Dolors Bassa ha criticat que, tot que s'hagi incrementat en setze persones més la plantilla d'orientadors laborals, queden baixes d'administratius per cobrir-se i no hi ha cap insertor laboral. 'A més, la situació arriba a un punt en què la mateixa directora del servei es dedica a gestionar les cues en comptes de dirigir l'oficina', ha ressaltat Bassa. La UGT ha reclamat més recursos del Govern per oferir 'un servei de qualitat'.
El sindicat UGT ha criticat aquest dimarts que el servei del SOC a Girona s'ha vist desbordat per la crisi i les demandes d'ocupació de la gent que s'ha quedat sense lloc de treball. 'Ens trobem que s'ha incrementat el pressupost que s'hi destina en un 17%, però per contra l'atur ha pujat un 60% i això suposa que no es pugui absorbir la feina', ha indicat Dolors Bassa.
Des del sindicat, critiquen que els serveis estan 'totalment col·lapsats', i que les cues de gent que s'acumulen a l'exterior de l'oficina augmenten dia a dia. Entre els casos més flagrants, Bassa ha esmentat el cas d'un treballador de Sant Hilari Sacalm (Selva), que va fer cinc hores de cua i que quan el van atendre, li van dir que encara no podia dirigir-se al SOC perquè constava que estava de vacances.
'De fet, en pocs mesos s'ha passat d'atendre unes 600 persones diàriament a atendre'n 1.000, i no hi ha prou personal per garantir un bon servei', ha ressaltat Dolors Bassa.
La secretària sindical ha explicat que tot i que s'hagi augmentat la plantilla d'orientadors de 9 a 25 en les darreres setmanes, encara queden tres places d'administratius per cobrir i tampoc hi ha cap insertor laboral. 'Hem comprovat com no agafen el telèfon, per més que hi truquis cada hora, i com tampoc es gestiona correctament el servei mitjançant Internet', lamenta Dolors Bassa.
'A més, els demandants no disposen d'informació prèvia i la situació és tan greu que la mateixa directora es dedica a gestionar les cues en comptes de dirigir l'oficina', ha lamentat Bassa. Des d'UGT també s'ha criticat que hi ha demandes de feina que triguen '15 dies a entrar-se perquè el personal va desbordat i no hi pot fer'.
Per aquest motiu, el sindicat demana més recursos per al SOC i que s'ofereixi 'un servei de qualitat, públic, integral i gratuït'. Aquesta demanda és una de les que comprèn un document editat pel sindicat -titulat 'Ofensiva contra l'atur'- on es proposa un decàleg de mesures per evitar que els treballadors paguin els plats trencats de la crisi.
Tres de cada deu treballadors no cobren l'atur
El document del sindicat UGT també recull que, a les comarques gironines, tres de cada deu treballadors sense feina no cobren la prestació d'atur. En xifres, això representa que de les 41.748 persones que estan desocupades a la demarcació i inscrites a l'INEM, 11.962 no perceben la prestació.
D'aquest darrer col·lectiu, però, la majoria perceben altres tipus d'ajuts, com la prestació assistencial (9.854 persones) i la renda activa d'inserció (219 persones). Els 1.889 treballadors restants, però, no reben cap tipus d'ajut.
Des de la UGT, es reclama que es posin mesures per evitar que la situació vagi a més. Entre d'altres, hi ha ampliar els supòsits als quals les persones es poden acollir a les prestacions, igualar les condicions fiscals en el cas d'acomiadaments individuals i collectius, o 'posar el comptador a zero' en el cas dels ERO temporals; és a dir, que als treballadors que deixin d'anar a treballar no se'ls computi el temps d'atur.