5 municipis amb encant que has de visitar si passes pel Vallès Oriental

L'estiu és un moment ideal per descobrir un territori amb encant

  • Pobles bonics del Vallès Oriental -
Publicat el 24 de juliol de 2023 a les 12:20
Actualitzat el 03 d’agost de 2023 a les 11:26
El país compta amb diversos municipis d'interès, una sèrie de punts destacats que formen els pobles amb encant de Catalunya. El Vallès Oriental té amb una sèrie de poblacions destacades. A la situació de la comarca, entre el Parc Natural del Montseny i el Parc del Montnegre i el Corredor, però alhora ben a prop de l'àrea metropolitana, se li sumen la història, la natura i el bullici cultural, formen una recepta inigualable.

Potser alguns ja els coneixes però d'altres, tot i tenir-los a tocar de casa, encara són desconeguts. Doncs te'n destaquem cinc perquè els puguis visitar amb família, amics o tot sol. Et sorprendran! 

Caldes de Montbui

Caldes de Montbui és la primera vila termal de Catalunya. El fet d'estar al peu de la muntanya del Farell (805m), en una zona de fractures i plegaments, facilita l’aflorament de les aigües termals que brollen a una temperatura de 76ºC, una de les més elevades d’Europa. Això es veu amb les nombroses restes arqueològiques conservades i també passejant pel seu nucli antic, on es pot seguir l’itinerari històric i termal format per les termes romanes més ben conservades de la Península (del segle II aC), la Font del Lleó (74ºC), els safareigs termals, els balnearis, l’església parroquial de Santa Maria, el pont romànic (segle XII) i d’altres monuments del romànic, barroc i modernisme. Durant l'any es poden gaudir de diverses festes tan destacades com el Mercat de l’Olla i la Caldera o l'Escaldàrium.
 

Les termes romanes de Caldes de Montbui. Foto: Ajuntament de Caldes de Montbui

 

La Garriga

La Garriga disposa de termalisme, modernisme i natura. La vila actual és fruit de la transformació urbanística que va conèixer la població a mitjan segle XIX fins a esdevenir un dels centres de lleure i termalisme de la burgesia catalana. Però molt abans, les seves aigües termals ja eren pels romans. Més tard, el modernisme d'estiueig deixa una emprema d'allò més destacada, amb uns 220 elements arquitectònics catalogats: des de l’Illa Raspall a les cases del Passeig. El municipi es troba situat entre els Cingles de Bertí i el Parc Natural del Montseny, i compta amb diversos moments clau durant l'any: la Fira de la Botifarra, la Festa de Corpus i les Jornades Modernistes, entre d'altres.
 

La Casa Barbey, a l'Illa Raspall. Foto: Ajuntament de la Garriga 

 

L'Ametlla del Vallès

Un dels principals patrimonis de l'Ametlla del Vallès és el seu patrimoni modernista, ben present en els itineraris que es poden fer pel poble. Hi contribuí Joaquim Manuel Raspall, que fou arquitecte municipal. A principis del segle XX, el poble va passar de ser un municipi rural a una vila d’estiueig. La cultura també juga un paper destacat en l'encant de l'Ametlla, amb entitats centenàries i amb actes destacats durant tot l'any.
 

Can Millet. Foto: Fotografia Consell Comarcal del Vallès Oriental. Fotògraf Manel Cuesta.

 

Aiguafreda

Aiguafreda és l'últim poble del Vallès Oriental abans d'endenisar-se a Osona. Situat a les portes del Montseny i entre la riera d’Avencó i el torrent de Martinet, l'entorn natural és un dels seus principals atractius. El nucli urbà té l'origen en un veïnat creat a partir de l’any 1500 arran del camí ral de Barcelona a Vic, i a principis del segle XX els estiuejants barcelonins hi van construir torres modernistes, noucentistes i eclèctiques. Altre punts destacats del municipi: l'església de Santa Maria, els dolmens, el conjunt monumental d'Aiguafreda de Dalt, l'art romànic de la Vall d'Avencó i el Castell de Cruïlles. 
 

La Vall d'Avencó. Foto: Ajuntament d'Aiguafreda

 

Cardedeu 

La construcció de la línia de tren (1860) i de la carretera comarcal (1865) marca la transformació de Cardedeu en vila moderna. A partir d'aquestes vies, el municipi creix amb l'arribada dels estiuejants barcelonins. Tot plegat s'aprecia al centre històric. I durant l'any, destaquen diversos moments: la Festa Major, al voltant del 15 d'agost, la fira de Nadal i del Torró Artesà i la Fira de Sant Isidre.
 

L'Església de Santa Maria. Foto: Ajuntament de Cardedeu