Encendre petards amb un comandament a distància

Tirar petards amb un comandament a distància, sense necessitat ni de metxes ni d'encenedors. Aquesta és una de les novetats pirotècniques d'aquesta revetlla de Sant Joan.

Publicat el 23 de juny de 2009 a les 09:04

Aquest nou producte fa més segura la pràctica de tirar petards i estalvia les tradicionals cremades i ferides que tots els anys se succeeixen durant la revetlla. Fins ara, aquest dispositiu només es trobava a l'abast de professionals però aquest és el primer any que n'ha sortit una versió per a ús domèstic. Protecció civil, bombers i els metges insisteixen en què es segueixin fil per randa les recomanacions per evitar accidents durant la nit de Sant Joan.

'Incendi de matolls per un petard. Hi enviem tres dotacions'. Aquesta és una de les múltiples situacions amb què es poden trobar els Bombers arreu de Catalunya. No seguir les recomanacions de seguretat a l'hora de tirar petards durant la revetlla és, literalment, jugar amb foc.

Per això, com tots els anys per aquestes dates, es repeteixen un darrere l'altre els consells per evitar accident en la nit més màgica de l'any. Recollir la roba estesa, abaixar persianes i tancar finestres, regar les plantes, no llençar petards prop de zones boscoses ni encendre fogueres sense permís, en són alguns dels més repetits.

També des del sector dels venedors de petards s'adverteix que cal anar amb compte quan es tirin petards durant la nit. Víctor Montfort és la tercera generació al capdavant de la pirotècnia Montfort de Figueres, oberta des del 1929. Explica que sempre cal vigilar que la mainada no vagi llençant petards amb la bossa on duen la resta enganxada al braç perquè es podrien encendre tots de cop. També adeverteix que no es poden tirar amb la mà si són petards grans, que sempre cal deixar-los a terra i recorda que és molt perillós posar petards dins d'ampolles de vidre o llaunes perquè sinó 'són metralla pura i surten disparats'.

Evitar lesions

Per prendre consciència del perill que suposen els petards, els metges també se sumen a les peticions de prudència durant la nit de la revetlla. La Pyrene Martínez i la Quionia Villar són metgesses del CAP de Sarrià de Ter (Gironès) i recorden que les lesions més freqüents provocades pels petards són les cremades a extremitats i ulls i les perforacions del timpà pel soroll de les explosions.

La doctora Martínez detalla que les cremades més freqüents són les de primer i segon grau, normalment a les mans i peus i també les cremades a les còrnies dels ulls ja que, quan es tira un petard, pot arrossegar sorra i vidres que poden fer mal als ulls.

Què fer quan salten guspires i a algú se li incendia la roba? Doncs, segons recorda la doctora Villar, la persona s'ha de tirar a terra i se l'ha de fer rodolar. Després s'ha d'intentar apagar el foc amb mantes o cobrir-lo amb terra per apagar les flames. Un cop aconseguit, per refredar la cremada adverteix que mai s'ha de fer servir gel sinó posar la zona afectada sota una aixeta d'aigua durant cinc minuts i tapar-la amb gases estèrils o una peça de roba neta que s'haurà d'anar mullant freqüentment. Un cop fets aquests passos, cal dur la persona afectada al centre sanitari més proper.

Des dels serveis sanitaris adverteixen també que cal anar en compte amb valorar si cal anar o no al metge. Per exemple, amb les cremades, les més profundes que poden haver afectat el tendó no fan mal però això no vol dir que no calgui anar ràpidament a un centre mèdic perquè en valorin la gravetat.

La doctora Villar detalla a més que, per evitar lesions al timpà, cal obrir la boca si s'està prop d'un coet i, en cas de lesions als ulls, posar-se sota d'una aixeta cinc minuts abans d'anar al metge.

Petards a distància

Aquest any, la novetat més destacada que llueix als prestatges de les botigues de petards és un sistema per encendre petards a distància, amb l'ajut d'un comandament. Aquest és un sistema que, segons Víctor Montfort, de la pirotècnia Montfort de Figueres, és 'més còmode i segur'.

Per fer-lo funcionar, cal connectar cadascun dels fils del sistema a un petard i, amb el comandament, anar prement els botons per anar llençant cadascun dels petards que es vulgui. Montfort explica que 'és fàcil d'usar' i que evita les tradicionals pràctiques d'encendre petards amb una cigarreta encesa, un encenedor o una metxa. El comandament funciona des d'uns 25 metres de distància i costa de 38 a 40 euros.