El Conill s'aprima 50 quilos gràcies a la reproducció en fibra de vidre

La penya Els Morruts, que el porten a la cercavila de les Festes del Tura, paguen la meitat de la nova figura | La figura original era de guix i l'havien fet Manuel Traité i Jordi Farjas el 1944

Publicat el 15 de juliol de 2015 a les 05:05
Actualitzat el 21 de juliol de 2015 a les 16:42

El nou Conill pesa 50 quilos menys que la figura original de guix. Foto: Andreu Oliveras


El Conill, de la Font del Conill, s'ha aprimat 50 quilos, en la nova reproducció en fibra de vidre que han fet Àngel Rigall i Tavi Algueró. La figura original de guix pesava uns 70 quilos i la còpia que s'estrenarà aquest any en pesa 20. 

La idea de fer-lo més lleuger va sorgir de la penya Els Morruts, que cada any el porten a la cercavila de les Festes del Tura. Ells s'han fet càrrec de 2.000 euros, quasi la meitat del que ha costat de la peça. L'Ajuntament d'Olot hi ha posat la resta. "Algunes esquenes ho agrairan perquè pesava molt", comenta Josep Maria Coma, membre de la penya. 

Un Conill més fàcil de portar

La nova figura no és una còpia exacta de l'anterior, sinó que els artistes han aprofitat per fer-hi algunes millores. Per exemple, en la peça de guix les potes no tocaven a terra i havien perdut la forma, com a conseqüència de successives reformes pels cops que havia rebut. Ara s'han arreglat i també s'ha aclarit el gris de la seva pell, com explica Àngel Rigall: "És més clar perquè també ho era de més clar anys enrere, de fosc ja s'hi tornarà". 

Rigall i Algueró també han millorat la ubicació del portador, que ara es podrà moure còmodament. "Era de molt mal portar, pesava molt, es carregava molt l'espatlla i les potes es clavaven", recorda l'Abel Bagó, membre també dels Morruts. 

El nou Conill sortirà segur per la cercavila de les Festes del Tura i el dubte, que encara no s'ha resolt, és si avui es podrà veure a la cercavila de les Festes del Carme i si divendres ballarà a la seva plaça. Segons diu el regidor de Cultura, Josep Berga, els portadors de la faràndula del Carme no tenen clar si fer ballar la figura tradicional, que també s'ha restaurat i pintat, o passar-se a aquesta més lleugera.

Més de 70 anys d'història

El Conill el va construir Manuel Traité i Jordi Farjas el 1944. Estava fet de fusta, guix, vímet i els materials de què es disposava al taller de Sants de l'Art Cristià. El cost de la figura el van pagar els veïns de la Font del Conill i, precisament en honor de la imatge que corona la font, van decidir que aquest fos l'animal de la faràndula. El 1981 s'hi van afegir els dos Conillets, una parella de capgrossos fets amb cartró pedra que l'acompanyen a la cercavila i el ball. 

Amb la rèplica del Conill en fibra de vidra, l'Àliga Vella de Sant Ferriol és a dia d'avui l'única peça de la faràndula olotina que encara no s'ha copiat en aquest material més lleuger. 
 

El Conill de guix pesava molt i era bastant incòmode de portar. Foto: Martí Albesa