
Un estudi elaborat pel BBVA avança que la reducció de les taxes d'atur a les comarques gironines no començarà a ser una realitat fins a finals d'any o principis del 2012. L'autora de l'estudi, Anabel Arador, ha coincidit amb l'economista de Catalunya Caixa, Josep Oliver, a l'hora de dir que la crisi ha tocat fons a les comarques de Girona. Però ha afegit que el creixement actual "és tan limitat" que encara falten mesos fins que es pugui crear ocupació. De fet, aquest primer trimestre d'any Girona va ser el territori català amb més taxa d'atur (22,3%). Per a Arador, les exportacions -a curt termini- i el turisme seran els motors de la recuperació. Això sí, cal que els dos sectors diversifiquin mercats.
L'Observatori de l'economia gironina elaborat pel servei d'estudis del BBVA coincideix amb les conclusions de l'estudi fet per Catalunya Caixa, que es va presentar a Girona la setmana passada. És a dir, que la crisi econòmica ha tocat fons a la demarcació, però que la recuperació -en el millor dels casos- serà lenta i no començarà fins a finals d'aquest any.
"La crisi a Girona s'hauria acabat, perquè els darrers tres trimestres s'han tancat en positiu", ha indicat Arador. Això sí, l'economista però també ha alertat que els nivells de creixement són tan "limitats" -no s'arriba ni a l'1%- que, ara com ara, "no permeten reduir l'atur a Girona, que és el pitjor problema que tenim en aquests moments".
De fet, en aquest apartat l'estudi del BBVA es fa ressò de les dades de desocupació del primer trimestre del 2011. Aquí, l'anàlisi recorda que les comarques gironines van ser el territori català amb més taxa d'atur, arribant fins al 22,3% i situant-se més de dos punts per sobre de la mitjana de la resta de Catalunya.
Per a l'economista del BBVA Research, l'economia gironina no començarà a revertir aquesta situació fins a finals d'any o bé principis del 2012. "Fins aleshores no començarem a crear ocupació i a reduir l'atur, tot i que amb unes taxes molt suaus; ja no parlo d'arribar als nivells que teníem abans de la crisi, però sí que és cert que costarà recuperar-nos", ha assegurat Anabel Arador.
El turisme i les vendes a l'exterior, la clau
L'estudi del BBVA també posa de relleu com les exportacions -a curt termini- i el turisme seran els sectors en els quals les comarques gironines recolzaran la seva recuperació. En aquest punt, l'anàlisi recorda que la demarcació "acull més del 20% del flux turístic català" i que el turisme estranger "representa gairebé el 70% de les pernoctacions totals a la regió".
De totes maneres, Anabel Arador també ha dit que cal que tots dos sectors es diversifiquin. En el cas de l'exportació, el repte passa per "anar cap a països emergents que s'erigiran com a nous pols de creixement", ha concretat Anabel Arador. I pel que fa al turisme -segons ha exposat l'economista del BBVA- cal "passar del model de sol i platja a un altre que atregui turistes tot l'any apostant per productes culturals, rurals o urbans".
El sector immobiliari, fins al 2015
L'estudi econòmic realitzat pel BBVA també dedica un apartat a analitzar la situació del sector immobiliari a les comarques gironines. Aquí, l'anàlisi diu que la caiguda de preus dels habitatges continuarà -si bé no de forma tan acusada com fins ara- fins l'any 2014 ó 2015, moment en què es normalitzarà.
"La major part ja s'ha fet, però encara hi ha marge per continuar rebaixant preus", ha assegurat Anabel Arador. L'economista del BBVA també ha dit que, en cap cas, la situació no tornarà a situar-se "mai més" als nivells d'abans de la crisi, però sí que en un parell d'anys "la cosa tindrà una certa normalitat", ha conclòs.