La Fira de l'Ascensió arriba a la 55a. edició amb diverses novetats.
L'edició d'aquest any comptarà amb uns 150 expositors i l'ocupació efectiva és de 15.000 m2 , sense comptar l'espai destinat a les activitats d'oci i de lleure que s'ubicaran a la zona sud del Parc Firal.
Entre les novetats d'enguany destaca la Mostra gastronòmica que es farà en el marc de la Fira i en la qual participaran cinc restaurants de la comarca. En concret, es tracta de l'Azul, Os Galegos, El Mirallet, Nenúfar i Darbois. El bar Bohemia s'encarregarà de les begudes, Pagès Entrena del cava i Giorno del cafè. L'horari serà de 13 a 16 h i de 20 a 24 h i, a partir de dijous al vespre, els assistents podran fer un tastet en aquesta mostra.
Una altre canvi destacat serà la ubicació de la carpa agrícola i ramadera en un espai preferencial dins el recinte firal. Una bona representació de l'associació de productors artesans del Vallès serà present en aquest espai, on s'hi podran trobar els estands propis del sector primari i on s'hi podran veure, com cada any, diversos animals de granja. També es faran degustacions i tastets d'oli, de vins i de productes artesans i els assistents tindran l'oportunitat de veure com s'esquila una ovella, per exemple.
A la carpa multisectorial, amb una superfície de 3.200 m2 , s'hi trobaran representats els diferents sectors del comerç i els serveis i també hi haurà un carrer del turisme amb els estands de la Diputació de Barcelona i del Consorci de Turisme del Vallès Oriental, entre altres, on els visitants es poden informar sobre els parcs naturals de la província, els hotels de la zona i les propostes de turisme que s'ofereixen a la comarca i al seu entorn, en especial sobre turisme rural. D'altra banda, la zona d'automoció comptarà amb la presència de concessionaris de la ciutat i una oferta de vehicles seminous.
L'oferta de lleure i oci iniciada en la passada edició de la Fira es manté amb activitats diverses adreçades a la canalla, com futbol 3x3, coordinat per monitors de l'EC Granollers; un xutòmetre; una porteria de precisió; inflables per als més petits; un servei de ludoteca; un circuit de bicicletes BMX, amb la col·laboració de la Federació Catalana de Ciclisme, i un altre de minigolf; un rocòdrom amb monitors de l'Agrupació Excursionista de Granollers, i un globus aerostàtic des del qual es podrà observar una vista aèria de la fira; un escalèxtric; un taller de castells a càrrec dels Xics de Granollers, i consoles de videojocs, entre altres activitats.
A més, les nits de dijous, divendres i dissabte hi haurà actuacions musicals amb Berta, Matís & the matematiks, Andreu i els rumberos. I tots els migdies, a les 12 h, espectacles d'animació per al nens i nenes, a la zona de la ludoteca. Per al cap de setmana també s'ha organitzat una exhibició d'agility de gossos ensinistrats i la 5a. trobada d'autos i motos clàssics de Palou, que es concentraran al Parc Firal, faran un petit recorregut per la ciutat i s'exposaran dins el recinte firal.
El conseller de Comerç, Turisme i Consum, Josep Huguet, també visitarà la Fira el dissabte 7 de maig. Prèviament serà rebut a l'Ajuntament (16.30 h), després passejarà pel recinte firal i, a continuació, presenciarà la Passada a la plaça de la Porxada. D'altra banda, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, assistirà a la inauguració de la Fira el dijous, dia 5.
L'estand municipal dóna a conèixer el projecte Roca Umbert Fàbrica de les Arts
L'estand municipal de l'Ascensió està dedicat enguany al projecte Roca Umbert Fàbrica de les Arts. A l'entrada del Parc Firal s'instal·larà una carpa de 150 m2 que s'estructurarà en dues parts diferenciades, d'una banda hi haurà un punt d'informació i un espai d'exposició on es donarà a conèixer el projecte i, al fons, hi haurà un punt d'atracció dedicat també a Roca Umbert.
