Alcaldes per la Pau es reforça per combatre els conflictes com a lobby

La Conferència Executiva reunida a Granollers denuncia que en plena crisi es segueix invertint en armament nuclear

Publicat el 10 de novembre de 2011 a les 17:15
La Conferència Executica s'ha reunit a la Sala Tarafa de Granollers. Foto: Norma Vidal

Alcaldes per la Pau
reforçarà les bases de la seva organització per actuar com a lobby en conflictes regionals i lluitar en contra de la proliferació d'armament nuclear. Aquesta és una de les principals conclusions de la vuitena Conferència Executiva de l'ens, que s'ha celebrat aquesta setmana a Granollers. Així mateix, l'organització pacifista ha denunciat que en l'actual context econòmic els estats segueixen invertint en armament mentre redueixen el pressupost destinat a salut o educació. En l'acte de cloenda, l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha reforçat les conclusions de la trobada recordant que l'ens compta amb més de 5.000 ciutats adherides de 150 països i regions.

Granollers s'ha convertit aquests dies en la capital d'Alcaldes per la Pau, en una trobada que, a més d'acollir la Conferència Executiva, també ha comptat amb reunions de treball i conferències sobre aquesta temàtica obertes a la ciutadania. Entre la quinzena de representants de municipis convidats ha destacat la presència de l'alcalde d'Hiroshima i president d'Alcaldes per la Pau, Matsui Kazumi, el de Nagasaki (Japó), Hannover (Alemanya) o Malakoff (França), entre d'altres.

Mecanismes per reforçar l'organització
"Granollers ha estat l'espai en què hem reflexionat sobre el futur de l'entitat", ha afirmat Mayoral, que explica que les sessions han servit per decidir quins mecanismes s'han de promoure per "reforçar l'organització i aconseguir que la seva capitalitat pugui tenir la fortalesa que necessita per ser present en les accions a nivell regional". En aquest sentit, el batlle ha subratllat que els municipis de l'arc de la mediterrània han reflexionat sobre la necessitat de funcionar com un lobby "que tingui veu en aquesta zona quan es produeixen conflictes". També es reforçaran els llaços amb les ONGs internacionals i es recolliran firmes per demanar la fi de les armes nuclears.

Tot i que la trobada ha passat per alt el debat sobre la possibilitat que l'Iran tingui capacitat per construir armes nuclears, Mayoral ha dit que el discurs de l'organització engloba aquest aspecte "perquè denuncia el creixement del pressupost destinat a aquesta tipologia d'armament en l'actual context de crisi i evidencia les restriccions que pateixen camps que afecten la ciutadania com la sanitat o l'educació".

Els exemples d'Hiroshima i Nagasaki
L'alcalde granollerí també ha aprofitat l'ocasió per recordar que les ciutats que han patit un bombardeig -com Granollers o Hiroshima- tenen l'obligació d'explicar-ho "per mantenir viva la memòria històrica". Així mateix ha assegurat que cal apostar per "l'educació per la pau" per conscienciar la ciutadania i aconseguir que tingui opinió sobre els conflictes i les armes nuclears. "Les ciutats hem aprés gràcies al lideratge d'Hiroshima i Nagasaki que podem treballar en xarxa i que som més importants quan treballem conjuntament", ha assegurat Mayoral que ha recordat que la vocació de lobby de l'organització els ha permès discutir amb Nacions Unides aspectes com el tractat de no proliferació d'armes nuclears.

Alcaldes per la Pau va nèixer l'any 1982 i treballa per aconseguir que l'any 2020, en el 75è aniversari del bombardeig atòmic perpetrat el 1945, hagi desaparegut l'amenaça de l'armament nuclear al món.

Foto de família de de la 8a Conferència Executiva d'Alcaldes per la Pau. Foto: Toni Torrillas