Rieju presenta un ERO per tota la plantilla de l'àrea de producció

La mesura afecta una quarantena de treballadors que tindran suspencions de contracte al llarg d'un any

Publicat el 17 d’octubre de 2010 a les 18:25

El fabricant de motocicletes Rieju de Figueres (Alt Empordà) ha presentat un expedient de regulació d'ocupació temporal per tota la plantilla de l'àrea de producció. L'ERO afecta una quarantena de persones que tindran suspensions de contracte durant un màxim de 180 dies al llarg d'un any. La justificació que ha fet l'empresa davant aquest expedient de regulació d'ocupació ha estat per la caiguda de la producció els últims mesos. Per això Rieju ha arribat a aquest acord amb els treballadors ja que d'aquesta manera l'estoc no s'acumularà al magatzem. Tot i així, la situació sembla que podria millorar a principis de l'any 2011 amb el llançament d'una motocicleta urbana elèctrica.

El descens progressiu de vendes que pateix el sector de les motocicletes ha passat factura a la històrica empresa figuerenca Rieju. Dedicada a la fabricació de ciclomotors i motos de baixa cilindrada, l'empresa havia anat reduint progressivament la producció en els darrers anys. Mentre que al 2006 sortien de fàbrica unes 20.000 unitats, l'any passat aquesta xifra es va reduir a més de la meitat, situant-se en les 9.600.

Aquesta situació també s'ha traduït en una disminució de vendes, que sobretot ha afectat el mercat estatal. Segons explica el president de Rieju, Jordi Riera, 'aquesta caiguda es troba entre un 60 i un 70%'. Tot i que Rieju ha intentat compensar la situació a través del mercat exterior -sobretot, a Europa- l'actual situació de crisi econòmica no li ha permès, de moment, redreçar els números.

Per això, amb la intenció d'evitar que s'acumulin estocs al magatzem, la direcció i el comitè d'empresa han pactat aplicar un ERO temporal. L'expedient té una durada d'un any i afecta tot el personal de la cadena de producció -uns 40 treballadors- que tindran suspensions de contracte d'un màxim de 180 dies.

'L'expedient obeeix a raons de producció, es portarà a terme quan es consideri necessari i s'aplicarà per torns', indica el president de l'empresa. En concret, la intenció és establir dos grups de vint treballadors, que deixarien d'anar a la feina en intervals d'entre vuit i quinze dies.

Nova motocicleta elèctrica

Rieju confia que el llançament d'una nova motocicleta elèctrica urbana, previst per al primer trimestre de l'any que ve, ajudi a reduir l'impacte de l'ERO. De fet, aquesta no serà la primera incursió de la firma en el mercat de la tecnologia elèctrica. I és que, des de fa dos anys, Rieju ja produeix bicicletes elèctriques.

El projecte per desenvolupar el nou model d'escúter elèctric, que tindrà una autonomia de 30 quilòmetres, ha tingut un cost aproximat de 2 milions d'euros (MEUR). D'aquests, la Generalitat n'ha aportat uns 800.00 en ajudes a través de l'agència Acc1ó. A més de Rieju, al projecte també hi ha participat cinc empreses catalanes més (Arianetech, JJuan, Guilera, Beon Automotive i Advanced Frame Technology).

Més de 70 anys d'història

La firma figuerenca Rieju va néixer l'any 1934. En total, l'empresa compta actualment amb uns 80 treballadors, dels quals la meitat formen part de l'àrea de producció. L'any 2009, Rieju va facturar uns 15 MEUR.

Tot i això, la crisi que pateix el sector de les vendes de ciclomotors ha obligat la direcció a reduir progressivament la producció i la plantilla. L'any 2006, per exemple, Rieju tenia 140 treballadors, el doble dels actuals.