Maria Planellas publica un llibre sobre la vida, l'obra i els viatges d'Apel·les Mestres

L'autora de la Vall d'en Bas fa un assaig molt complet sobre l'artista modernista del tombant de segle XIX que ha editat Trípode

Un dibuix original del propi Apel·les Mestres.
Un dibuix original del propi Apel·les Mestres. | Font: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.
NacióGarrotxa
17 de desembre del 2021
Actualitzat a les 11:37h
Les bullangues se comencen el dilluns. Vida, obra i viatges d’Apeles Mestres és un assaig complet i necessari sobre Apeles Mestres, una de les figures més representatives del món literari i artístic català del tombant de segle XIX. Si bé Francesc Fontbona inicia el pròleg destacant la importància d’aquest artista tan polifacètic –dramaturg, músic, il·lustrador, poeta, traductor…–, reconeix, també, "el lloc alt però com apartat, poc o molt isolat" que ocupa a l’altar de la devoció pública. 
 
De la mà de la garrotxina Maria Planellas Saumell (Hostalets d'en Bas, 1991), el lector s’endinsarà en la vida i l'obra de l’artista modernista d’una manera molt amena, que fuig de l’academicisme, i que pretén retratar de forma propera i entusiasta qui va ser aquest artista que cal renovar i reivindicar i per què la seva obra ha transcendit fins als nostres dies.

Planellas recorre tota la seva trajectòria professional i vital a través d’una recerca molt minuciosa d’articles periodístics, il·lustracions o retalls epistolars que es combinen amb una prosa assagística i perfectament documentada, tal com ja ha demostrat en uns quants treballs publicats a revistes de caire acadèmic i com a coautora en d'altres publicacions.
 
A través de la personalitat d'Apel·les Mestres es pot traçar un recorregut pel panorama cultural i històric barceloní del moment, a cavall entre la Renaixença i el Modernisme. De tot això, Planellas ens n’ofereix un retrat viu, pròxim, fresc i actualitzat a través d’aquest assaig complet i construït amb la voluntat pragmàtica de ser útil per a tothom
 

Maria Planellas durant una intervenció al programa de ràdio «Aparador de poesia». Foto: Pius Morera.


Apeles Mestres s’afegeix a la "Biblioteca del Modernisme", la col·lecció de Trípode que té per objectiu recuperar escriptors i poetes modernistes injustament oblidats o poc estudiats. Aquest és el sisè volum de la col·lecció, formada per Jeroni Zanné –com a poeta i traductor–, Alexandre de Riquer, Arnau Martínez i Serinyà i Felip Palma, pseudònim de Palmira Ventós.

Maria Planellas és doctora en Estudis Lingüístics, Literaris i Culturals per la Universitat de Barcelona, amb una tesi sobre la poètica d’Apeles Mestres. Forma part del Consell de Redacció de la revista Haidé. Estudis maragallians. És la curadora de l’estudi introductori del poemari Petons, d’Alexandre de Riquer (Trípode, 2020), i autora de Les bullangues de comencen el dilluns (Trípode, 2021). 

Podeu llegir un fragment de l'assaig des d'aquest vincle.
 

Coberta del llibre de Maria Planellas que ha editat Trípode. Foto: @Ed_Tripode.