Salt, contra la mutilació genital femenina

El SIAD del Consorci de Benestar Social Gironès Salt ha col·laborat en un taller per dones subsaharianes.

Publicat el 23 d’octubre de 2009 a les 14:53

El taller, celebrat ahir a les dependències dels serveis socials de Salt, ha estat dinamitzat per professionals, homes i dones, de les organitzacions GAMCOTRAP de Gàmbia i TOSTAN de Senegal, que treballen per a l’eradicació d’aquestes pràctiques als països d’origen, i ha comptat amb l’assistència d’unes vint-i-cinc dones i les professionals dels serveis d’atenció a la dona de Salt.

Aquests tallers que s’estan fent també a altres poblacions catalanes, s’inscriuen en el projecte subvencionat pel departament de Sanitat i la Secretaria d’Immigració, que ha finançat per segon any consecutiu la gira de les dues organitzacions africanes per Catalunya.

L’objectiu dels tallers és d’una banda proporcionar coneixements a les famílies provinents de països on es practica la mutilació, de les conseqüències físiques,  psicològiques i legals que aquesta pràctica té en el nostre país. Es fan tallers tant a homes com a dones, ja que és considera que el paper dels homes es fonamental ja que normalment tenen l’autoritat familiar.

La MGF es l’extirpació total o parcial dels òrgans genitals externs femenins sense cap finalitat terapèutica. Es una agressió que pateixen 140 milions de dones del món i l’OMS calcula que cada any es mutilen 2 milions de nenes.

El manteniment d’aquesta pràctica a les comunitats obeeix a una coherència de grup i depèn més de l’ètnia que del país on es viu. Pot ser un requisit indispensable per casar-se, per assolir una determinada posició social o bé per ser admesa en la comunitat com a signe de puresa. La pràctica s’ha anat transmetent sense plantejar-ne els efectes que té sobre la salut, la sexualitat i l’impacte psicològic i emocional que pateix la dona o la nena. En molts països ja fa un temps que s’ha plantejat o qüestionat el manteniment d’aquesta tradició bé legislant en contra o bé donant alternatives a les dones que la practiquen.

Catalunya és un país receptor d’immigració provinent principalment de Gàmbia i de Senegal. A la regió sanitària de Girona aproximadament un 12 % de la població estrangera es d’origen subsaharià i procedeixen majoritàriament de les Regions de Basse a Gàmbia i de Kolda a Senegal. Organitzacions de dones africanes de Salt ja fa temps que treballen a nivell comunitari un programa de lluita contra la MGF amb el suport de diferents professionals. És considerat un problema específic del col·lectiu de l’Àfrica subsahariana i que ha de ser abordat per la pròpia comunitat amb la ajuda de persones capacitades i expertes en el tema.

A nivell de Catalunya existeix un protocol consensuat de forma interdepartamental que ja esta activat i en funcionament. Aquest protocol té com a objectiu prevenir les MGF de les nenes subsaharianas amb el treball coordinat del personal de salut, serveis socials, escoles, fiscalia i els mossos d’esquadra.