Més del 57% de participació a les sis de la tarda a la comarca

El dret a decidir, l'estat propi i la crisi econòmica movilitzen l'electorat del Vallès Oriental

Publicat el 24 de novembre de 2012 a les 18:30
Una veïna de Granollers a punt de votar aquest diumenge 25 de novembre. Foto: NacióGranollers

La jornada electoral continua a bon ritme al Vallès Oriental. Tots els col·legis electorals dels 43 municipis de la comarca han obert sense incidències remarcables, i durant el matí ja s'han format les primeres cues en diverses meses (n'hi ha 459). Segons els avenços de participació facilitats pel Govern, al Vallès Oriental, a la una del migdia, havia votat més del 30% del cens, i a les sis de la tarda ja ho ha fet més del 57%. Això representa un 8% més de participació que en les últimes eleccions nacionals, les del 2010. I la comarca se situa per sobre de la mitjana catalana, que és del 56%. Els vallesans que ja han votat destaquen que són uns comicis especials, marcats pel dret dels catalans a decidir el seu futur, la independència i la crisi econòmica.

A la capital del Vallès Oriental, a Granollers, la participació a les sis de la tarda se situa per sobre de la mitjana comarcal, en gairebé el 60%, més de 9 punts per sobre que el 2010. En canvi, a Mollet del Vallès, tradicional graner de vots per al PSC, la participació no supera el 54%, això sí, també se situa gairebé 9 punts per sobre que ara fa dos anys. A la Garriga, a les sis de la tarda, s'ha registrat un 63% de participació, a Caldes de Montbui un 57,38 i a les Franqueses del Vallès no s'ha arribat al 55%.

Consulta aquí les dades de participació per municipis

Els col·legis electorals han obert a les 9 del matí i tancaran a les 8 del vespre. Per exercir el dret a vot caldrà tenir a mà el DNI, el passaport o el permís de conduir. Per a més informació, es pot trucar al 012 o consultar el web que la Generalitat ha activat amb motiu de les eleccions. Només a Granollers hi ha 39 col·legis electorals, als quals hi poden votar gairebé 41.000 persones.

Durant els 15 dies de campanya, els partits polítics, en la seva recerca d’indecisos, han apostat fort pel Vallès Oriental, amb nombrosos petits actes de proximitat combinats amb grans mítings. Així, els vallesans han pogut escoltar, entre d'altres, Artur Mas (CiU), Pere Navarro (PSC), Joan Herrera (ICV-EUiA), Oriol Junqueras (ERC), Albert Rivera (C’S), Alfons López Tena (SI) i David Fernàndez (CUP). L'únic cap de llista que no ha visitat la comarca és Sánchez-Camacho (PP).

Consuta aquí les meses electorals de Granollers

Cues per votar en una de les meses electorals del pavelló de Bigues i Riells. Foto: NacióGranollers

La comarca escull 4 diputats
Els veïns del Vallès Oriental escolliran, aproximadament, 4 escons. Actualment, dels 135 diputats que hi ha al Parlament, 85 corresponen a la demarcació de Barcelona, de la qual forma part la nostra comarca. I a Barcelona, cada escó costa 50.000 habitants, amb la limitació que no pot sobrepassar la xifra de 85 diputats. En les últimes eleccions nacionals, el 2010, al Vallès Oriental van votar 171.386 persones (el 60,5% del cens). El 25N s'espera un augment de la participació, també a la nostra comarca, i això podria apropar a les urnes aquestes 200.000 persones que significarien 4 diputats, que, un cop elegits, representen tot el poble, i no solament l'electorat que els ha votat.

Les últimes enquestes publicades situen CiU lluny de la majoria absoluta. Malgrat que alguns dels sondejos apunten que la federació nacionalista es podria mantenir o pujar fins als 65 diputats, en altres li indiquen un retrocés de dos escons. En canvi, disparitat total sobre qui serà la segona força, ja que cada sondeig ho atribueix a un partit: PSC, ERC o el PP. Destacar que la majoria d'enquestes donen possibilitats a la CUP per entrar al Parlament i deixen fora Solidaritat i PxC.

Consulta aquí els resultats de totes les enquestes

Una dona es mira les paperetes, aquest diumenge a la Garriga. Foto: Pol Solà

Cinc candidats del Vallès Oriental assegurats
Segons aquestes enquestes, el Vallès Oriental tindria quatre representants assegurats al proper Parlament de Catalunya: Felip Puig, conseller d’Interior, que ocupa la quarta posició a la llista de CiU per Barcelona; el paretà Jordi Turull, portaveu parlamentari de la federació nacionalista, que ocupa la desena posició; Jordi Terrades, diputat i regidor a Granollers, que ocupa la dotzena posició a la llista barcelonina del PSC; Jordi Solé, alcalde de Caldes de Montbui, que ocupa una destacada novena posició a la candidatura d’ERC; i el garriguenc Albert Rivera, cap de files de Ciutadans.

CiU vol apropar-se al 50% dels vots a la comarca
Pel que fa als resultats, el 2010 CiU va ser la força més votada al Vallès Oriental, amb gairebé 68.000 vots, el 40% del total. La federació nacionalista espera assolir la majoria absoluta al Parlament, i això passa per incrementar els vots a la nostra comarca, arribant pràcticament al 50% del total. El PSC busca mantenir-se com la segona força: el 2010 va aplegar 29.732 vots (17,46%). Però no ho tindrà fàcil, per la davallada que anuncien totes les enquestes i perquè en les últimes cites amb les urnes els socialistes han perdut vots al Vallès Oriental: en eleccions nacionals del 2010 el PSC va veure com volaven 12.000 paperetes, en les municipals del 2011 van perdre gairebé 10.000 vots respecte el 2007 i en les estatals del mateix any va perdre 46.000 paperetes.

Per tant, PP (tercera força el 2010 amb l'11% dels vots), ICV-EUiA (7,7) i ERC (6,6) intentaran, sinó prendre aquesta segona posició al PSC, sí apropar-se a la formació de Pere Navarro. Rere aquestes cinc formacions, Solidaritat (3,78% dels vots el 2010) i Ciutadans (3,74%) intentaran sumar el màxim de vots possibles per tornar a entrar al Parlament. Les enquestes auguren un notable augment del partit del garriguenc Albert Ribera, però deixen fora a SI. A més, dos partits amb regidors a la comarca també tenen opcions d’entrar a la cambra catalana: la CUP i, en menor mesura, PxC.

Resultats eleccions nacionals 2010 al Vallès Oriental

Menys opcions a les urnes
Finalment, els electors de la demarcació de Barcelona (que inclou els votants del Vallès Oriental) podran escollir entre 16 candidatures per a les eleccions al Parlament. De les 24 que s'havien presentat inicialment, la Junta Electoral n'ha deixat fora vuit , la majoria per no presentar els avals corresponents. Es tracta d'un nombre de candidatures molt inferior a la d'altres convocatòries electorals, com per exemple la última, la del 2010, quan a la demarcació de Barcelona s'hi van presentar 29 llistes diferents. El motiu és que, arran dels canvis introduïts a la llei electoral, els partits extraparlamentaris necessiten aportar un 0,1% de les signatures del cens on es presenten.

Consulta aquí totes les candidatures electorals

Cues per votar aquest diumenge en un col·legi electoral de Granollers. Foto: NacióGranollers