Hem traslladat l’olla gegant que cou llegums amb aigua termal per salvar les obres de la pl. de la Font del Lleó. Avui és la pl. de Can Rius la que fa olor de llenya! Vine al Mercat de l’Olla i la Caldera, menja, passeja, mira, compra, salta! pic.twitter.com/vo6cYA7Ud9
— Aj Caldes de Montbui (@AjCaldesMontbui) 17 de març de 2018
Aquest cap de setmana l'olla més gran de Catalunya torna a bullir a Caldes de Montbui. Dissabte i diumenge el centre històric de la vila termal acull les parades i activitats del Mercat de l’olla i la caldera de la vila, una cita amb la gastronomia i l’aigua termal. En aquesta edició no hi haurà parades a la plaça de la Font del Lleó, amb motiu de les obres de reurbanització d’aquest emblemàtic espai.
El Mercat va néixer fa nou anys sota el lema Fem bullir l’olla amb l’objectiu de singularitzar i posar en valor els productes de proximitat i de qualitat i els productes típics calderins, cuinats amb aigua termal. "El Mercat és una homenatge a la gastronomia més propera i a l’esforç per la qualitat dels productors catalans", segons ha informat l'ajuntament. Tot plegat sota l’ambient festiu i familiar d’una fira que ofereix parades de productes gastronòmics i productes artesans i activitats i taller familiars com la de convertir-se en un petit xef de cuina amb l'elaboració de diferents receptes culinàries.
L'estrella de la jornada, però, és l’olla gegant amb 1.600 litres de capacitat on es cuinaran cigrons amb aigua termal i llenya.
Durant el mercat també es pot gaudir i participar dels tallers familiars i espectacles infantils de temàtica gastronòmica o assaborir altres grans plats de la cuina a través de les activitats anomenades tastaolletes. Tot plegat a les 100 parades que s’han instal·lat al centre històric i gaudir del conjunt de tallers i activitats. A més, es poden veure demostracions d’artesania i oficis antics relacionats amb la terrissa, l'artesania de fusta i la cuina. I parades d’artesania diversa: culleres de boix, olles i cassoles d’aram, estris de cuina, vidre, ceràmica, fusta, pintura, bijuteria, minerals, sabons, entre d'altres.
A més, aquest any, el Mercat de l’olla i la caldera estrena una activitat anomenada L’anada de l’olla de la fira, que proposa accions agosarades, divertides i originals, que surten del que és habitual en un programa d’activitats de fira. En aquesta ocasió, consisteix en saltar des del Pont de Can Rius.
Finalment, els restaurants del municipi també participen al mercat. Des d'avui i fins el 25 de març cada restaurant participant proposarà un plat singular creat en el context de les jornades i en aquest entorn gastronòmic que homenatja la cuina de proximitat i de qualitat amb una evident picada d'ull al fet termal. A les cartes dels restaurants es podran degustar plats com les mandonguilles de cérvol fetes a casa, guisades amb ceps, figues seques i xips de moniato, guisat de cua de bou amb olives negres, sopa de farigola de la muntanya del Farell, costella de porc al forn sobre un llit de patata i poma, pernilets de pollastre amb favetes i carxofes, fricandó vegà, jarret de vedella amb poma i fruits secs i peus de porc a la cassola fets a foc lent de llenya, entre altres.