146 municipis gironins optaran als ajuts a projectes de desenvolupament

La primera convocatòria del programa «Viure al Poble Més» de Governació compta amb un pressupost total de 9,1 MEUR

Publicat el 26 de juliol de 2011 a les 18:05
L'acte de presentació del programa 'Viure al Poble Més' a Girona. Foto: Lourdes Casademont / ACN

Un total de 146 municipis gironins podran acollir-se a la nova convocatòria d'ajuts del programa 'Viure al Poble Més' que impulsa el Departament de Governació i Relacions Institucionals. El que es vol és millorar la qualitat de vida i el benestar dels municipis de fins a 3.000 habitants contribuint al finançament de projectes per al desenvolupament econòmic i social. La primera convocatòria compta amb un pressupost de 9,1 milions d'euros, dels quals 7 provenen dels fons Feder de la Unió Europea i els 2,1 restants els aporta la Generalitat, que es corresponen al 15% de la despesa subvencionable total. Aquesta quantitat es podrà avançar als ens locals interessats mitjançant un únic pagament.

Una de les principals novetats del programa és l'ampliació del límit d'habitants per optar a l'ajut, que ha passat de 2.000 a 3.000 habitants. El que es vol és arribar a aquells municipis que necessiten una atenció especial per poder afrontar problemes demogràfics, econòmics i socials derivats de la manca d'activitat econòmica, la degradació urbana, les dificultats d'accés a les infraestructures o la manca d'oportunitats laborals, entre d'altres. El director general d'Administració Local, Joan Cañada, reconeix que "posar la línia sempre és complicat" però que s'ha optat per arribar fins als 3.000 habitants perquè fins ara s'havien quedat exclosos del programa, tot i compartir un seguit de necessitats i problemàtiques.

3 línies d'actuació

El programa inclou tres línies d'actuació. Per una banda, s'hi poden acollir projectes integrals destinats a la regeneració urbana i rural que comportin una millora social, urbanística i econòmica, especialment aquelles actuacions destinades a la rehabilitació física, el foment del benestar social i la dinamització econòmica d'àrees afectades per una regressió urbanística. En una segona línia es prioritza la valorització, protecció i conservació del patrimoni cultural i finalment, també es contemplen ajuts per a la millora dels serveis turístics, com podria ser la creació d'espais d'informació turística o campanyes de dinamització i promoció.

Fins a 780.000 euros per projecte

La subvenció mínima a atorgar per projecte serà de 390.000 euros i la màxima, de 780.000 euros. A més, per primer cop els qui rebin els ajuts poden optar al finançament de l'import de la subvencio europea -a través de l'Institut Català de Finances (ICF)-, en una condicions marc pactades entre l'ICF i la Direcció General d'Administració Local. Cada subvenció s'atorgarà amb un tractament individualitzat a cada ens i els projectes escollits hauran d'estar iniciats després del 2007 i pagats i executats el 31 de desembre del 2014.

Un altre punt a destacar és que el 15% subvencionable per part del departament de Governació s'avançarà en un únic pagament als ens locals. A diferència de les últimes convocatòries, es va més enllà del 55% i es cofinançarà fins a un màxim del 65% de la despesa subvencionable.

El termini per presentar les sol·licituds es tancarà el 20 de setembre del 2011 i no es podrà fer més d'una petició per convocatòria. Els ajuts del programa són incompatibles amb projecte que hagin rebut prèviament finançament del fons Feder en el període 2007-2013. El pressupost total d'aquesta primera convocatòria és de 9,1 MEUR.

Aquest dimarts s'ha presentat de forma oficial a Girona, a l'Auditori Josep Irla de l'edifici de la Generalitat, on hi ha assistit més d'una vuitantena d'alcaldes i representants locals gironins. L'acte ha comptat amb la presència de la subdirectora general de Cooperació Local, Esperança Albà, i la directora dels Serveis Territorials de Governació a Girona, Núria Gómez.