Economia

La inflació de juliol es dispara fins al 10,8%, la xifra més alta en gairebé 40 anys

El PIB, però, repunta un 1,1%, impulsat pel consum de les llars, nou dècimes més que el trimestre anterior

Publicat el 29 de juliol de 2022 a les 12:04
Els preus no donen treva i tornen a encarir-se, aquest mes de juliol, amb força, a l'Estat. La inflació s'ha tornat a disparar i ha arribat fins al 10,8% interanual, segons la dada avançada aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).  La dada supera en sis dècimes la de juny -del 10,2%- i marca un rècord que no s'assolia des del setembre del 1984, fa quasi 40 anys.

Darrere de l'augment, s'amaga l'encariment dels aliments i les begudes no alcohòliques i l'electricitat, segons ha destacat l'institut estadístic. També han pujat els preus de la roba i el calçat. Els carburants donen una petita treva, però no ajuden a alleugerir la taxa de l'Índex de Preus del Consum (IPC).

Des de febrer del 2021, la inflació ha començat una escalada imparable que l'ha portat fins a les dues xifres. D'entrada, els augments es limitaven a l'electricitat i els carburants, però el notable cost energètic s'ha anat estenent a la resta de productes, contagiant la totalitat del cistell de la compra.

D'altra banda, la taxa de variació anual estimada de la inflació subjacent, que no té en compte els aliments no elaborats ni els productes energètics, també ha augmentat sis dècimes al juliol, fins al 6,1%, la dada més alta des del gener del 1993. Pel que fa la taxa mensual, al juliol s'ha registrat una taxa de -0,2% respecte al juny, segons l'indicador avançat de l'IPC. I quant a l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA), el mes de juliol es va produir una variació anual del 10,8%, un increment del 0,8% en comparació amb el mes anterior. La variació mensual estimada de l’IPCA és del -0,5%. La variació anual definitiva de la inflació de juliol haurà de ser confirmada per l'INE a mitjans del mes que ve. 

[h3] El PIB accelera el seu creixement fins a l'1,1% [/h3] 
El Producte Interior Brut (PIB) de l'Estat ha repuntat un 1,1% en el segon trimestre de l'any, nou dècimes més que el trimestre anterior (0,2%), segons l'INE. Entre abril i juny, la demanda nacional ha passat a liderar el creixement econòmic, principalment per la forta recuperació del consum de les llars (que ha passat de tenir un creixement negatiu a créixer un 3,2%), el manteniment del dinamisme de les inversions i l'increment de la demanda externa, és a dir, del turisme.

El creixement trimestral del PIB, el cinquè consecutiu, s'ha situat set dècimes per sobre del previst pel Banc d'Espanya, que havia projectat en les seves últimes previsions un avanç del 0,4% per al segon trimestre. No obstant això, l'institut d'estadística ha explicat que l'avanç de dades d'aquest segon trimestre s'ha realitzat a partir d'indicadors que oferien resultats fins al maig, just quan es va produir la invasió russa d'Ucraïna. En termes interanuals, la variació del PIB és del 6,3%, una taxa similar a la del primer trimestre del 2022, segons ha apuntat l'INE.