Dediquen una exposició a l'olotí Rafael Griera, «el segon millor pintor del món»

La mostra que es troba a l'Hospici descobreix el pintor, però també la manera de viure que el caracteritzava

Publicat el 05 de febrer de 2024 a les 12:51
Els Museus d'Olot han inaugurat aquest dissabte una exposició que permet descobrir un pintor olotí que, possiblement, no s'ha conegut com ho permet fer ara la mostra. El títol de l'exposició (El segon millor pintor del món. Una aproximació a la vida i obra de Rafael Griera) ja deixa entreveure que no només s'exposen quadres, sinó que també vol definir i presentar la vida de Griera més enllà de l'art.

"El segon millor pintor del món" és tal com es definia el mateix Griera: "Era la frase irònica que repetia quan li presentaven alguna persona. És una frase que a tots ens fa pensar i ens fa preguntar, sense posar en dubte que podia ser el segon millor pintor del món, qui és el millor pintor del món", explica el comissari de l'exposició i fill del pintor olotí, també de nom Rafael Griera.

A través de diverses obres, però també fotografies, llibres, fotografies i objectes es descobreix un artista que també va ser il·lustrador, fotògraf o dibuixant. "No és una exposició convencional en què es mostra l'obra pictòrica d'un artista, és un assaig visual que ens permet fer una trajectòria vital d'un home que definiria com un artista total", descriu la directora dels Museus d'Olot, Montse Mallol.

L'exposició sobre Griera busca enllaçar-se amb l'anterior exposició que també ocupava la Sala Oberta de l'Hospici sobre els artistes olotins que van explorar més enllà de l'escola paisatgística d'Olot. Per això, a l'entrada el primer que troba el visitant són dos bustos de Joaquim Vayreda i Josep Clarà. "En uns inicis, Griera buscava un llenguatge propi. Per mi va ser molt important trobar-me amb l'exposició anterior perquè me la va fer reformular. Vaig veure la necessitat de generar alguna pregunta i aquesta exposició intenta respondre alguna pregunta. Però això és feina de qualsevol visitant", diu Griera fill.
 

Montse Mallol i el regidor de Cultura, Josep Quintana, amb el fill de Griera mirant l'exposició Foto: Pau Masó

 

Rafel Griera

Com a pintor Griera es va caracteritzar per utilitzar amb freqüència els gèneres del paisatge i el bodegó, els quals més tard trencaria, i també va rebre la inspiració del pintor neerlandès Johannes Vermeer, a més de tenir una gran habilitat amb el llapis.

L'artista olotí va néixer a Las Palmas el 1934 i la seva família es va traslladar a viure a Olot el 1942. El seu contacte amb l'art va venir a través del taller d'imatgeria religiosa que tenia el seu pare. Més tard, va formar part del grup revolucionari Cràter d'Art i va exposar per primera vegada el 1953 en una època en què ja va començar a experimentar més enllà dels paisatges. L'any 1983 va entrar a la Societé des Beaux Arts de París i en la mateixa dècada va consolidar la seva manera de pintar d'una forma més comercial, la qual va mantenir fins al canvi de segle. A principis dels noranta va tornar a Olot, on va morir el 2018.

La seva exposició es podrà veure fins al 14 d'abril a la Sala Oberta de l'Hospici d'Olot. També es faran diverses visites guiades amb el fill del pintor olotí i també comissari de la mostra.