Alerten del possible enderroc d'una masia del segle XVII de les Franqueses pel desdoblament de l'R3

La Caçadora de Masies diu que el cas "és un bon exemple de com tractem el patrimoni"

  • Can Rajol, a les Franqueses -
Publicat el 18 de gener de 2023 a les 09:32
Actualitzat el 18 de gener de 2023 a les 18:27
Marta Lloret, més coneguda com la Caçadora de Masies, ha posat el crit al cel per la imminent desaparició de Can Rajol, una masia del segle XVII que va camí de ser expropiada pel projecte de desdoblament de l'R3. Tot i que fa dos anys ja va avisar que el propietari havia estat avisat, aquest dilluns ha confirmat que ha estat notificat amb la decisió. I dimecres que ve, a les 17.30h, tots els afectats per les expropiacions de l'R3, entre ells els de Can Rajol, han d'anar a la sala de plens de l'Ajuntament per formalitzar l'expropiació.




"És un bon exemple de com tractem el nostre patrimoni", explica Lloret a NacióGranollers. "Cada cop que hem de fer una infraestructura, les masies i el sòl agrícola són menyspreats", lamenta. "Creia que era un tema del segle passat, però estem al 2023 i encara veiem el patrimoni amenaçat", diu.

La garriguenca, a més, no és massa optimista amb el cas de Can Rajol: "El propietari ja només ha d'anar a l'ajuntament a donar conformitat. Han donat la guerra per perduda. A més, el propi consistori no li ha donat cap suport, i els tècnics li van dir que no tenia cap valor. Jo l'he visitat i puc dir que sí que en té". En aquest sentit, critica que la valoració que s'ha fet per part de l'administració local és esbiaixada: "S'ha fet per interessos del propi projecte, perquè era l'opció més senzilla".

Lloret també destaca la conservació de la masia: "Conserva les característiques constructives originals, tant pel que fa a l'estructura com als materials". A més, en destaca alguns dels alements que es mantenen, com el rellotge de sol i el finestral de pedra carejada amb incisió conopial del pis.