El 74% dels jutges gironins segueixen la vaga

Publicat el 19 de febrer de 2009 a les 08:18
 
Dels 597 jutges i magistrats titulars, 557 estaven en actiu, és a dir, havien de treballar aquest dimecres. D'aquests, 243 havien secundat la vaga fins les dues de la tarda, segons les dades definitives del TSJC. Així, es tracta d'un 43,6% del total.
 
Per demarcacions, a Barcelona han fet vaga 182 jutges dels 446 (40,8%). A la capital catalana, 115 dels 295 jutges l'han secundat. La demarcació de Girona ha estat on més èxit de convocatòria ha tingut la vaga, amb una participació de 37 dels 50 jutges (74%). A la demarcació de Tarragona han participat en l'aturada 21 dels 50 jutges (39,6%). A Lleida no estava previst que se secundés la vaga, tot i que 3 dels 28 jutges de la demarcació si que ho han fet.
 
Pel que fa als partits judicials, alguns no han participat a la vaga. A Barcelona no ho han fet els de Badalona (Barcelonès), Berga, Cornellà (Baix Llobregat), Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat), Mataró, El Prat de Llobregat (Baix Llobregat), Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat), Vic i Vilafranca del Penedès. Al Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre, els d'Amposta, Falset, Gandesa i Tortosa. I a Girona, els de Figueres, Ripoll i Sant Feliu de Guíxols.
 
En total, s'han suspès 215 actes judicials, comptant judicis, vistes o ratificacions, entre d'altres, com a conseqüència de la vaga. La presidenta del TSJC, Maria Eugènia Alegret, considera que hi hagut un seguiment 'massiu' d'aquests actes de protesta i que les concentracions i l'aturada indiquen 'un malestar general dels jutges'. Alegret considera que aquests actes han de fer 'reflexionar' les administracions públiques perquè s'ocupin de donar un 'salt qualitatiu' a la Justícia.
 
Per la seva banda, la consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha dit que l'aturada de jutges ha de servir per 'canalitzar la força de la protesta i fer canvis estructurals' en el sistema judicial. En canvi, el ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo, ha retret la 'desproporció' de la vaga i ha considerat 'més urgent' que mai regular les reivindicacions judicials. Bermejo considera que el Consell General del Poder Judicial haurà de prendre 'mesures'.
 
Pel que fa al conjunt de l'estat espanyol, del total de 4.621 jutges, 1.635 han secundat la vaga, segons les dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Cap jutge del Tribunal Suprem hi ha participat. Quant a les comunitats autònomes més participatives, hi ha l'Aragó (64,84%), Múrcia (62,69%), Extremadura (60,92%), el País Valencià (60,19%) i les Illes Canàries (51,22%). Cal destacar que les dades del CGPJ fan referència al conjunt de tots els jutges (titulars, substituts i inactius). És a dir, els percentatges estan comptabilitzats incloent els jutges substituts que no poden fer vaga i els que aquest dimecres no estaven actius per diversos motius (coma ara permisos o baixes).
 
Entre les reivindicacions dels jutges destaca l'increment del nombre de professionals de la judicatura, participar en un reglament sobre la càrrega de feina, que els jutges gestionin els assenyalaments, formació dels interins destinats als jutjats, informatització dels tribunals, millora de la seguretat dels edificis, augment de les retribucions, regulació dels jutges substituts, desaparició del trasllat forçós, descans d'un dia després de la guàrdia i major transparència en el nomenament dels càrrecs judicials. Els jutges també s'oposen a la Justícia de Proximitat i reclamen augmentar la ràtio de professionals per ciutadans, ja que és de les més baixes d'Europa.