Uns 400 empresaris donen suport a la FOEG

Uns 400 empresaris han assistit a l'acte 'Crit de l'Empresariat Gironí' per reivindicar millores i demanar al Govern que actuï i aprofiti la crisi per fer reformes.

Publicat el 09 de juny de 2009 a les 08:00

En un decàleg amb deu punts reivindicatius, els empresaris han demanat una reforma del mercat laboral, una altra pel funcionament de l'administració –per reduir burocràcia i funcionaris-, una reforma fiscal i també un impuls en les infraestructures compromeses. Tots aquests han estat punts que han defensat tant el president de la patronal gironina, Jordi Comas, el predient de Foment del Treball, Joan Rossell, i el president de la CEOE, Gerardo Díaz Ferrán.

Moltes de les reivindicacions dels empresaris no són noves, però sonen amb més força en temps de crisi. Per això, els representants de les patronals tant de Catalunya com de l'Estat han demanat al govern que mogui peça i que no 'pensi tant en els vots'. 'Si hem d'esperar que la reforma laboral compti amb el suport de tothom és un error, el govern ha de governar', ha reclamat Gerardo Díaz.

'Reformar és futur, no reformar és quedar estancats', ha afirmat el president de Foment del Treball, Joan Rossell que ha criticat que els polítics 'només miren per la reelecció'. La reforma laboral és una de les més importants reivindicacions del sector. 'Nosaltres no volem acomiadar ningú sinó créixer i contractar. Cada vegada que acomiadem un treballador és un drama però l'estat contracta funcionaris per no fer res i això és una victòria', ha criticat durament Rossell l'administració que ha dit que les reformes s'han de veure 'com una oportunitat'.

Aquest ha estat un altre dels blancs de les crítiques dels empresaris, que no entenen el volum de treballadors de l'administració que hi ha a l'Estat. A més, també han carregat contra el volum de normatives i lleis que es generen. 'L'Estat no pot traslladar 2.000 competències a la Generalitat i no reduir el volum de funcionaris als ministeris', ha reflexionat Rossell. Més dur ha estat Gerardo Díaz que s'ha mostrat 'totalment en contra' que el president del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, apugi el sou dels funcionaris un 3,8% en temps de crisi. Díaz ha demanat a l'Estat que redueixi un 25% les càrregues administratives que han de passar els empresaris.

Díaz ha dit també que totes les mesures d'urgència que l'Estat ha adoptat per sortir de la crisi són insuficients i que algunes, com les línies de finançament a través de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) 'no funcionen' perquè no preveuen la morositat.

Ja en clau gironina, el president de la FOEG, Jordi Comas, ha reivindicat que les infraestructures promeses a Girona es facin i ha denunciat 'el ritme d'execució exasperant' que hi ha en moltes de les obres iniciades en aquestes comarques. Aquest ha estat un dels deu punts que s'han aglutinat en un decàleg de reivindicacions que també demana una injecció de diner al mercat, un nou model de sistema fiscal i una reducció d'impostos, la reforma del mercat laboral, la simplificació de la burocràcia, una reforma de l'administració, el finançament que preveu l'Estatut, una millora del sistema judicial, potenciar la formació i l'educació i l'aposta per la cultura de l'esforç.

Tots aquests punts han comptat amb el suport explícit tant del president de Foment del Treball com pel president de la CEOE.