Es reprodueixen les caigudes a la plaça del Mig d'Olot

L'Ajuntament assegura que les que s'han registrat aquest hivern han estat fora de les zones antilliscants

Publicat el 27 de desembre de 2024 a les 10:33
Actualitzat el 27 de desembre de 2024 a les 10:51

Amb l'arribada del fred, la plaça del Mig d'Olot ha tornat a viure diversos episodis de caigudes a causa del gel que s'hi acumula. Ja fa sis anys que l'Ajuntament està estudiant mesures per frenar els incidents, però tot i actuar-hi, les caigudes es repeteixen. El dilluns 16 de desembre, coincidint amb el mercat d'Olot, se'n van registrar més d'una desena de persones que travessaven la plaça, la majoria gent gran. "Som coneixedors que es van produir aquestes incidències i de seguida ens hi vam acostar amb el personal tècnic", assegura el regidor de Via Pública d'Olot, Aniol Sellabona

L'Ajuntament assegura, però, que cap de les caigudes registrades s'han ocasionat a les zones de la plaça on s'hi han instal·lat elements antilliscants. "No hi ha hagut una caiguda sobre els elements antilliscants, sinó que es van produir fora d'aquests elements. Ens sembla que això és un element important quan analitzem aquesta situació", afirma Sellabona. "Sí que vam detectar que podíem millorar les indicacions perquè quedés més clar per a quina zona cal transitar de manera segura. Ho vam reforçar el mateix dia i vam deixar inhàbils certes zones on no hi havia el recobriment i on s'havien produït algunes de les caigudes", afegeix. 

Més de 35.000 euros

Després de sis anys, l’Ajuntament d’Olot ha trobat una mínima solució permanent per al problema del terra lliscant de la plaça del Mig. La reforma de l’espai es va inaugurar el 2018 i des de llavors el consistori ha posat damunt la taula diverses opcions, algunes de les quals s’han arribat a provar i no han funcionat. Poc després d’inaugurar-se, l’Ajuntament va instal·lar-hi una moqueta. Després es va apostar per un muntatge de peces de goma i gespa artificial que va costar 10.500 euros. I, recentment, el consistori ha trobat una solució que, de moment, agrada i funciona: bandes rugoses permanents.

L’any passat l’Ajuntament va instal·lar algunes d’aquestes bandes al centre de la plaça (on hi ha més pendent), juntament amb una barana. El muntatge va costar 9.000 euros. Aquest 2024 s’ha ampliat aquesta instal·lació amb un cost de 17.968 euros.

En total, doncs, les mesures antilliscants de la plaça del Mig ja han costat més de 35.000 euros a l’Ajuntament. Una inversió que, de moment, ha servit per no aplicar solucions més dràstiques i costoses com canviar les rajoles o cobrir la plaça. De totes maneres, l'equip de govern assegura que segueix obert a estudiar altres accions que aportin solucions a la problemàtica. "Estem compromesos a buscar la millor solució. Nosaltres hi treballem. Hem pogut comprovar que els antilliscants, si els utilitzem, no generen relliscades. Estudiarem, però, qualsevol altre element, com hem fet amb tots els que ens han arribat o suggerit. Això és el que anem fent per millorar aquest punt de la ciutat, perquè a ningú li agrada i a nosaltres encara menys que es produeixin caigudes i algú s'hi pugui fer mal", afirma Sellabona.