A través de fotografies, plànols i textos, els assistents podran seguir el procés de transformació que està vivint l'antiga factoria i quin serà el resultat final: la Fàbrica de les Arts. A més, les parets laterals de la carpa tindran com a fons diverses imatges de l'antiga fàbrica.
Al punt d'atracció s'hi podrà veure la instal·lació REM-RU, obra de l'artista granollerí Jordi Benito. Es tracta d'una cambra fosca, dins de la qual hi haurà un conjunt de bales de cotó, en record del passat tèxtil de Roca Umbert, il·luminades amb llums de neó blaus. El muntatge tindrà l'acompanyament d'un paisatge musical de Vacca.
La idea de dedicar l'estand a Roca Umbert ha estat del fotògraf Pere Cornellas, autor de la majoria d'imatges que s'hi exposaran, que n'ha coordinat la posada en marxa amb la col·laboració de l'equip de la Fàbrica de les Arts i del dissenyador Vicenç Viaplana.
Bus gratuït i fira d'atraccions
Com en les passades edicions, els visitants de la Fira de l'Ascensió podran accedir al recinte firal amb el servei d'autobús gratuït que ha previst l'Ajuntament per al divendres 6, el dissabte 7 i el diumenge 8 . Des de les 17 h i fins a les 22 h, hi haurà un servei continuat al llarg dels carrers de Roger de Flor i de Lluís Companys, des de la plaça de la Constitució fins a la rotonda de la ronda Sud. La freqüència de pas serà de 10 minuts i les parades seran les del servei habitual d'autobusos urbans (pl. de la Constitució, Instituts, Roger de Flor, Primer de Maig, piscines municipals i recinte firal).
La fira d'atraccions, que envoltarà la part sud del parc firal, manté la ubicació que va estrenar fa dos anys. Una part de les atraccions seran a l'altre costat del riu, en uns terrenys del polígon industrial Congost, situats a l'alçada del recinte firal. S'hi podrà accedir amb vehicle o bé a través del pas de vianants que connecta els dos marges del riu. L'altra part s'ubicarà als carrers adjacents al Parc Firal (el camí de Can Bassa i el carrer de Londres).
L'aportació dels patrocinadors suma 19.800 euros
Els patrocinadors de la 55a. Fira i Festes de l'Ascensió col·laboren amb diverses aportacions que tenen un valor global de 19.800 euros.
Anfruns, Promocions Immobiliàries, SL; La Mútua del Carme i el Circuit de Catalunya, SL, patrocinen les festes, mitjançant la signatura d'uns convenis de col·laboració amb l'Ajuntament de Granollers. Per la seva banda, Caixa Manlleu s'ha fet càrrec de les despeses d'elaboració i aportació de les banderoles de la Fira.
L'equip d'Opteam ha dissenyat el cartell i la campanya de comunicació
L'empresa granollerina Opteam ha estat l'encarregada de dissenyar la imatge de Fira i Festes d'aquest any i de proposar-ne les aplicacions i els mitjans on publicitar aquests esdeveniments. Així la imatge es pot veure en el mobiliari urbà, banderoles, anuncis de premsa, espots de televisió, cartells, etc.
Dolors Lamarca, pregonera de l'Ascensió d'enguany
Un dels actes més tradicionals de la Fira i Festes de l'Ascensió de Granollers, el pregó, tindrà lloc el proper dia 4 de maig, a les 20 h, a la Sala Francesc Tarafa (c. de Corró, 47). Enguany la granollerina Dolors Lamarca, directora de la Biblioteca de Catalunya, serà la pregonera de la 55a edició de l'Ascensió.
Nascuda a Granollers el 1943, Lamarca ha estat molt vinculada a la Biblioteca de la Universitat de Barcelona, de la qual n'ha estat directora durant 19 anys, des de 1984 fins al 2003. Abans havia estat la cap del Servei de Biblioteques i del Patrimoni Bibliogràfic de la Generalitat en el primer govern de Jordi Pujol, entre 1980 i 1983.
Llicenciada en Filologia Clàssica i diplomada en Biblioteconomia i Documentació, Dolors Lamarca ha estat sempre una impulsora de la renovació i modernització del funcionament de les biblioteques, apostant pel lliure accés als recursos i a les fonts d'informació. Ha realitzat un gran nombre de publicacions i conferències i ha participat en el projecte europeu EDUCATE amb les biblioteques universitàries europees de més prestigi.
