La Residència Faber Llull d’Olot encara un nou curs. Aquest dimecres ha presentat les residències temàtiques que preveu per aquest 2025. En total seran una quinzena i se centraran en diferents àmbits com la música, la traducció, el cinema, l’escriptura, la robòtica o el tèxtil, amb especial atenció al talent emergent.
La primera estada temàtica del 2025 estarà dedicada a la música. Del 10 al 14 de febrer, vindran a Olot vuit músics de les Joventuts Musicals de Catalunya que prepararan dues composicions que s’estrenaran pròximament en el circuit de concerts de Joventuts Musicals. Al mes de febrer també vindran els joves cineastes que participen en la Residència de Guions de l’Acadèmia del Cinema Català. Al març s’ha programat una estada per analitzar el retrocés en l’ús de llengües minoritzades. Tot seguit, hi ha prevista la segona edició de la Hackató, la residència de cinema per a joves talents que gravaran i muntaran un curtmetratge en només 15 dies.
A l’abril, Faberllull reflexionarà sobre com la cultura pot ser més sostenible i respectuosa amb el medi ambient, en una estada organitzada amb col·laboració del Festival Sismògraf i de l’ICEC. Al maig, la residència tornarà a acollir a experts en robòtica educativa d’arreu del món que posaran en comú els seus projectes. Li agafarà el relleu una estada dedicada al tèxtil. Fins a final d’any també passaran per Olot joves escriptors d’assaig polonesos i catalans, traductors de la poeta Mireia Calafell, estudiosos de l’edat mitjana, associacions de catalanística i il·lustradors.

La residència, més enllà de les estades, continua amb la voluntat d'aterrar el talent i el coneixement dels artistes i creadors a la comarca de la Garrotxa. "Per nosaltres, Faberllull és un equipament més de la ciutat. Hi treballem estratègicament i fem propostes de residències i activitats. L'objectiu és arrelar el projecte a la ciutat d'Olot", diu el regidor de Cultura i Educació d’Olot, Josep Quintana. “El territori ha de disposar d’un sistema i un model de residències de creació artistes i pensament propi. És una manera de contribuir de manera directa al moment zero de la creació", assegura el director de l’Institut Ramon Llull, Pere Almeda.
Més de 200 residents el 2024
Precisament, el 2024 els residents de Faberllull Olot van participar en 54 activitats de retorn, que van aplegar un total de 1313 participants. Aquestes activitats van ser principalment xerrades, tallers, classes magistrals i fins i tot concerts que van celebrar-se principalment a Olot però també a altres punts de la Garrotxa, a Girona, a Vic i a Barcelona.
L’any passat van passar per Faberllull un total de 221 residents, un 60% dels quals van ser dones. Venien de 39 països diferents. Per continents, 179 van viatjar a Olot des de diversos punts d’Europa, 30 des d’Amèrica, 10 des d’Àsia i 2 eren originaris d’Àfrica.