El Meteocat alerta d'un canvi de temps: activa avisos de perill per pluja a 20 comarques

Mig Catalunya es troba en risc imminent per fortes precipitacions després de dies de molta calor i estabilitat meteorològica

Publicat el 21 de juliol de 2025 a les 11:25
Actualitzat el 21 de juliol de 2025 a les 11:31

El canvi de temps que anunciava el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) aquest diumenge ja té dia i hora concretes. Arribarà dimecres al matí, amb precipitacions intenses que superaran el llindar de risc de l'agència, pel qual ha activat els avisos de perill a fins a 20 comarques a partir de les 8:00 hores i fins a les 2:00 hores del dijous. La previsió és que la pluja s'estengui els pròxims dies, per la qual cosa no es descarta que els avisos s'ampliïn.

Concretament, el Meteocat preveu que descarreguin més de 20 mil·límetres d'aigua en períodes de mitja hora a la meitat nord de Catalunya, així com al litoral central i la Costa Daurada. Així, el front de precipitacions arribarà a primera hora del dimecres pel quadrant nord-oest i avançarà durant la jornada cap a l'est, abans de passar a descarregar amb força al litoral entre el Baix Llobregat i el Tarragonès ja a la tarda, el vespre i la nit.

Tot plegat portarà una bona notícia: els termòmetres aniran cap avall i això donarà una mica de tranquil·litat a la calor dels últims dies. D'altra banda, els ruixats boicotejaran les vacances de més d'una persona. Si bé, els embassaments es veuran reforçats i augmentaran les reserves després d'anar ja cap amunt amb un episodi insòlit de pluges fa tot just una setmana.

De cara a dijous, les pluges es mantindran a les mateixes zones del país, però amb menor intensitat i amb menys tempestes. A més de 72 hores vista, però, la situació podria canviar i no és descartable que els avisos de perill romanguin un dia més a algunes comarques.

Després d'un episodi de pluges insòlit al juliol

El juliol és el mes que plou menys. De fet, a litoral i prelitoral la mitjana se situa al voltant dels 30-40 litres. Només amb aquesta dada ja sorprèn l'insòlit episodi de pluja del passat dissabte 12 de juliol. Més enllà de l'Alt Pirineu, a la majoria de les comarques del país va deixar registres entre els 30 i els 150 litres, un fet que a banda de provocar problemes d'inundacions en algunes comarques, ha suposat rebaixar de cop el risc d'incendi i estabilitzar les reserves als embassaments en una època en què acostumen a baixar en picat.

L'episodi va ser excepcional. No es van tractar de les típiques tempestes de tarda que en un municipi poden deixar molta aigua i a pocs quilòmetres no caure ni una gota. Va ploure a pràcticament tot el país i les quantitats van ser abundants en moltes zones. De fet, segons el Meteocat, no hi ha precedents en 30 anys d'una situació semblant. El 2011 sí que van ploure fins a 100 litres -però molt concentrat a les comarques gironines- i quatre anys més tard, de manera més general, però amb quantitats menors.

Un juliol amb un excepcional episodi de mànegues marines

També va ser insòlita la formació de fins a sis mànegues marines. Concretament, una al límit entre el Montsià i el Baix Maestrat, al nord del País Valencià, i la resta entre el Baix Penedès i el Garraf, just la zona on les precipitacions van ser més abundants. “Un episodi múltiple d’aquestes característiques al juliol és excepcional i podria estar relacionat amb les condicions meteorològiques i la temperatura del mar, més pròpies de l’agost”, assegura Oriol Rodríguez, expert del Meteocat en mànegues, tornados i esclafits.

Totes es van mantenir dins del mar, a més de 5 quilòmetres de la costa, i no van provocar danys. En general, la temporada de trombes marines se situa entre l'agost i el novembre, amb una mitjana de 15 o 20 anuals. Segons les dades de l'equip de teledetecció del Servei Meteorològic, la majoria desapareixen a l'aigua, però fins a un 15% acaben tocant terra i poden generar afectacions.