El mes de febrer de l'any passat va substituir Vinyet Pinyella com a directora de la Biblioteca de Catalunya. En aquest nou càrrec, s'ha proposat com a objectius bàsics obrir tots els fons bibliogràfics a la població que hi vulgui accedir, incrementar i gestionar el patrimoni bibliogràfic i documental i esdevenir una referència permanent en l'activitat cultural del país.
La 28a. Fira del Dibuix obre les activitats festives de l'Ascensió
Un any més, el dissabte previ a l'Ascensió, el dia 30 d'abril , tindrà lloc la Fira del Dibuix, que organitza Amics de l'Art i que enguany arriba a la 28a. edició. Al llarg de tot el dia, de 9 a 21 h, la plaça de la Porxada s'omplirà d'artistes i pintors que exposaran les seves creacions. En total, es preveu que s'hi instal·lin unes 66 parades.
Aquest any no hi haurà artista convidat ni sopar d'homenatge, però els organitzadors no descarten reprendre les dues activitats en la propera edició de la Fira del Dibuix.
25 anys de l'activitat Fem un llibre
L'activitat Fem 1 llibre arriba enguany a la 25a. edició convertida en tot un clàssic d'aquestes festes. El divendres 6 de maig, a partir de les 11 h i a la plaça de la Porxada , el més menuts i menudes podran convertir-se per un dia en autors i escriure un conte, en unes làmines de 50 x 70 cm, que formarà part d'un llibre gegant. Els dibuixos els faran, de manera desinteressada, il·lustradors professionals i, en aquesta ocasió, també hi col·laboraran els alumnes de Batxillerat artístic de l'IES Celestí Bellera.
Per a la propera edició es prepara una exposició amb els 25 llibres realitzats en el decurs de l'activitat Fem un llibre, que promouen el Casal del Mestre, les llibreries La Gralla i Carbó i l'Ajuntament de Granollers.
Visites guiades a les excavacions arqueològiques: Torre de la Muralla i Adoberia
Durant el cap de setmana de l'Ascensió i el següent, el Museu de Granollers ha programat un seguit de visites comentades per donar a conèixer les troballes arqueològiques que s'han fet a les excavacions de la plaça de l'Església, on s'ha descobert una nova torre de la muralla medieval i les estructures d'una antiga adoberia que s'ha identificat com la de can Ginebreda.
Els dies 6, 7 i 14 de maig es faran dues visites, una a les 18 h i l'altra a les 19.30 h, i els dies 8 i 15 de maig seran a les 11.30 h i a les 13 h. El punt de trobada serà al Museu de Granollers i els grups tindran un màxim de 20 persones. El preu és de 2 euros per als adults i d'1 euro per als infants de 5 a 12 anys. Les inscripcions es poden fer al Museu de Granollers (c. d'Anselm Clavé, 40-42), a l'OAC (c. de Sant Josep, 7) o a través de l'adreça visitesguiades@museugranollers.org.
Els capgrossos seran els protagonistes de la Passada
El proper dissabte, dia 7 de maig, a partir de les 18 h, capgrossos, nans i esparriots (figures festives que tenen la funció d'obrir les cercaviles) ompliran amb els seus balls els carrers del centre de Granollers per participar en la Passada de l'Ascensió d'enguany.
Després de la concentració prèvia a la Sala Francesc Tarafa, començaran la cercavila que passarà pels carrers de Corró i de Travesseres, la pl. de la Caserna, els carrers de Santa Anna, de Sant Roc, d'Anselm Clavé i de Santa Esperança, per arribar a la pl. de la Porxada on es farà la presentació dels diferents grups, aproximadament cap a les 19 h.
Hi prendran part els nans de 12 poblacions, entre els quals no hi faltaran els de Granollers. Els participants són el Bailo, de la colla dels Blaus; ''el Pollo'', de Moià; la Família Cap de Llúpia, de Vic; el Cu-cut de la plaça Nova, de Barcelona; els capgrossos de Cassà de la Selva; els capgrossos de la Pobla de Claramunt; els capgrossos de Vilafranca del Penedès; els capgrossos de Vilanova; els capgrossos de Capellades; els Nans de Mataró; els Nanos vells de Tarragona; els Cabezudos de Zaragoza; els Cabuts de València i els capgrossos vells de Granollers.
