Tot i això, el Govern donarà una especificitat especial a aquesta zona, ampliant fins a vuit els àmbits funcionals territorials que es preveuen en el pla general. D'aquesta manera, el Penedès tindrà un àmbit de planificació propi.
Actualment, el Pla Territorial General de Catalunya té set àmbits funcionals territorials: Barcelona, Catalunya Central, Lleida, Alt Pirineu i Aran, Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre i Girona. Segons fonts del Govern, aquests àmbits coincideixen amb les set vegueries consensuades en el si de l'executiu, i s'ampliaran a vuit amb una modificació de pla per incloure la del Penedès.
La previsió del Govern és que en la futura llei d'ordenació territorial no aparegui cap mapa, és a dir, que no s'estableixi quantes vegueries hi haurà ni quines seran. La llei especificarà que Catalunya es divideix per vegueries i quines són les seves atribucions, però sense més concrecions.
Aquest dimarts, després de la reunió del Consell de Govern, el conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, ha explicat que un dels objectius del seu Departament és 'dibuixar una nova ordenació territorial del país, una nova arquitectura institucional lligada al catalanisme polític i que superés una administració provincial'.
Tot i 'avançar en aquesta direcció', el conseller ha remarcat que aquest és un 'camí complex' i que 'per garantir d'èxit calen prendre totes les determinacions des de l'acord i el consens' entre els partits polítics i les institucions vinculades al territori. 'Els passos poden semblar, a ulls d'algú, lents o no tant ràpids com es voldria', ha dit, però 'cada pas que fem no té marxa enrere'.
El Govern té previst aprovar dues memòries sobre aquesta qüestió en la sessió de la setmana que ve. Una tracta sobre la memòria de la llei de governs locals, i l'altra sobre la transició de les diputacions provincials als consells de vegueries. Un cop s'aprovin aquestes dues memòries, 's'encendrà la llum verda per poder elaborar l'articulat de les dues lleis'. Ausàs espera que es puguin aprovar abans de finals d'any al Govern, per portar-les al Parlament per començar la tramitació per a l'aprovació definitiva.
D'aquesta manera, ha pronosticat que el 2009 'serà un any important' per a la nova ordenació territorial de Catalunya. Ausàs ha explicat que l'ordenació territorial és una competència 'pròpia' de Catalunya, però que amb aquesta nova arquitectura 'precisem d'un acord polític amb l'Estat'. Així, creu que cal haver-hi consens amb els partits polítics a Catalunya, però també 'quan calgui' amb el govern espanyol.