La Seguretat Social de Girona oferirà una moratòria de tres mesos a empresaris i autònoms afectats per la nevada. D'aquesta manera, aquells que puguin demostrar que han estat afectats per la manca de llum podran deixar de pagar les seves quotes durant tres mesos i tindran fins a un any per fer-ho, sense interessos. El director de la tresoreria a Girona, Jordi Mont, ha destacat que aquesta mesura és 'excepcional'. La subdelegació del govern estatal a Girona ha presentat els ajuts als afectats per la nevada tot i que no n'ha concretat els imports. De moment ha transcendit que es destinaran, a repartir a tot l'Estat, 131 MEUR per danys en infraestructures i 33 MEUR per termes mediambientals.
L'Estat va aprovar el passat 10 de març una llei per ajudar econòmicament aquells municipis afectats per incendis forestals i d'altres catàstrofes naturals. La nevada a Catalunya es va produir just dos dies abans d'aquesta aprovació, el 8 de març, un fet que feia impossible doncs que els municipis afectats es poguessin beneficiar d'aquestes ajudes. Ara bé, l'Estat ha aprovat posteriorment, el 19 de març, un decret que permet ampliar l'àmbit d'aplicació de la llei –feta sobretot per respondre davant les inundacions a Andalusia i Canàries d'aquest inici d'any- i inclou així els 221 municipis de les comarques gironines.
Aquest decret ha permès també que, per primera vegada a Girona, la Seguretat Social ofereixi a empresaris i autònoms uns avantatges fiscals per haver estat afectats per un fenomen meteorològic. Segons ha detallat el director de la Tresoreria General de la Seguretat Social a Girona, Jordi Mont, es tracta d'una moratòria de tres mesos en els abonaments de les quotes, que els afectats per la nevada –sempre que ho puguin demostrar- podran pagar en el termini d'un any sense interessos afegits.
En el cas dels treballadors en règim general es tracta d'una moratòria aplicable als mesos de febrer, març i abril i, en el cas dels autònoms, afecta els mesos de març, abril i maig. D'altra banda, també es permet als qui demostrin haver estat afectats pel temporal demanar un ajornament dels pagaments –previ pagament de la quota establerta per aquest procediment- de fins a tres mesos.
Ajudes per concretar
Aquest dimarts el subdelegat del govern estatal a Girona, Francesc Francisco-Busquets, ha presentat també les ajudes a les quals els ajuntaments gironins poden optar. Es tracta d'unes quantitats establertes a la llei i a repartir a tot l'Estat. Això no permet encara saber quina quantitat rebran les comarques gironines ja que, segons ha indicat Francisco-Busquets, els imports es repartiran en funció de les peticions i les necessitats de cada territori.
De moment, el que sí es coneix és que l'Estat destinarà 131 MEUR a la reparació d'infraestructures malmeses pel temporal i 33 MEUR més a indemnitzar danys en produccions agrícoles i ramaderes i a actuacions de restauració forestal i mediambiental. Ara bé, a repartir a tot l'Estat. La mateixa llei inclou també ajudes (sense quantificar) per les despeses corrents extraordinàries i d'emergència dels ajuntaments durant el temporal.
En aquest cas s'han rebaixat els requisits fins ara demanats i, per exemple, el termini per demanar-les s'amplia d'un a dos mesos, es treu el límit del 50% i els ajuntaments podrien arribar a ingressar la totalitat d'allò invertit i, a més, tampoc cal que la despesa superi el 3% del pressupost municipal del capítol 2. Tampoc s'han quantificat les ajudes excepcionals per a reparacions en danys d'habitatges.
Francisco-Busquets ha avançat també que totes les persones que hagin patit danys a casa, a les seves naus industrials o a equipaments turístics poden informar-se a les oficines de l'Agència Tributària de Girona, La Bisbal, Figueres i Olot sobre els beneficis fiscals que poden obtenir. D'altra banda, el subdelegat ha detallat que la davallada d'ingressos que els ajuntaments puguin notar a conseqüència dels beneficis que l'Estat donarà als particulars també serà compensada per l'Estat.
Des de la subdelegació han adreçat una carta a tots els ajuntament explicant-los aquestes ajudes derivades del temporal, acompanyades de models de sol·licitud d'ajudes perquè ja les puguin demanar. De fet, els ajuntaments amb més experiència en aquest tipus de temporals –com els afectats per la llevantada de Sant Esteve del 2008- ja han fet arribar algunes sol·licituds complertes a la subdelegació, que confia que els consistoris podrien començar a rebre els diners en dos o tres mesos.