
És dijous i Granollers bull amb l’activitat del mercat setmanal. Tot just un dia després d’haver titllat de "colonial" la visita de Sáenz de Santamaría a Catalunya per Sant Jordi, Ramon Tremosa ha volgut ser a la capital del Vallès Oriental acompanyat d’alguns dels màxims responsables del Grup Municipal de CiU i del proper candidat a les municipals, Àlex Sastre . En la seva visita a la ciutat, el candidat de la coalició a les eleccions al Parlament Europeu que es celebraran el proper mes de maig ha parlat d'Europa, de Catalunya, d'Espanya i de la consulta. En el marc immillorable de la Fonda Europa, Tremosa ha deixat clar que és certa la fama que l'assenyala com "un dels diputats més actius" del Parlament Europeu, i ha volgut subratllar que aquestes eleccions són molt més importants del què ens pensem, "no només perquè Europa té poder per controlar els grans lobbys ", sinó perquè serà molt important el percentatge de participació i de vot, "tant o més que saber qui guanya". A Catalunya, la dicotomia és ben clara entre els "partits proconsulta i els partits que la neguen".
Aquesta és la qüestió. De fet, el Govern rebia aquest dimecres una delegació de corresponsals de premsa internacionals i tota la estratègia comunicativa sembla que s'orienta en una direcció: que Catalunya té negat el dret democràtic de poder votar, de decidir per les urnes el seu futur. I això és una mostra més del dèficit democràtic que pateix Espanya: "no ens deixen votar, i és feina del PP i del PSOE explicar a fora per què no deixen que els catalans ho fem". Segons ha afirmat Tremosa, el mandat popular que prové de l'any 2012 és rotund, però a Madrid ignoren el problema "i encara mantenen que no hi ha espoli o que no es persegueix el català, entre d’altres coses", per afegir que "només saben defensar amb fermesa la legalitat i la llei, quan aquesta no és la mentalitat europea". L'exemple més clar, el d'Escòcia: "hi ha un 53% dels diputats a favor de la consulta i només compten amb un 51% participació a les darreres eleccions. Heu sentit dir a un sol partit britànic unionista que no es pugui fer la consulta?", es pregunta Tremosa. La reposta, clara: "No, ningú la qüestiona".

S'està guanyant la batalla de l’opinió pública internacional
A Europa les coses funcionen d'una altra manera. "En aquests moments, a les esferes internacionals, el president Mas té més credibilitat que el president Rajoy", una afirmació que es basa en les reaccions constants que hi ha a la premsa internacional i, sobretot, gràcies a "la gran transparència amb què Mas va anunciar el camí que seguiria Catalunya". Aquest ha estat el gran encert del President, segons Tremosa. "Artur Mas va venir el 7 de novembre de 2012 a Brussel·les i va anunciar quin camí seguiria Catalunya si els partits catalans del referèndum aconseguien una majoria clara. Se'l van creure perquè és seriós i no diu una cosa i l'endemà una altra".
En aquest sentit, Tremosa anima a tothom a buscar què diuen els mitjans internacionals de les declaracions dels dos governs, una prova que mai no falla. "Quan Mas diu que la consulta es farà el 9 de novembre, la premsa s’ho creu, tal com demostra, per exemple, que The Economist tingui la data assenyalada en el seu calendari polític de 2014". Sense anar més lluny, aquest mateix matí l'eurodiputat repiulava a twitter una notícia apareguda al Financial Times , on el prestigiós diari afirmava que Artur Mas estava "compromès" amb la consulta i que "Madrid diu no a tot". La notícia, així com tot el munt d’articles, editorials, cròniques i reportatges que genera el procés soniranista català donen una gran mesura d’allò que està passant: "s’està guanyant la batalla de l’opinió pública internacional".
Una revolució de vellut per a Catalunya
Tremosa té clar que Europa "no vol països que fan aigües per totes bandes, com Espanya". I afegeix que "Europa vol països líders i que funcionin, com Catalunya, que és el país més nòrdic de la Mediterrània. Un país que té una gran capital, un port competitiu, que és líder en innovació, que té més de 6.000 multinacionals que exporten i que lideren, que disposa d’entorns que ajuden a estimular noves idees, talent i iniciativa". Un país que és "el més nòrdic del sud", com ja va descriure Jordi Pujol i com va somiar Espriu en aquell famós poema. És, doncs, la separació amistosa de Suècia i Noruega el model a seguir? "Ho és de la mateixa manera que també ho són la de Txèquia i Eslovàquia o el procés engegat per Escòcia i el Regne Unit", afirma, convençut. De la primera, en destaca la "revolució de vellut", un model pacífic, democràtic i d'èxit. De la segona, novament la petja internacional que té el cas català, reforçada per l'exemple de la famosa vinyeta apareguda a l'article de The Economist i que parafrasejava el famós 'Homage to Catalonia' de Georges Orwell, convertint-lo en un Homage to Caledonia .
És per tot això que no cal perdre de vista la importància d'Europa i de les properes eleccions europees. "És obligació nostra, de tots els catalans, omplir de vots els arguments de la consulta", tal com ha volgut destacar l'eurodiputat. "A nivell internacional s’adonen que el Govern espanyol nega el problema quan afirmen que només és un malestar social transitori provocat per la crisi. Però això que està passant és, a banda d’una crisi social, també una crisi política". Ramon Tremosa no vacil·la, parla clar i confia en allò que creu. Potser és per això que acaba fent una gran proclama del fet de votar, i de votar a Europa: "he vingut a Granollers a dir que hem de votar, i molt. I que aquestes eleccions europees són tan importants com ho seran les properes municipals".
Avui article al Financial Times: #presidentMas 100% compromès amb la consulta del #9N2014 , Madrid diu No a tot @FT pic.twitter.com/QYn6kIN6rs
— Ramon Tremosa (@ramontremosa) April 24, 2014