La tarda d'aquest dimecres són 50.000 els abonats que continuen sense subministrament elèctric a les comarques gironines. Més de 700 tècnics i tres helicòpters estan treballant en la reposició del servei, que en alguns casos s'aconsegueix normalitzar i en altres s'ha de substituir provisionalment per energia de grups electrògens. Actualment se n'han instal•lat 93 i hi ha la previsió de posar-ne en marxa 50 més. Aquest matí hi havia 100.000 abonats sense llum i Endesa no s'ha compromès a tornar-la a tots al llarg de la jornada per la qual cosa, alguns clients podrien passar una tercera nit sense electricitat. La Generalitat ha obert sis expedients informatius a les elèctriques.
De les dos avaries que el secretari general d'Interior, Joan Boada, va explicar que s'havien localitzat aquest dimarts, una d'elles es va poder reposar el mateix dia poc després d'un quart de set de la tarda. L'avaria en el segon circuit afectat s'ha pogut reposar aquest dimecres poc abans de les dues de la tarda.
Segons ha informat el Departament d'Economia i Fiances en una nota de premsa, les subestacions del Pla de l'Estany, la de Torre del Vent i la de Susqueda es van normalitzar aquest dimarts abans de les sis de la tarda. Pel que fa a la de Lloret, està normalitzada la tensió a 110kV i en reparació la xarxa de mitjana tensió a 25kV.
Aquest migdia s'han normalitzat les de Llançà, Llançà-Renfe, Vall-llobrega, Palafrugell, Empordanet, Bellcaire i Forallac. La de Castell d'Aro s'ha reposat a partir de grups electrògens.
La de Calella es preveu que estigui en servei mitjançant la xarxa de mitja tensió i grups electrògens a partir de les sis de la tarda.
El secretari general d'Interior, Joan Boada, ha explicat que ja s'han localitzat els dos indrets amb avaries de la línia Vic-Juià i ha precisat que tot i que Red Eléctrica garanteixi el subministrament no vol dir necessàriament que ja arribi la llum als abonats perquè també depèn de Fecsa Endesa, que també ha de resoldre els seus problemes.
L'afectació inicial es va estendre a 139 línies de mitja tensió, on hores d'ara hi ha 72 avaries identificades i un nombre indeterminat de línies de baixa tensió.
La Generalitat ha obert sis expedients informatius a les companyies elèctriques que donen servei a la zona: REE, Fecsa Endesa, Agri-Energia, Bassols, Estabanell i Pahissa, Elèctrica del Cardener.
Cues quilomètriques de camions aturats a la N-II a conseqüència dels problemes de trànsit a la frontera.
Els problemes de trànsit a l'alçada de la Jonquera (Alt Empordà) i la frontera francesa han provocat cues quilomètriques de camions a la N-II, la via alternativa a l'autopista AP-7. A primera hora d'aquesta tarda, els tràilers aturats ja arribaven fins a l'alçada de Pont de Molins. Els camioners critiquen la manca d'informació –alguns hi porten aturats des d'aquest matí- i intenten matar el temps com poden. No els hi interessa de qui sigui la culpa, si del govern francès o la Generalitat, i només reclamen poder circular per entregar la càrrega a destí. 'Parlen de problemes, però el veritable problema el tenim nosaltres', es queixa un camioner portuguès, Joâo Mendes.
Els problemes de circulació a l'alçada de la Jonquera i la duana francesa persisteixen. A hores d'ara, hi ha uns quinze quilòmetres de retencions a l'autopista AP-7 en sentit nord. A les cues que s'estan registrant al llarg de tot aquest dimecres, també hi ha contribuït un altre problema. I és que l'estat francès, aquest migdia, ha tornat a tallar el pas cap a França durant una hora per arreglar un dilatador d'un dels ponts de l'autopista.
Però no només l'autopista registra congestió, sinó que la N-II (la via alternativa) també s'ha convertit en un parany per a molts de camioners, que hi ha quedat atrapats. A primera hora d'aquesta tarda, els tràilers aturats en aquesta carretera ja arribaven fins a l'alçada de Pont de Molins (Alt Empordà), a tocar de la variant de Figueres.
Hi ha camioners que porten més de quatre hores aturats, esperant poder reprendre la marxa. Intenten matar el temps com poden, i fins i tot s'han muntat menjadors improvisats (una taula de càmping, una mica de formatge i embotit, i cerveses per passar l'estona). A l'alçada de Capmany, un d'aquests grups de conductors es mostrava molt crític amb la manera com s'ha gestionat la xarxa viària durant el temporal.
'Vinc de Portugal i portava des de diumenge retingut a Cervera les 24 hores', ha explicat un camioner portuguès, Joâo Mendes. Aquesta matinada, ha pogut reprendre la marxa cap a París, on hauria d'arribar demà a la una de la tarda per descarregar un carregament de caixes de plàstic. A la sortida 4 de l'autopista AP-7 (la darrera abans de la Jonquera), però, l'han obligat a sortir i ha optat per continuar per la N-II.
Sense respostes
'De seguida, però, ens hem hagut d'aturar i ara ja fa quatre hores que estem aquí i ningú ens ha dit res', ha protestat Mendes. El camioner reclama que se solucioni ràpidament el tap viari que hi ha arreu d'aquesta carretera i no vol saber qui ha d'assumir la competència de tots aquests embussos. Al capdavall, explica, el problema només és dels camioners. 'El problema el tenim nosaltres, que estem aturats perquè la carretera està neta i, tot i això, no podem circular', critica.
Un altre dels camioners d'aquest grup, que viu a Figueres, també es queixa que porta cap a set hores aturat i que no ha rebut informació de cap tipus. I un tercer conductor de tràiler, en Rubén Macias, també es mostra molt crític amb la situació. La seva història, però, és diferent de les dels altres. I és que ell no venia del sud, sinó que baixava de Bèlgica i havia d'anar a descarregar al Voló.
'Ahir vaig estar quatre hores aturat a l'alçada de Montpeller, però quan hi vaig arribar la Gendarmerie em va obligar a continuar i no em va deixar sortir', ha relatat. Macias va intentar fer gasoil a l'alçada de la Jonquera, però tampoc li va ser possible i va haver de continuar fins a Barcelona on allà –ara sí- va poder fer mitja volta.
'Ara em trobo que porto aturat una colla d'hores, i que no puc arribar al Voló per descarregar els vehicles que duc al tràiler', ha indicat.