Ja fa uns dies, a Can Trona –i amb la presència de la directora del Centre de Cultura i Natura de la Vall d'en Bas, Laura Canalias– els membres de l'Associació de Veïns de Joanetes, que organitza l'esdeveniment, en van donar els detalls, tot aprofitant la presentació del cartell d'enguany, que ha estat obra de la jove il·lustradora Janina Bach, de Sant Esteve d'en Bas, i la signatura de l'acord de col·laboració amb Càritas Garrotxa –entre els presidents respectius, Lluís Juvanteny i Carles Oller–, amb què una bona picossada de la recaptació que s'aconsegueix amb la venda de tiquets (a 7 euros per cap) va a partir a aquesta entitat per a ajudar els més desafavorits. Aquesta generosa aportació anual és, segons Oller, "una baula imprescindible de l'acció de Càritas".

Els organitzadors durant la presentació del cartell d'enguany a Can Trona. Foto: Xavier Borràs.
Les persones que visitin aquest pessebre vivent hi podran veure escenes d’oficis antics, la majoria ja desapareguts a dia d’avui, recreades en una atmosfera més que real. Els veïns del municipi –grans i mainades– s’amaren de l’esperit del poble i, fidels a les seves arrels, ofereixen uns quadres vius amb representacions fidedignes de com es feien anys enrere molts oficis i treballs de la pagesia. Hi seran més de 240 participants de totes les edats convertits en figuretes del pessebre i degudament col·locades al llarg de tot el recorregut.
Una llarga tradició
El pessebre vivent de Joanetes es va iniciar mitjan anys 80 amb una petita representació dels nens de l’escola i unes poques escenes a l’hort de la rectoria de l’església. Amb els anys, s’ha convertit en una gran escenografia que no deixa lliure ni un racó del poble, ni indiferent cap visitant.
El Pessebre Vivent de Joanetes mobilitza més de 400 persones, entre figurants i participants de tot tipus, i rememora dignament i maravellosa gairebé mig centenar d’escenes pròpies de Nadal però, sobretot, de la tradició pagesa de la nostra terra al llarg d’un recorregut de gairebé un quilòmetre pel poble i els seu màgic entorn natural.

El moment de la signatura del convenia de col·laboració amb Càritas Garrotxa. Foto: Xavier Borràs.
No oblidem el bestiar, important en aquest pessebre vivent, perquè també n'és protagonista. Enguany hi participen més de 40 bèsties entre burros, xais, vaques, conills, porcs, gossos i galls, entre d’altres. Tots plegats ajuden a fer encara més versemblants les tasques del camp que s'hi podran veure i que ofereixen i regalen als visitants moments inoblidables de com era la vida a pagès fins fa uns seixantena d'anys, al segle passat.
Un element especialment simbòlic i molt bonic d’questes dates a Joanetes és el muntatge de l’estrella il·luminada més gran del món, que es s troba inscrita en el llibre dels Rècords Guinness i que cada any la gent del Pessebre Vivent instal·la al cim de la cinglera de Santa Magdalena, a tocar del Puigsacalm. unes setmanes abans de Nadal per a il·luminar la Vall d’en Bas de manera espectacular. Si la seguiu, us menarà al cor del poble i del seu Naixement.

El recorregut d'aquest 2019 del Pessebre VIvent de Joanetes. Foto: @PJoanetes.
Voluntat de ser i de persistir. Bona predisposició de gent de tota classe i condició. Afany d’adhesió al temps del Nadal i ganes de mostrar harmonia i bonhomia en les relacions entre veïns. Aquests són alguns dels trets que fàcilment podreu detectar si assistiu a alguna de les representacions del Pessebre Vivent de Joanetes.

El cartell d'enguany del Pessebre Vivent de Joanetes. Foto: Janina Bach.