El pa sense gluten passarà a tenir l'IVA supereduït

Publicat el 26 de setembre de 2012 a les 11:45
Una fleca del centre de Ripoll. Foto: Adrià Costa.

El pa sense gluten que han de consumir les persones celíaques serà considerat com a aliment bàsic. D'aquesta manera, se li aplicarà l'IVA supereduit del 4%, el mateix que està establert per al pa convencional. Fins ara, els celíacs pagaven pel pa sense gluten l'IVA reduït, que ara és del 10%. Així ho ha confirmat aquest dimecres des del Congrés dels Diputats la ministra de Sanitat, Ana Mato, en resposta a una pregunta formada pel grup parlamentari de CiU. Mato ha assegurat que aquesta decisió "és una mostra del compromís" del govern espanyol amb els celíacs i ha afegit que estan "plenament involucrats amb el que significa l'atenció a aquesta intolerància alimentària".

Amb aquest anunci, Mato respon a una de les demandes de les associacions de celíacs, que calculen que cada afectat per aquesta intolerància alimentària ha de suportar una despesa addicional de 1.500 euros a l'haver de comprar aliments específics per a la seva alimentació.

Mato ha recordat que la celiaquia és "una de les principals intoleràncies alimentàries" a l'Estat i ha garantit que l'Agencia Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició treballa per millorar el diagnòstic i implementar protocols d'actuació per a professionals sanitaris. En aquest sentit, ha afegit que l'objectiu d'aquesta agència és "seguir treballant en tots els fòrums perquè les persones que pateixen al·lèrgies alimentàries tinguin millor informació" i que, en l'àmbit de l'etiquetatge, se seguirà col·laborant amb les associacions perquè "els afectats i les seves famílies tinguin la millor i única informació disponible".

La ministra ha afegit que l'objectiu d'aquestes mesures és aconseguir que els afectats per aquesta intolerància alimentària "tinguin una bona qualitat de vida" i que "ser celíac no impliqui cap obstacle en la seva dia diària".