Amb aquesta mostra es consolida, un any més, el model temàtic de la Passada que es va iniciar fa cinc anys, com a mostra de difusió de la cultura popular i tradicional catalana en les seves diverses manifestacions.
El Bailo, de la colla dels Blaus: element festiu barreja de dos populars entremesos, un capgròs i un cavallet. El seu nom és el que rebien els aprenents de rajolers. És l'encarregat d'obrir els actes de foc de la Festa Major.
El ''Pollo'', de Moià: en els seus orígens, la seva funció era obrir les processons de caire festiu, fent apartar la gent del seu camí. Acompanya la seva indumentària amb una pell de conill plena de palla, embolicant un pal, que s'utilitza com a símbol del seu poder i com a ''arma'' per perseguir la quitxalla.
La Família Cap de Llúpia, de Vic: els components de la família són el Cap de Llúpia (es va presentar el 1832, el nom li prové de les prominents llúpies que té al cap i al front); la Vella (és la dona d'en llúpia i apareix el 1864) i el Nen (surt al carrer a finals del segle XIX). Són els encarregats d'obrir el pas als gegants.
El Cu-cut de la plaça Nova, de Barcelona: capgròs construït a principis del segle XX per ''Las Artes Religiosas d'Olot'', a imatge del dibuix de la capçalera de la revista del mateix nom. Té un ball propi amb una melodia adaptada pels grallers La Pessigolla, de la plaça Nova.
Els capgrossos de Cassà de la Selva: simbolitzen dos egipcis, com els gegants de la població; un aglà, fruit de l'arbre autòcton de les seves muntanyes, l'alzina surera, i dos taps de cava, que fan referència a la indústria surera de la comarca.
Els capgrossos de la Pobla de Claramunt: els quatre nans estan inspirats en una representació de les quatre estacions de l'any. Hivern, primavera, estiu i tardor. L'any 2004 van complir 20 anys d'existència i són obra de la desapareguda Escola d'Art de la Pobla de Claramunt.
Els capgrossos de Vilafranca del Penedès: són quatre, una parella de pagesos (Humbert i Roseta) i una de gitanos (Zingarel·la i Canyamàs). El 1982 les dues parelles van esdevenir una colla pròpia i amb una coreografia pròpia. Actualment, disposen de set balls.
Els capgrossos de Vilanova: es van estrenar durant la Festa Major de 1949 i des del 1981 tenen una coreografia pròpia composta per Miquel Gonzàlez, dels Grallers de l'Acord, de Vilanova i la Geltrú, i obra de Maite Belascoain.
Els capgrossos de Capellades: són quatre parelles amb una simbologia particular: l'Home i la Dona del Capelló, representen els primers pobladors; el Paperer i la Paperera, representen la vinculació amb la indústria de la vila; l'Home i la Dona de les Festes, escenifiquen la tradició festiva de la població, i els Joves Estudiants, com a homenatge a les generacions venidores.
Els Cabuts de València: són un dels grups que ha perdurat fins a l'actualitat dins la processó del Corpus. Hi ha sis personatges que formes tres parelles de races diferents, que evolucionen al compàs de dues melodies diferenciades: la dansa pròpiament dita i el fandanguet.
Els Nans de Mataró: actualment hi ha 18 personatges petits i rabassuts que precedeixen als gegants de la ciutat. Són el Bufó, el Pagès, la Bruixa, l'Agutzir seriós, l'Agutzir rialler, el Follet, l'Arlequí, el Xinès, la Mulata, el Comte, el Moro, en Carrau, la Vella Blava, la Vella Verda, en Patufet, en Jonàs, en Mataties i en Biada.
Els Nanos vells de Tarragona: són una part fonamental del ric patrimoni del Seguici Popular de Tarragona. La comitiva és encapçalada pel capità, seguit dels Arlequins, els Negritos, els Andalusos, els Pagesos, el metge i la Metgessa i els Marquesos.
