superant el cronòmetre que al 2016 va marcar l'andorrana Aida Fornieles. En categoria masculina, Dani Colom es va endur una cursa que van completar 280 valents d'un total de 436 participants.
El matí de dissabte va donar el tret de sortida a la cinquena edició de la Marató dels Cims. Un total de 647 participants van atrevir-se amb aquesta cursa de 3.000 metres de desnivell positiu per les valls del nord d'Andorra. En aquest terreny es va viure una interessant pugna entre Sergio Luis Tejero i l'andorrà Carlos Fernández en els primer quilòmetres. El primer, però, va controlar la cursa en tot moment i va creuar la meta amb una avantatge de més de 15 minuts. En categoria femenina, Núria Hospital s’enduia una prova en què 600 corredors van viure la sensació indescriptible de ser 'finisher'.
.jpg)
Andorra Ultra Trail 2018 Foto: AUTV/David Gonthier