L'Ajuntament assegura que la propietat «té tot el dret» d'urbanitzar els horts del Pou del Glaç d'Olot

El consistori busca ara alternatives per als hortolans afectats

Imatge dels terrenys on fa pocs dies hi havia els horts
Imatge dels terrenys on fa pocs dies hi havia els horts | Pau Masó
20 de setembre de 2024, 07:00
Actualitzat: 10:47h

L'Ajuntament d'Olot assegura que la propietat té tot el dret d'urbanitzar la zona dels horts del Pou del Glaç. De fet, les obres s'han iniciat amb molta rapidesa coincidint amb la voluntat dels privats d'edificar l'espai.

Aquest dilluns, diverses màquines ja van entrar als terrenys i amb qüestió d'hores van desmantellar els horts que des de feia dècades que cultivaven veïns de la ciutat. I és que feia dècades, també, que cap propietari volia edificar. "Els propietaris han decidit iniciar la urbanització d'aquest sector. Ho recull el Pla General i així estava previst. Mentre la propietat no executava aquesta urbanització, va considerar que podia deixar que l'espai s'ocupés amb horts. La propietat tenia tot el dret d'iniciar aquesta urbanització i per a la ciutat és molt necessari la construcció d'habitatge i més a prop del centre", diu l'alcalde d'Olot, Pep Berga.

El Pla d'Ordenació Urbanística Municipal del 2003 contempla que els terrenys on hi havia fins ara els horts eren urbanitzables, però ningú havia mostrat l'interès per fer-ho, fins ara. Els promotors han comunicat que tenen voluntat d'edificar i, per això, s'ha iniciat la urbanització de l'espai que consisteix a deixar a punt les parcel·les on s'edificarà.

Segons ha pogut saber Nació Garrotxa, el pla urbanístic de la zona determina que hi haurà dos edificis que estaran ubicats al carrer Eiximenis i a la banda del carrer Reis Catòlics. En total, es calcula que hi hagi uns cinquanta habitatges.

Mapa de com quedarà la zona urbanitzada dels horts del Pou del Glaç
Mapa de com quedarà la zona urbanitzada dels horts del Pou del Glaç

La zona central dels terrenys, propietat de l'Ajuntament d'Olot, es convertirà en una plaça amb alguns espais verds. "La ciutat pot considerar si la zona verda es converteix en un parc infantil o, fins i tot, tornar a donar un ús d'horts urbans. La veritat és que els dos usos són compatibles. Això dependrà, un cop acabada la urbanització, de les intencions dels propietaris. Si pensen edificar immediatament té poc sentit tornar a posar els horts urbans i potser és millor esperar que s'acabi la construcció per decidir què s'hi acaba fent", explica Berga.

Buscant alternatives per als hortolans

Segons l'Ajuntament, es va demanar a la propietat que no es comencessin les obres fins passat l'11 de setembre. De fet, els veïns que cultivaven horts van rebre una carta a mitjan agost advertint que havien de deixar l'espai abans d'aquest dilluns 16 de setembre. Tot i això, de moment, no s'han trobat alternatives i el consistori està buscant solucions per als veïns que volen continuar tenint un hort municipal.

"Tenim horts a altres sectors de la ciutat i el que hem de mirar és de trobar una solució a aquells que tenien horts al Pou del Glaç i volen continuar-ne tenint. Això ho podríem fer durant l'hivern que és quan s'atura més aquesta activitat", afirma Berga.

Als horts del Pou del Glaç hi havia 23 parcel·les que formaven més de 3.000 metres quadrats. 21 estaven ocupades per 13 veïns. Segons el Pla director d'horts urbans d'Olot del 2021, només un 30% (unes 80 parcel·les) dels horts municipals de la ciutat tenen garantida la seva continuïtat en els pròxims anys. Aquestes són les que estan ubicades a una part del Parc Nou, la carretera Vella de la Deu, Molí d'en Climent i Sant Roc-Bosc de Tosca. Tota la resta poden ser urbanitzades com ho ha estat la zona del Pou del Glaç. Fins ara, a Olot hi havia 370 parcel·les d'horts municipals repartides en 12 zones diferents de la ciutat.

Arxivat a