Olot ha posat fil a l'agulla a la restauració d'un fons excepcional que des de fa centenars d'anys guarda la ciutat. Es tracta del gabinet de curiositats de Can Bolòs. Es tracta d'una col·lecció d'elements de botànica, paleontologia, zoologia, fòssils, monedes i tota mena d'objectes curiosos que el farmacèutic olotí Francesc Bolòs va iniciar a la Casa Bolòs, situada al Nucli Antic d'Olot a principis del segle XVIII.
En total, són 14.635 peces entre les quals hi ha coralls, pedres minerals, ocells dissecats, un tauró del Nil, un cocodril o una serp de dos caps, entre molts altres. Tot plegat forma una col·lecció única al continent europeu. "El que tenim aquí és d'un valor patrimonial i científic molt important. No només pel fet de la col·lecció científica en si, sinó perquè és l'únic gabinet de curiositats a Europa que s'ha mantingut in situ a la casa", explica la directora dels Museus d'Olot, Montse Mallol.
Des del mes de març, una experta en la matèria està restaurant una per una i de manera manual totes les peces de la col·lecció. Totes elles estaven guardades a la Can Bolòs, es van traslladar a un congelador gegant per tal de matar qualsevol fong i bacteri i ara s'estan restaurant a un espai habilitat al Museu dels Sants d'Olot.
"Ens vam trobar les peces en un estat bastant pèssim. Us podeu imaginar que tot tenia tres dits de pols, com a mínim. Això va provocar una deformació important a les peces i estic intentant recuperar la forma original", explica la restauradora Natàlia Ervás. "Alguns minerals s'han desfet pràcticament i no hi ha marxa enrere. Els ocells també tenen les plomes molt delicades. Hi ha uns coralls que són molt fràgils i gairebé no els pots ni bufar perquè es desfan; he hagut d'inventar-me un sistema per netejar-los", afegeix.
Tot i això, s'espera que moltes peces es puguin restaurar i siguin poques les que no arribin a exposar-se. Les condicions ambientals de la Casa Bolòs, on no toca el sol i no hi ha canvis bruscos de temperatura, han ajudat a mantenir la majoria d'elements.
Un nou atractiu museístic a finals del 2025
L'Ajuntament d'Olot i l'Àrea de Cultura i Educació és qui està finançant tots els treballs de restauració de la col·lecció i qui coordina tots els passos per arribar algun dia a exposar el fons. Aquest dia es preveu que sigui a finals del 2025.
Així ho estableix el projecte que el 2022 el Museu de la Garrotxa va dissenyar i que va valorar tot el procés de restauració en 240.000 euros. Abans, però, el 2018, la família Bolòs havia iniciat algunes accions de restauració amb l'Institut Botànic de Barcelona, el qual custodia i conserva tota la part d'elements herbaris de la col·lecció.
"Hi ha un element que ens feia cert respecte i que ens va fer accelerar l'impuls del projecte. Teníem la Universitat de Barcelona i l'Ajuntament molt interessats en aquest gabinet de curiositats. Està molt bé que s'interessin, però és un gabinet conservat in situ a la ciutat i s'ha de continuar mantenint aquí, no es pot disgregar, ja que el valor és aquest", explica Mallol.
Seguint el projecte establert, l'any passat es va fer un inventari de presència de totes les peces, és a dir a la mateixa casa Bolòs. També es va fer un buidatge de llibres del gabinet i es va traslladar el fons documental a l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa per fer-ne el tractament arxivístic.
Paral·lelament amb la restauració de les peces, està previst que el pròxim mes de gener es comencin a documentar tots els elements. També es farà la restauració dels espais de Can Bolòs on estava exposada la col·lecció. Es netejaran les parets i els murs que actualment tenen fongs o humitats, es restaurarà el mobiliari de la casa i s'habilitarà l'immoble perquè tingui unes condicions correctes per a quan hi torni la col·lecció (tancaments de les finestres, control de la temperatura o la pols, etc.).
Està previst que tot això pugui estar a finals del 2025 i després la casa Bolòs pugui obrir portes d'una manera o altra al fons patrimonial que ha guardat durant més de 200 anys. "L'ideal seria que pogués acabar sent com Can Trincheria, una casa museu. Però aquí encara hi ha camí per recórrer. Can Bolòs ha de ser un espai que es pugui visitar amb visites guiades i es puguin fer activitats a la mateixa casa", diu la directora dels Museus d'Olot.
En aquest sentit, la família Bolòs es mostra oberta a sondejar possibilitats: "Som conscients que és un patrimoni cultural molt potent que quadra amb l'oferta que té Olot. La fórmula? Ha de ser la millor perquè es preservi i es pugui obrir al públic. A partir d'aquí, però, hi ha uns punts suspensius que s'han d'anar veient com evolucionen les coses", diu Josep Maria Arnau de Bolòs.
Francesc Bolòs i els gabinets de curiositats
L'inici de la col·lecció Bolòs se situa a finals del segle XVIII quan el farmacèutic Francesc Bolòs s'instal·la a Olot, a la seva casa natal. Aquí comença a col·leccionar elements per configurar un gabinet de curiositats. A principis del segle XIX la col·lecció comença a tenir un volum i atraure visitants. Les següents generacions van continuar amb el museu i van ampliar-ne el contingut.
Els gabinets de curiositats eren presents a tot Europa entre el segle XVIII i XIX. Eren espais privats que reunien tota mena d'elements per la seva curiositat. Aquestes col·leccions només es podien ser visitats per persones selectes i van ser espais que han servit per desenvolupar la història natural, origen de les actuals ciències naturals. La casa de Can Bolòs d'Olot va ser un d'aquests espais. La família està documentada des del 1293 i l'immoble és un dels més senyorials de la ciutat. A principis del segle XIX a la planta baixa tenia la farmàcia i a la planta superior el que seria un dels primers museus de Catalunya.