Els Cabezudos de Zaragoza: formen la comitiva el Morico (mosso de cavalls que va portar de Cuba el comte de la Viñaza), el Berrugón (regidor), el Forano (caricatura dels camperols que baixaven a les festes del Pilar), el Tuerto (metge de mal caràcter), el Boticario (caricatura d'un home ric) el Sancho Panza o Robaculeros, el Torero, la Forana (dona aragonesa) i la Pilara (representa una artista de varietats de Saragossa).
Els capgrossos vells de Granollers: se'n desconeix la procedència i la data d'adquisició de tots ells. Durant uns anys van estar emmagatzemats i van ser aportats a la Festa Major l'any 1987. Per a la realització del ball se'n van afegir dos més, el Sol i la Lluna, construïts entre els anys 1993 i 1994.
Manolo García, Mercedes Peón i Camping presenten els seus discos a Granollers
Coincidint amb la festivitat de l'Ascensió, Granollers esdevindrà l'escenari de les actuacions de Manolo García, Camping i Mercedes Peón, que presentaran els seus últims treballs.
A pocs dies del concert de Manolo García, els organitzadors preveuen que s'esgotaran les entrades per al recital que es farà el proper 5 de maig, a les 22 h, al Palau d'Esports (c. dels Voluntaris 92, 2), en què posarà en escena el seu nou àlbum Para que no se duerman mis sentidos.
El grup granollerí Camping també presentarà el seu darrer disc, Dancing Days, en un concert que tindrà lloc el dia 7 de maig (i no el dia 5, com estava previst inicialment), a les 22 h, al Teatre Auditori (c. de Torras i Bages, 50). Les entrades adquirides per al dia 5 seran vàlides per a l'actuació del dia 7.
El Teatre Auditori també acollirà el recital de Mercedes Peón el dissabte 14 de maig, a les 22 h. L'artista presenta el seu nou treball, Arjú (que dóna sentit al crit d'alegria de festa que les gents de Galícia expressen en els moments de més intensitat.
Spunkfool, Huerfanitos i The Knife, finalistes del concurs Rock a l'Ascensió
La final de la tercera edició del concurs Rock a l'Ascensió es farà el proper dissabte, dia 7 de maig, a partir de les 23.30 h, a la plaça Barangé . Els grups Spunkfool, Huerfanitos i The Knife són els tres finalistes del certamen que organitzen l'Ajuntament de Granollers, la sala As de Copes i la botiga Disc K7.
El dia del concert, el jurat escollirà el guanyador, que rebrà un premi consistent en l'enregistrament d'un CD, amb una edició de 1.000 còpies. A més, l'organització valorarà la possibilitat d'oferir a un dels grups que arribin a la final una actuació en el marc de la Festa Major.
En l'edició d'enguany es van presentar 26 bandes musicals, de les quals se'n van seleccionar vuit que han pres part en el concurs.
Festival de música per a cobla, una producció local al Teatre Auditori
El Teatre Auditori serà l'escenari per les festes de l'Ascensió del Festival de música per a cobla, una producció local de l'Agrupació Sardanista de Granollers i el Teatre Auditori de Granollers, que comptarà amb tres de les formacions més prestigioses del país, les cobles Principal de la Bisbal, Montgrins i Simfònica de Catalunya. El concert es farà el proper diumenge 8 de maig, a les 19 h .
El programa inclou obres de diferents compositors, entre les quals hi ha peces dels músics granollerins Josep M. Ruera, Marcel Artiaga i Conrad Saló. La primera part del concert l'interpretarà una sola cobla, barrejant sardanes i altres composicions, i la segona comptarà amb la participació de les tres cobles.
A més d'aquest Festival, durant les festes de l'Ascensió, el Teatre Auditori també acollirà, entre altres, l'única representació que es fa a Catalunya del musical Al otro lado de la cama (6 de maig); l'espectacle de dansa URBS#2, d'Àngels Margarit (21 de maig), en què pujaran a l'escenari 31 persones escollides en un càsting obert a la ciutadania, i l'obra El Mètode Grönholm , de la qual, finalment, se'n faran tres representacions (24, 25 i 26 de maig).
El SupermerCAT de revistes en català arriba a la ciutat
Entre els dies 19 i 21 de maig, la Sala Francesc Tarafa acollirà el SupermerCAT de revistes en català, un gran quiosc on es podrà trobar l'actual oferta de publicacions d'informació general i especialitzada, escrites en català i que es difonen al conjunt dels països catalans. L'Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) organitza aquest mercat en què els assistents podran fullejar, comprar o subscriure's a qualsevol de les 130 capçaleres que formen part de l'APPEC.
Coincidint amb aquesta iniciativa, l'APPEC durà a terme una campanya de subscripcions 1+1 a Granollers, per la qual pel fet de subscriure's a una publicació, s'obtindrà gratuïtament una altra subscripció a la mateixa revista o a una altra per un període màxim d'un any.
El SupermerCAT de revistes en català obrirà les portes el dijous 19 de maig, a les 17 h i estarà obert fins a les 21 h. Els dies 20 i 21 de maig l'horari del mercat serà d'11 a 14 h i de 17 a 21 h.
L'APPEC va néixer l'any 1983 amb l'objectiu de contribuir al procés de normalització lingüística i defensar els interessos de les revistes associades. En els darrers cinc anys va passar de 50 revistes associades a més d'un centenar. Des de l'estiu de l'any 2000 el SupermerCAT de revistes ha passat per una quarentena de poblacions de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià.
Setmana de la cooperació i la solidaritat
Exposicions, teatre, conferències, una mostra d'entitats sectorial i activitats diverses per a diferents públics centraran la programació de la Setmana de la cooperació i la solidaritat que se celebrarà del 24 al 28 de maig a Granollers. El Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat organitza aquesta iniciativa.
Els actes de la Setmana de la cooperació i la solidaritat s'obren el dilluns 24 amb la conferència La banca ètica. Més enllà dels diners i es clouran el dissabte 28 amb una mostra d'entitats i associacions que treballen en l'àmbit de la cooperació i la solidaritat, que es farà a la plaça de la Porxada durant tot el dia. A més d'obtenir informació sobre aquestes entitats, les persones que s'hi acostin podran conèixer què és i quines funcions té el Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat. En el decurs de la jornada, també es presentaran campanyes i propostes de les associacions, es projectaran pel·lícules, s'exposaran fotografies, es vendran productes de comerç just i s'organitzaran activitats per als infants. En el marc d'aquesta mostra, a més, es difondrà la nova Guia d'Entitats i Associacions de Granollers, elaborada, amb el suport del Departament de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya, i el portal web de les entitats de Granollers que es va estrenar l'any passat (www.entitatsgranollers.org).
Paral·lelament a les activitats previstes per a aquesta setmana, Sodepau i l'Associació Ciutadana Anti-Sida de Catalunya han organitzat una exposició sobre turisme solidari que es podrà visitar a l'IES Antoni Cumella i, posteriorment, a la Biblioteca Can Pedrals, i el Casal del Mestre i Edualter han preparat un cicle de cinema de desenvolupament que es farà als centres educatius Educem, Escola Pia i IES Antoni Cumella.
Avui dijous s'inaugura la 55a edició de la Fira de l'Ascenció de Granollers

Ara a portada
-
Cultura «La idea del restaurant era recuperar l’esperit d’espai de trobada, de pensament i d’aprenentatge» Dani Agudo Torres
-
Successos Detenen un home que venia drogues a l’aparcament d’un festival de música a Montmeló Redacció
-
-
-
Successos Dos detinguts per intentar sostreure una bossa de mà en un aparcament de Granollers Redacció
Publicat el 05 de maig de 2005 a les 08:00
Et pot interessar
-
Societat Bigues i Riells del Fai es prepara per a la campanya de prevenció d'incendis
-
Societat Quatre llocs curiosos del Vallès Oriental que has de visitar
-
Societat Comença l’última fase de les obres de l’avinguda Sant Esteve de Granollers
-
Societat La Fira Guia’t del Vallès Oriental estrena emplaçament amb rècord d’assistència